Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

úterý 19. května 2015

...bylinkové máslo ...


… zajisté znáte bylinkové máslo. Co takhle si jej vyrobit doma… je to chvilka a když ho konzumujete je to neskutečně příjemná chvilka. Je výborné. Všeznalý šéfkuchař ho doporučuje do hamburgerů připravovaných doma na grilu. Já přímo na grilované maso. Vynikající je i na čerstvě rozpečenou bagetu k snídani po ránu…věřte mi, že den hned získá jiný rozměr…


… postačí trocha čerstvého másla ( jsem příznivcem másla, nikoli margarinu), já doporučuji je-li možnost domácího. Do něho jsem nasypala přiměřeně himálajské soli…je výtečná … zdravá… chutná … skvělá…


... Himalájská sůl ... zde

Himalájská sůl je bohatá na minerály. Směs koření, která podtrhuje kouřovou chuť grilovaného nebo pečeného masa, obohacuje polévky a těstoviny. Je chuťově výrazná, proto postačí trocha. Přisypu trochu hrubé soli, pažitku či jakékoliv čerstvé bylinky. Stroužek česneku. Chvilku třu, lze i šlehat. Když je utřeno do pěny, skladuji v čemkoli v ledničce. Obecně se doporučuje ve folii. Já jsem příznivce mističky. Vloni, při grilovací sezóně jsem bylinkové máslíčko dala do formiček na tvoření ledu. Vypadá to efektně, když na horký steak dáte srdíčko bylinkového másla, které se nádherně rozpouští a masu dodává punc gastronomické dokonalosti .


… a tak na porcelánový tác s fialek (z minulého příspěvku), už víme co dát …


A když tak vzpomínám na doby mého dětství, ve vzpomínkách mám jen čerstvé máslo. Žádný margarin a náhražky másla. Ten patřil dle slov mé babičky jen do doby válečné, kdy byl margarin vymyšlen jen pro vojsko. Jako levná náhražka másla, který snesl vyšší teplotu uskladnění. Neobsahoval nikdy ty správné vitamíny, co máslo obsahuje a hlavně nikdy neměl tu lahodnou chuť. Jak já říkám, náhražka vždy bude jen náhražkou. A proto jsme si dnes s radostí s Carolinkou udělaly skvělé domácí bylinkové máslíčko… zkuste samy též…

... trocha hrubé soli ...

… dobrou chuť všem příznivcům grilování …


Věrka s Carolinkou

39 komentářů:

  1. Ahojky, Také ho dělám, teď naposledy s medvědím česnekem...mňam.
    Pa holky, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Marti, máme stejné chuťové buňky :-) Jen já teď ještě musím být opatrná na stravu...česnek mám zatím v nedoporučených potravinách...tak i dnes do máslíčka jsme ho ještě nedaly...Krásné dny.Věrka

      Vymazat
  2. Teda holky moje zlatý,tenhle blog je pěkná honička.V neděli talíře, dneska máslíčo.Jakpak se mám po vás opičit? no?,Domácí máslo si kupuji na farmě u nás,to krásné z formičky s kytičkou.To je pochutnáníčko,můj muž říká,že je škoda na něj dávat cokoli.Přeji krásný večer,plný krásných nápadů na další dny. A ještě krásnější dobrou noc,plnou krásný snůůů. Pa babi Jířa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, děkujeme za krásný komentář :-) A to chtěla Kačka ještě dnes péct nějakou mňam buchtu. tak třeba příště. Domácí máslíčko máme též.A je to má nejoblíbenější snídaně...Pá Věrka

      Vymazat
  3. Udělám, vyzkouším, děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Věrko a Carolinko, to vaše másílko vypadá moc dobře. A jelikož jsou bylinky v plné síle, musí to být také dobrota, tak to vyzkouším. Bylinkám se mi teď docela daří a konečně využiji tu dózu na máslo po babičce. Díky a mějte se famfárově. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Slávko, jééé tak to je oblíbený pozdrav naší Carolinky...Určitě vyzkoušej, je to výborné...Krásné dny...Věrka

      Vymazat
  5. Vierka ... tiež si ho urobím ... natlačím do porcelánovej misky a upečiem k nemu čerstvé chrumkavé pečivo ... Víkendové raňajky budú voňavéééé :)
    Pozdravujem teba i Carolínku ... prajem príjemný zvyšok týždňa ... pa pa L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá Lauro, děkujeme za tvé řádky. Mě to ještě napadlo dát do klasických vánočních formiček. Pěkně to z toho vyklouzne, když to chviličku držím v dlani a je to krása...Krásné dny...Věrka

      Vymazat
  6. Jako děti jsme moc máslo neviděli,většinou jen sádlo a margarím Sanu,ještě jeho chuť cítím na jazyku .Bylinkové máslo dělám a máme ho radi na vše možné i na vařené brambory,jen tak bez masa.Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá maruško, děkuji za Tvé řádky a přeji pěkné dny.Věrka

      Vymazat
  7. Věrko chuť margarínu mě nikdy neoslovila a proto stále ujíždím na másle a když už tak domácím farmářském . Děti ač se tomu stále divím a nechápu jedou na margarín :( . Bylinkové dělám jen na gilovačku , třeba do makrel je vynikající . Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, absolutní souhlas. Máslo je máslo. A dokonce mi jedna lékařka říkala, že dnešní děti mají problémy s očima, neb nekonzumují máslo. Chybí základní vitamíny...které margarín nemůže nabídnout...Věrka

