Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

sobota 4. dubna 2015

... Velikonoce ve světě ...


Velikonoce 
jsou významným křesťanským svátkem oslavujícím zmrtvýchvstání Ježíše Krista, k němuž došlo třetí den po ukřižování. Tyto dny se též spojují s dětmi pobíhajícími s pomlázkou, s koledováním, cukrovím a zejména barvenými vajíčky. A jak je tomu ve světě?


V Anglii
Ohlašuje příhod velikonoc již masopustní úterý, neboli Pancake Day (palačinkový den), kdy ženy napečou spoustu palačinek a všichni je poté konzumují s javorovým sirupem, cukrem a citronem.
  
V Irsku 
je Velký pátek posvátným dnem. Nesmějí se zabíjet žádná zvířata, nesmí se ani rybařit, pálit nebo opracovávat dřevo. Nikdo se v tento den nesmí stěhovat nebo začínat jakoukoliv práci. Vejce, která jsou v tento den nakladena, jsou označena křížem a každý by měl alespoň jedno takové vejce o Velikonocích sníst. O Velikonoční neděli lidé tančí v ulicích a tak soutěží o Velikonoční koláč. Oblíbenou zábavou je také kutálení vajíček z kopce.


Slovensko

 má velikonoční zvyky velmi podobné s Českou republikou. Hospodyňky poklízí  a domácnosti se zdobí velikonočními dekoracemi. Do váz se dávají větvičky. O Velikonočním pondělí chodí mladíci po domech a mrskají ženy pomlázkou. Na východním Slovensku polévají dívky studenou vodou nebo je rovnou vykoupou v potoce, což jim má zajistit svěžest a energii. Koledníci dostávají ručně malované kraslice, sladkosti nebo peněžité odměny.


Maďarsko
Tradice polévání dívek a žen má zajistit, že budou plodné. Její kořeny sahají do předkřesťanských časů. Muži za to, že své příbuzné a známé něžného pohlaví postříkají parfémem, dostávají velikonoční vajíčka, koláče nebo alkohol.


Polsko

V této zemi jsou Velikonoce nejdůležitějším svátkem v roce. Na Bílou sobotu si zástupy věřících chodí do kostela nechat posvětit potraviny (požehnaný košík), na nichž si pochutnají se svými blízkými na Boží hod velikonoční. Po postním období mezi nimi nesmí chybět maso nebo uzeniny, velikonoční tabule má být z celého liturgického roku nejbohatší. Z kynutého těsta se pečou bábovky nebo beránci.
Na velikonoční pondělí se chlapci mrskají děvčata vrbovou větvičkou, polévají je vodou a voňavkou. Děvče, které je polité, se dle pověry do roka vdá.


Rusko
V Rusku oslavují pravoslavné Velikonoce podle starého juliánského kalendáře, tedy všechny církevní svátky se slaví se zpožděním. Rusové si nechávají v kostele požehnat vajíčka a pak je vařená konzumují k velikonočnímu obědu. K tomu pečou ruské kuliči - neozdobený chléb politý sněhem z bílků. I zde je tradiční barvení a zdobení vajíček, které si přátelé darují na důkaz vzkříšení.
Dominantní barvou při dekorování Velikonočních vajíček je v Rusku červená, jako symbol Kristovy krve. Navíc, na rozbíjení skořápek se používají hřebíky, pro připomenutí Kristova ukřižování.


Ukrajina
V Ukrajině je tradičně na Velký pátek pečen ukrajinský velikonoční chléb pascha, a to hned v několika různých velikostech, pro každého člena rodiny a jeden velký pro celou rodinu. Pascha je zdoben různými ornamenty - osmiramennými kříži, věnci, květinami a ptáčky z téhož těsta. I tímto se liší od ruské kuliči - neozdobeného chleba politého sněhem z bílků. Pro pečení paschy se používají speciálně vytvořené keramické formy, v mnoha domácnostech se využívají i různě široké hrnce.



Německo


V Německu mají kořeny moderní tradice o velikonočním zajíčkovi, který schovává vajíčka a zde také vznikl zvyk zdobit velikonoční strom vajíčky a jinými velikonočními dekoracemi. V předvečer Velikonoc děti vyrábějí slaměná hnízda, která pak jejich rodiče schovají doma nebo na zahradě. Do nich velikonoční zajíček snese různobarevná vajíčka. Ráno na velikonoční pondělí je děti hledají. Také se vyměňují dárky ukryté v obalu ve formě vajíčka. Tuto tradici proslavila značka Kinder a její vajíčka s překvapením. Stovky jezdců na koních v místních městečkách a vesnicích zvěstují zprávu o narození Krista. V Bavorsku je známé třeba házení vajec, kdy se majitel domu pokouší přehodit střechu, přičemž někdo z rodiny může vejce na druhé straně chytat. Takový hod prý stavení ochrání před bleskem. Německou neobvyklou tradicí je tzv. velikonoční oheň. Na jedno místo se svezou Vánoční stromky, ze kterých se udělá velký oheň na znamení očištění se od znaků uplynulé zimy a přípravy na příchod jara.


Itálie
V Itálii se náboženské tradice a oslavy prožívají velice silně, pořádají se veliká procesí a lidé se modlí. Mnohými vesnicemi procházejí velikonoční procesí, věřící se vydávají také na křížovou cestu, během níž si připomínají Kristovo utrpení.Kněz požehná velikonoční vajíčka, která pak hospodyně umístí doprostřed stolu a okolo nich rozmístí nádoby s jídlem. Z kynutého těsta se pečou velikonoční holoubci ozdobení mandlemi. K snídani na Velikonoční pondělí se podává torta rustica, slaný koláč se zeleninovou a vaječnou náplní. Tradičním velikonočním jídlem je pečené jehně.


