… babiččina půda s vůní sena, starých šatů a bylinek,

to patří do mých pokladů dávných, dětských vzpomínek.

Tu truhličku plnou vzpomínek, inspirací a tvoření právě otvírám,

pro Tebe, ať je Ti zde fajn,

ať krásnou chvíli já Ti dám …

pátek 2. ledna 2015

... chalupářská uzená ...

... ta chalupa napravo, to je náš sen už několik let ... věřím, že jsme mu už blízko ... 

... už pár dní mám posmutnělou náladu a Bůh ví proč. Vzpomněla jsem si na svoji starou babičku, která je už léta letoucí v Pánu a ta říkávala, že nejlepší lék na chmury je dobrá, horká polévka. A taky říkávala, že polévka je grunt a maso je špunt. 
A já se rozhodla dnes ráno, že vymyslím nějakou novou polévku. 
Nazvala jsem ji chalupářská , uzená ...


... poctivá uzená žebra jsem uvařila, obrala do polévky a do ní přidala smetanu, vajíčka, brambory a ve špajzce jsem našla i něco zdravého. Vyhlíželo to jako semínka a v horké polévce jim to moc slušelo. Nahradila jsem jimi kroupy, které do nich dávala babička...

 ... a vůně uzeného ve mě vždy evokuje vzpomínky na našeho souseda Vaška, který měl za domem malou udírničku. A v pošmourných dnech se z ní lnula líbezná vůně, čerstvě uzeného masa. A já chodila jako mlsná koza kolem té udírny a z jejího přístřešku kapaly černé voňavé kapky. A soused vždy zavolal na děti ze sousedství a dal nám koštovat. Přikládal švestkovými poleny a v pečícím papíru mi dal štůček uzeného na okošt našim. A náš táta zbožňoval uzené jen tak s chlebem a máminými nakládačkami. A když udil on, nesl zase sousedovi naše uzené k ochutnání.


...a lidé tak dříve žili. Nosili si na ochutnání i nedělní buchty. A já to občas dělám též. V úzké ulice bydlí starší paní Tereza, vždy na mě volá jestli chci z její zahrady rebarboru a já ji za to nesu rebarborový koláč. Jindy k ní zajdeme s Carolinkou jen tak, pohladit její kočky a neseme na talířku čerstvě upečenou bábovku. Je to krásné gesto, přátelit se jen tak. Nosit cokoliv na okošt, jen tak...

Quinoa původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 metrů. Pro andské civilizace byla po bramborách (a před kukuřicí) druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval první nová semínka. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou. Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu.  Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí.
 ... a já vám dnes nesu voňavou, uzenou, chalupářskou polévku jen tak ...

Věrka

31 komentářů:

  1. Jéé Věrko já včera vařila klasickou uzenou polévku s nudlemi a čočku s uzeným, to musí na nový rok být. Jinak také ráda občas něco vylepším po svém. A neměj prosím žádné splíny. Vše bude dobré. Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Álo, já se dozvěděla, až předevčírem, že na Nový rok by se měla jíst čočka s uzeným, aby se v domě držely penízky a blahobyt. Moje babička nám vždy kladla na srdce, že hlavně nic co má peří, aby ten blahobyt z domu neodlétl. My držíme n štědrý den půst a tak k obědu máme hrachovku, se stejným důvodem, aby se v domě držely peníze. Ale já bych dala nevím co, aby se v našem domě drželo zdraví.Snad se sluníčkem se rozsvítí i má nálada. Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  2. Věruško vařila jsem včera podobnou jen čočkovou a pořádně hustou :o))))
    a také bych ti chtěla popřát do toho Nového roku strašně moc ZDRAVÍ-LÁSKY a POHODY ♥♥♥
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, moc děkuji za komentík a za přání. I Tobě jen to nejlepší a splnění všech krásných přání. Věrka

      Vymazat
  3. Věru,zrovna včera, kdy si spousta lidí dává předsevzetí,jsem přemýšlela..jojo, chtěla bych trochu zhubnout, ale místo toho jsem si řekla, že chci jíst letos jídla, která mi budou chutnat a jestli po nich zhubnu nebo ztloustnu, tak to je jedno..prostě si letos budu chutnat:o))..a myslím, že ta uzená polévka by mi přišla k chuti..Tak ti přeji, aby ti letos také chutnalo! A posílám..........
    Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, děkuji za Tvůj komentář, s přívlastkem smysluplný . Všem holkám na celým světě bych poradila, že všechny diety, odříkání, hladovění, lopocení a pocení je bezvýznamné, pokud u něho trpíme. Ničíme se. Nic na světě nestojí za to, že se člověk ničí. Ví o tom své. Vždy jsem chtěla být šlank, in a já nevím co ještě a přitom jsem to neměla zapotřebí. A dnes? Sklízím, co jsem zasela. Ale už si nedělám vrásky ... mám vyšší cíle...žít a být zdravá ... to je nejvíc. proto mám tuze velkou radost z Tvého počínání, tuze velkou. Mám Tě ráda a za energii děkuji, moc děkuji. Věrka

