… babiččina půda s vůní sena, starých šatů a bylinek,

to patří do mých pokladů dávných, dětských vzpomínek.

Tu truhličku plnou vzpomínek, inspirací a tvoření právě otvírám,

pro Tebe, ať je Ti zde fajn,

ať krásnou chvíli já Ti dám …

středa 14. srpna 2013

...uzené a citrónový sirup ...

… nevím, jakou  zkušenost máte vy, ale u nás, když nakupuje chlap, tak ve velkém. Z trhu přivezl snad tunu uzených kostí J … tak dnes překvapivě u nás k obědu opět uzené . Po šunklaflecích, špekových knedlících, přišly na řadu kosti pěkně do ruky. Jen chléb, salát, hořčice… Přiznám se, tento druh pokrmů zbožňuji. Zapomenout na chvíli na příbor … Myslím, že pravěké ženy musely být hodně vitální a šťastné…
K tomuto pokrmu se hodí pivo, ale mě políbila múza, vyrobit citrónový sirup. Ryze domácí sirup je hotov... jak dlouho vydrží, je otázka…

... můj první domácí citrónový sirup...

... sotva přichystám na stůl, už jsou tu hladové ruce ...

... gastronomické zátiší, jako z pravěku ...

... uzená polévka. Ani nemrkne, jak říkávala moje babička. Proč nemrkne? Je tak poctivá, že je jedno oko...

... mám ráda pohodu při stolování. Rituál, kde se komunikuje, žádné pssst ...

... jak na citrónový sirup? Nejprve pořádně očistit, umýt, vydrbat citróny a pak tu čistou kůru oškrábat ...

... víc než toto a vodu nepotřebujete ...

...  a pak vařit  s cukrem do změknutí. Propasírovat a hotovo ...

... chutná letně ...

... všem svěží zbytek letních dnů ...

8 komentářů:

  1. U nás to je naopak, ve velkém nakupuju já:-)))
    Pravěké hodování taky máme rádi, žebírka či křidélka.... a k uzeným ještě křen.... no a teď jsem dostala hlad:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko děkuji, mám ráda Tvé komentáře.Krásný den Věrka

      Vymazat
  2. Mňam, ty jsi můj člověk:o)
    papa, Monča

    OdpovědětVymazat
  3. Vzpominam si na ty doby kdy maminka varila uzenou polevku z kosti v papinaku, ktery sicel pres celou kuchyn a ja se nemohla dockat az budu obirat maso z kosti. Ach to byly casy :) Syrup vypada lakave :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hani, dělám to přesně tak i dnes. Bez papiňáku ani ránu, vařím v něm úplně vše. Dnes už nemám ten s tím špuntem co na poklici tancoval a syčel, jako měla moje máma. Dnes mám skoro tichý, výkonný,ale je to stále hrnec Papinnův :-)Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Věruš, ty tedy umíš dělat chutě:-) a co uzené, povidlová omáčka s bramborovým knedlíkem? citronádu dělám, ale sirup jsem ještě nezkoušela. Na tlakový hrnec nedám dopustit. ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, děkuji za inspiraci. Povidlovou omáčku, tu teda můžu.Naše Kristýnka dělala dnes domácí a volala mi se slovy "mamko,byl toho (švestek) plný hrnec a mám z toho dvě skleničky" :-) A to ještě neví, že ze dvou skleniček má tak na dva pekáče buchet :-)))Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. Těší mě a vážím si jich. ♥ Věrka