Francie
Ve Francii zvou kostelní zvony každý den v roce věřící ke mši. Výjimkou jsou Velikonoce, kdy od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty oněmí. Říká se, že odletěly do Říma, nesouc zármutek z Kristova ukřižování, aby tam byly požehnány a zpátky se vrátily s vajíčky a sladkostmi pro hodné děti. Když se v neděli vrací do Francie, všechny ty dobroty k velké radosti dětí pouštějí dolů. Děti je pak v zahradách a domech sbírají. Rodinnou tradicí je také válení vajíček z mírného svahu. Ty, které "přežijí", symbolizují kameny odvalené z Kristovy hrobky. Některé rodiny jedí k obědu jehněčí, v Alsasku se peče beránek.


Austrálie


Jediným dnem, kdy jsou všechny obchody v Austrálii zavřené, je Velký pátek. V den Velikonoc hledají děti v zahradách schovaná vajíčka, která jim nadělil velikonoční zajíček.


… ať jste kdekoliv na světě, všem přeji krásné svátky velikonoční. Pohodu a klid u rodinného krbu, dobrou krmi na svátečním stolu a uvědomění si, proč tyto dny, jsou dny sváteční …

Věrka a Carolinka zde

26 komentářů:

  1. Věru, ty jsi to vzala letem světem :-))) Moc děkuji, je to poučné a zajímavé čtení. Ráda jsem si udělala obrázek, kde se jak slaví velikonoce.
    A tak Vám přeji krásné, pohodové Velikonoce a jen symbolické vyšupání všech žen v domě, aby jste neuschly, Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Radu, děkuji za Tvá slova... i Tobě a Tvé rodině přeji krásné velikonoce, hlavně plné pohody. Věrka

      Vymazat
  2. Věruško, krásné čtení a ještě krásnější fotky! Hezký večer! Svatava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Svatko, moc děkuji za Tvoji pochvalu. Tak moc mě poslední dobou baví fotit záblesky slunce. Přeji krásné veikonoce. Věrka

      Vymazat
  3. Věrko, připravila jsi nám krásné vyprávění o Velikonočních svátcích v různých zemích. Přeju celé tvé rodině krásné sváteční dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji za Tvá slova. Rádo se stalo. I Tobě krásné dny velikonoční. Věrka

      Vymazat
  4. Milá Věrko, krásné a zajímavé povídání. Moc děkuji a přeji Tobě i Tvé rodině krásné Velikonoce a hlavně spoustu zdraví. Romana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Romčo, děkuji za komentář a přeji krásné dny. Věrka

      Vymazat
  5. Milá Věruško,přeji krásné svátky.
    Bohatou koledu, měkké pomlázky,
    barevná vajíčka a hodně lásky.
    Veselé Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maruško, děkuji za krásné řádky.Nádherné dny Tobě. Věrka

      Vymazat
  6. VĚRUŠKO, MOC POVEDENÉ ČTENÍ.
    A U VÁS JE KRÁSNĚ.
    POHODIČKOVÉ SVÁTKY JARA PŘEJI.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bohdanko, ze srdce děkuji. Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  7. Milá Věruško, přeji Tobě i tvé rodině krásné a pohodové prožití svátků jara.
    Hezky jsem si početla. Fotečky jsou moc pěkné.
    Měj se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, děkuji. Učím se novým věcem :-) třeba nic nedělat :-) Tak při té příležitosti hodně čtu...a pak se o poznání dělím...Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  8. Děkuji Věruško za krásné počtení,o některých zemích jsem nevěděla jak tam slaví velikonoce.Pořád to říkám,člověk se učí celý život.Díky tobě jsem se část dozvěděla opět zde.Krásně si užijte velikonoce,ať vás navštíví nějací koledníčci,to avy jste byly,celý rok zdravé .Mějte se všichni mooooc hezky .Babi Jířa
    ps.fotečky opět nááááádherné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, děkuji za komentík i Tobě a Tvé rodince krásné dny...Věrka

      Vymazat
  9. Věrko, přeji ti krásné svátky. Připravila jsi pro nás moc pěkné povídání. Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Anny děkuji...to mě moc těší, že vás těším...Krásné dny...Věrka

      Vymazat
  10. Krásný příspěvek o velikonocích, Věruško, krásné svátky jara a pohodu přeje Maryša :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Věruško díky za pěkné a zajímavé počteníčko a Vám i celé Vaší rodině přeji krásné a požehnané velikonoční svátky a Karolínce zítra bohatou pomlázku.Milada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Milado, děkuji a přeji Vám krásné dny. Věrka

      Vymazat
  12. Moc zajímavý přehled tradic, díky. Nestíhala jsem dřív psát, měla jsem doma zaplněno :-) rodinou po celý víkend. Tak snad už začne jarní čas. Měj se krásně.Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Álo, děkuji. U nás tedy Apríl jako vyšitý...slunce - sněhová chumelenice - déšť ...blázinec. Věrka

      Vymazat
  13. Krásné a poučné čtení doplněné nádhernými prosluněnými fotografiemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Amelie, děkuji za prosluněná slovíčka. Krásné dny. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...