      Vymazat
  8. Věruško, bylinkové máslo dělám také , můžu si udělat různé příchutě a moc nám chutná.
    Margaríny nemám ráda, my jsme vyrůstali na pořádném másle a tak je u nás stále.
    Trochu nestíhám a tak opožděně chválím fialkový tác- je nádherný, jsi šikulka. Samozřejmě i Carolinka.
    Věruš, měj se krásně. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji, děkuji, děkuji...tedy vlastně děkujeme :-) Krásné dny...Věrka

      Vymazat
  9. Nádherně nafoceno, plně s Tebou souhlasím, už tak rok až dva nekupujeme žádné margaríny, jedině máslo a pomazánkové máslo. trošku jsme se báli, jestli to nepůjde do peněz, ale ne, nevím čím to je, másla se snad dává na chleba méně, než margarínu bez chuti. Pěkný den, Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Pavle, absolutní souhlas. Smysl margarínu v 21. století mi nějak uniká :-) Děkuji za pochvalu... Věrka

      Vymazat
  10. Nádherná inspirace!!! Myslím, že dneska si tohle máslíčko udělám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Ať se dílko daří...uvidíš, že je to jednoduché jako facka a tuze dobré...Věrka

      Vymazat
  11. Věrunko, taky mi domů margarin nesmí. Mohou mě přesvědčovat, že má lahodnou máslovou chuť - nevěřím. a bylinkové máslo miluju. jo a právě mám v tašce himalájskou sůl na výrobu bylinkové soli, už se moc těším.
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, děkuji za Tvá slova... ať se dílko daří...Věrka

      Vymazat
  12. U nás je Věrko zrovna v lednici:o)) připravené, je výborný na co všechno se dá použít. Margaríny k nám domů mají vstup zakázán.
    Měj se s Carolinkou prima.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, je to tak...není co dodat. Přeji krásné dny a dobrou chuť.Věrka

      Vymazat
  13. Ano- dětství, to je ráno u babičky, čerstvý,křupavý rohlíky, k tomu voňavý máslo a hrnek studenýho mlíka z bandasky. Bylinkový jednou za čas dělám taky. Zrovna tento víkend. Kostku másla, rozetřít s trochou soli, do toho dva větší stroužky českého česneku a nasekaný bylinky v poměru 2:1 (pažitka a bazalkou) Část vetřít do baget-nahoře nakrojených a dát rozpéct. A zbytek do folie do ledničky a po trošičkách dávat na brambory....To je pohádka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko, mluvíš mi z duše. My měly u babičky ještě poctivé kakao, co se vaří na kamnech a pak ten jedinečný škraloup...co jsem prstem sbírala a otírala o okraj hrnečku :-) Včera jsem uvařila kakao také a Carolinka hleděla jak z jara, co se jí to na kakau vytvořilo :-) krásné dny.Věrka

      Vymazat
  14. Věrko, dík za recept na bylinkové máslo a krásné fotky. U nás používáme také máslo. Jednou jsem si u lékařky četla pojednání o margarínu a od té doby už jsem ho nikdy nekoupila. Pravou chuť másla to stejně nemělo. Doma jsme za mého dětství používali jen máslo , sádlo a na vaření přepuštěné máslo. Jako děti jsme milovaly chleba s máslem a hořčicí. Pohlaď za mně malou pomocnici Carolinku a už se těším na nějaký recept na buchtu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji za Tvé řádky za typ hořčicový. Ráno vyřídím pohlazení Carolince..Krásné dny...Věrka

      Vymazat
  15. Milá Věřičko, máslo musí chutnat výborně, představ si, že já ho nedělám.... přitom používám ve své kuchyni jedině máslo, když mažu snídaně nebo svačiny, klidně dám pláteček do pusy, moje dcera chodila máslo okusovat do ledničky, občas na něm byly otisky jejich zoubků a teď to dělá i malá vnučka (i tohle se dědí).
    Zase u tebe čtu krásné vzpomínání, jen ze škraloupu mám husinu ještě teď. My měli mléko od babičky od kravky a brrr, ani usazenou smetanu, co byla navrchu jsem nemohla, to je zajímavé a máslo miluju. Po ramě jsem skoro zvracela, když mi s ní v jídelně omastili, pak jsem jedla raději nemaštěné, ale to už je pryč
    Dana z Podkr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Danu, děkuji za Tvé řádky...škraloup je asi noční můra většiny dětí :-) Věrka

      Vymazat
    2. Směju se, to máš pravdu.
      Napíšu majlíka.

      Vymazat
  16. Mňam! Já miluju máslo na domácí pečivo. Ještě jsem to bylinkový doma nedělala, ale muž ho miluje - měl zatím kupovaný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Luci, děkuji za milé řádky...Zkus a uvidíš ...je skvělé...Věrka

      Vymazat
  17. Lovely and lovely weekend to you
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liebe Elisabeth, viele dank. Ich wünsche Dir auch schönes Wochenende :-) MfG Vera

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...