      Vymazat
  4. Věrko, tvá polévka zavoněla až ke mně. My jsme měli včera také uzené s čočkou a moc jsem si pochutnala. Máte hezký zvyk donést někomu jen tak něco na ochutnání a zároveň ho potěšit. My si nosíme s kolegyňkou z práce buchtu na ochutnání. Věrko, přeji ti hodně sluníčka, aby zlepšilo pochmurnou náladu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji za Tvá slovíčka, to je moc fajn, že si nosíte buchty na okošt. To je super.Krásné dny a co nejvíc jen tak...Věrka

      Vymazat
  5. Heký večer Věrko, krásný příspěvek. Já uzenou polévku miluji, zavářím ji rýží, pohankou nebo kupkami. Teď zkusm tu tvoji. Ale tvůj článek mi připomíná jak jsme jako děti roznášely po sousedech výslužku vždy, když babička s dědou dělali zabíječku. Mějte se s Carolinkou i celou rodinou co nejlépe. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, to je fajn, že nejsem v roznášení výslužek sama. Pamatuji si zabíjačky a mám je v živé paměti. A protože mám narozeniny 9.12 a můj muž 10.12. vždy děláme zabíjačku. Bez živého pašíka, nakoupíme maso, to vaříme venku v kotli, voní do toho jitrničky a jelítka. Ovárek a kupa napečených domácích koláčků...a pak to všem zúčastněným dáváme domů, jako výslužku. Mám to ráda dodnes. I Tobě přeji moře krásných dní jen tak. Věrka

      Vymazat
  6. Děkuji za tip, zkusím to. My jsme před chvilkou dorazili kotel zelňačky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tu máme moc rádi. Na Silvestra dělám zelňačku Slovenskou, ostrou s klobásou Čabajkou a knedlíčky. Když o tom tak přemýšlím, tak ji brzo uvařím a vložím na blog. děkuji též za tip. Věrka

      Vymazat
  7. Věrko, polévka vypadá moc lákavě... úžasná záležitost - nejen polévka ale i Váš vztah s paní Terezou!
    Do nového roku Ti přeji samozřejmě kopu zdravíčka!! A štěstí pro celou Tvoji rodinu!
    Renata
    P.S. Zapomněla jsem pochválit i svícínek - mám podobný vybraný na Fléru, třeba se mi letos zadaří si ho konečně koupit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renatko, děkuji za hřejivá slovíčka. Jo jo, hezké vztahy bychom si měli hýčkat. Ty své si hýčkám, se všemi dobrými dušičkami. Se všemi ... i s vámi ....
      Svícínek je z Fléru, mám ráda ruční výrobky, mají duši. Krásné dny jen tak. Věrka

      Vymazat
  8. Věrko,
    to uzené voní až sem (dokonce doopravdy, my ho dnes vařili také). Zítra budou flíčky. Svým povídáním jsi mi připoměla, jak jsem jako malá chodila s maminkou pro vodu k našim sousedům (po koupení domku naši ještě neměli hned svoji studnu). Byli to již staří manželé. Dědeček se až dojemě staral o svoji ženu, která byla upoutaná na lůžku. Dědeček sice vařil, ale pěct neuměl. A tak jim mamka nosila pravidelně vždy, když pekla - koláče, bábovku, buchty, vdolky i vánoční cukroví. Oni stále nechápali, že jsou naši tak hodní (tatínek jim ledacos opravil), když jejich děti jim nepomohly a to žily ve stejné vesnici. Dědečkům bratranec byl kriminální rada a tak často vyprávěl různé příběhy, že jsem se až bála. Asi se tam tohle povolání dědilo, protože jeden z jeho vnuků byl také radou je známým spisovatelem právě současných kriminálních příběhů. Krásnou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavi, děkuji za krásné povídání. Potěšilo mne na duchu. Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  9. Milá Věruško,
    nutí mi to přemýšlet......ty že máš chmury???? Ty,která hýří nápady a dělá nám ty největší chutě.Jsem na tom podobně jako Inka.Měla bych zhubnout,ale někde jsem četla(ze sešitů žáka),že babička má být silná,protože čím je silnější tím je v ní víc lásky.líbí se mi to,ale s brzdičkou.To ochutnávání přes ulici také dodržuji.Mám přes ulici rodinu mé dcery,a manžel druhé dcery má u nás dílnu,tak ty buchty spravedlivě podělím.
    Když se přistěhovali naši sousedi před 7lety tak nás požádali o hlídání domu ,před odjezdem na dovlenou.Já jim na cestu upekla z legrace buchty a Petr se ptal proč.Odpověď byla..Honza je dostal,aby se vrátil.Peču jim je každý rok.Opravdu ten vztah se sousedy je fajn.
    Dávejme si tedy ochutnat vzájemně cokoli čím je možné druhého potěšit.
    Ta semínka určitě vyhledám a ozkouším.
    Protože přečíst si recept probudí i jiné smysly.....a to je pecka,když je to po půlnoci...to vám tedy kamarádky řeknu.
    Mějte se fajn a každý den si udlějte radost,třeba jen malinkou,třeba tou dobrou polívečkou.
    Věruško,tebe ať chmury opustí a rozzáří se v tobě sluníčko je to přání nejen moje.


    podobmý kopeček jsem si udělala,jen nevím jak si s ním pradila pec,překvapení bude v úterý.

    moc se opatruj babi Jířa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, děkuji za veletok slov. Chmury jsou snad na ústup. Včera jak na zavolanou mi jedna virtuální kamarádka zde z blogu poslala odkaz na vizionářku Ivanku, která mi nalila do těla pozitivum. Krásné dny. Věrka

      Vymazat
    2. Hurá.....to je krásné,když z tvých slov čiší pozitivní nálada ,ať je ti lépe a lépe

      babi Jířa

      Vymazat
  10. Milá Věruško, ta polívčička voněla až k nám. Při čtení tvého článečku jsem si vzpomněla, jak si u nás sousedé dávali na ochutnání zabijačkové dobrůtky, klobásky, cukroví.....to byli časy.
    Lidi měli k sobě blíž.
    Mějte se všichni moc krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janičko, moc děkuji za milý komentík. Já si myslím, že je to vše v lidech.Jaké si to uděláme, takové to máme. A tak nosím a rozdávám a je mi fajn. A druzí to třeba motivuje a okoukají to...třeba...Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  11. Milá Věruško,také jsme měli "uzenou".Dala nám sílu i pochutnáníčko:-)Co se týká nemoci ,no nedá se nic dělat,také mě čeká operace ,ta první listopadu a v lednu druhá...Kdybych neměla víru,ale jsem jen čkověk.To dávání a koštování je u nás zavedeno od nepaměti,je to super!Moc zdraví Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dájo, tak to je fajn...to že si dáváte mez sousedy i to , že máš víru. Ta nese přes hory a doly človíčka. Vím o tom své.Co já se jen promodlila a namodlila...a mělo to obrovský význam... Krásné dny drž se... Věrka

      Vymazat
  12. Věruško, zase si to moc hezky napsala a ta polívka voní až sem :-) Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavluško, děkuji. Za takové komentáře moc děkuji, motivují mne a těší. Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  13. Milá Věrko, žádné chmury a depky! Tvoje polívka je super, ty jsi fajn človíček, zdraví bude. Jdu vařit zelňačku, mám nejvyšší čas, moc zdravím, Blanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Blan, děkuji za jasný a přesný příkaz :-) Máš pravdu. Děkuji. Doufám, že zelňačka se povedla. Věrka

      Vymazat
  14. Krásný počteníčko.Nejradši mám ovoce,zeleninu,obiloviny i leštěniny u nás pěstované.a samozřejmě masíčko a taky naše české bylinky z našich luhů a hájů,na ty nedám dopustit.A co bylinkář Pavel Váňa,určitě by ti namíchal nějakou bylinkovou dobrotu.Ty chmury jsou z pochmurného počasí,už ať je jaro a slunce,moc se na to těším.Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maruško, máš pravdu...se sluníčkem jsou dny lepší, hezčí a zdravější...Krásné dny...Věrka

      Vymazat
  15. Voní, až k nám:-). To domácí uzené a na ještě teplý chleba..., to bylo u tety a strýce, kteří měli hospodářství, také mám na to vše podobné vzpomínky:-)))!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renatko, tak to je super. Jen mě otrne, tak vyzkouším i pečení chleba.Krásný dny. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. Těší mě a vážím si jich. ♥ Věrka