Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

sobota 14. května 2016

Ze sešitu ...




Recept Duo kokosák mám ze sešitu. Ze starého sešitu, do kterého jsem si zapisovala vždy recepty, co lahodily mým chuťovým buňkám. I když dnes je na internetu moře skvělých a jedinečných receptů, můj sešit mě nikdy nezklame.
 



Vždy jsem si zapisovala recepty a k nim dopisovala poznámky, jak je to či ono dobré…od koho recept mám… Dnes už to je pro mě, jako památník, když si čtu recepty i od lidí, kteří třeba už nežijí … kolik krásných vzpomínek obsahuje jeden obyčejný sešit ...
 



Mezi ty patří celý sešit prvorepublikových receptů mé babičky, nejlepší kuchařky pod sluncem mého života.Ta, o které píši v knize Máma i Velká máma…Ta, o které tak ráda píši a vzpomínám. Ta, která položila ve mě  základní kámen lásky k vaření…
 



Včera večer jsem prolistovala můj sešit, který jsem založila před čtvrt stoletím… Tenkrát, když jsem čekala první dítě. V době, kdy jsem uměla uvařit jen čaj a to nevalné chuti…Tenkrát jsem se rozhodla, že se vařit prostě naučím…Než spatří světlo světa mé dítě, uvařím svíčkovou.
 

Stalo se… svíčková klokotala v hrnci a já měla před porodem…Znáte to, když něco moc chcete…stane se to … A mě u toho hrnce svíčkové, začalo vaření bavit. Začala jsem recepty sbírat a zapisovat …Omáčky  jsem míchala s prckem…a pak s dalším …a časem ještě s jedním …Vaření, pečení, grilování …mě baví dodnes … Je to radost, když se rodina či přátelé sejdou u jednoho stolu a chutná jim … Doma to voní a vznikají vzpomínky.



Jen  škoda, že jsem si k Duo kokosáku nenapsala od koho je, protože bych dotyčné pěla ódy chvály ještě dnes. Je to recept, který nikdy nezklame. Ten, kdo má rád kombinaci kávy, čokolády a kokosu, bude příjemně potěšen. My jsme si udělali ranní siestu s Duo kokosákem , kávou a džusem a den hned dostal prima šmrnc.



Recept Duo kokosák

Těsto:
4 ks žloutky
8 lžic cukru
100 ml mléka
100 ml oleje
12 lžic polohrubá mouka
prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
1 lžíce instantní kávy
4 ks bílky

Krém:
100 g kokosu
2 lžíce hladké mouky
1/2 l mléka
7 lžic cukru

Poleva:
100 g čokolády
50 g másla




Už jsem měla absťák po zapnutí tlačítek na troubě… šlehání …míchání…po omamné vůni, která se line z trouby a celým domem…Spoustu času, resp. všechny večery a noci věnuji projektu kniha Velká máma.  Pravidelně v 01.45 hod. začíná zpívat jakýsi pták v sousedovic zahradě…dělá mi společnost, když ťukám do počítače písmenka. Rozesílám pozvánky, sháním sponzory, oslovuji firmy a firmičky, odepisuji na dotazy…posílám děkovné dopisy. Všechna ta energie má velký smysl. Všem děkuji za účast v mém projektu Kniha Velká máma, který funguje, jako předplatné knihy.



Děkuji milé Ince K., skvělé ženě, která dokončila korektorské práce v knize Velká máma a též prožila nad knihou Velká máma moře bezesných nocí. Potěšila mě telefonátem, kdy mi sdělila, že kniha Velká máma je krásná …
DĚKUJI



Včera jsem otočila tlačítky na troubě … nasypala ingredience do mísy … nejmladší naše dítko, Carolinka si přistrčila stoličku ke kuchyňské lince a udělaly jsem baštu ze sešitu. A že je Duo kokosák bašta, o tom vypovídají drobky na talířku. Není třeba slov chvály…drobečky a vylízané talíře je vždy ta největší pochvala. To je metál pro každou kuchařku.



 Přeji všem krásné dny, jako ty nejsladší a nejvoňavější drobečky na talíři


Věrka


18 komentářů:

  1. Věruško, tahle dávka těsta je na světlé i tmavé těsto? Ty tam máš dvě, zákusek vypadá luxusně, jen nechápu, kde je světlé těsto recept. přijde mi to malá dávka na obě těsta. Nebo správně má být jen to tmavé těsto s kávou a kakaem? Nebo dopsod liješ piškot? Mávám a zdravím , pohlazení Carolince!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko, ano to je dávka na obě těsta. Půlku nechám světlé, do druhého přidám kakao a trošek kávy, kterou zaliji troškou vody. Ne horkou, ale teplou kávu vmíchám do kakaového těsta. Správně se mají péct na dvou plechách, každé zvlášť a krémem se mají ty dvě "buchty" světlé a tmavé spojit. Já to dělám tak, že na plech naliji jedno těsto světlé a na něj tmavé. Pak už na vychladlou "buchtu" dám krém a pak naliji čokoládu.Též mávám a posílám pozdravení. Věrrka

      Vymazat
  2. Verusko, moooc me laka, nevypada to slozite. Tak si pockam na odpoved prvni Marcel nade mnou a nekdy prubnu:-). Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko, děkuji za komentář...vyzkoušej a ať se dílo daří. Není co pokazit. Moc děkuji za odkaz na můj projekt na Tvých stránkách. Krásný večer. Věrka

      Vymazat
  3. Vypadá báječně, asi ho taky vyzkoučím :-) Hezký večer D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Danko, děkuji za Tvůj komentář. Vypadá to složitě, ale je to jednoduché. A dooobré.Věrka

      Vymazat
  4. Věrko, duo kokosák vypadá lákavě. Recept si opíšu a příležitostně zkusím, třeba až přijedou mladí na návštěvu. Sešit s recepty mám také a píšu si od koho recept mám. Věruško, moc se těším na tvou Velkou mámu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji za Tvé řádky. Já od dob internetu některé recepty vytisknu a vlepím do sešitu, ale už to nemá tu krásnou patinu, jako psaný recept. Moc mě těší, že se na knihu Velká máma těšíš. Přeji krásné dny. Věrka

      Vymazat
  5. Ahoj Věřičko,
    také jsem koláč nejdřív "studovala", zda těsto 2x, už jsem se dočetla, jen nechápu - krém s hladkou moukou se už nepeče? Chutě mi teda dělá.
    Na knihu se už také těším.
    Zdravím a přeju vše nej.
    Dana z Podkr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Danu, děkuji za Tvé řádky. Skutečně krém už se nepeče, nýbrž vaří. Na vychladlou "buchtu" se rozetře a na rozetřený krém dá čokoláda. Já už měla jen zbytek, jinak to má být silnější vrstva. A o celé dám do ledničky ztuhnout. Ráno, k ranní kávě je zákusek hotov. Jsem moc ráda, že se na Velkou mámu těšíš. To mě moc těší. Věrka

      Vymazat
    2. Jasný, pak mě také napadlo, že uvařit, hned mi nedošlo (jsem to ale kuchařka). Skoro mám chuť jít teď péct.
      Hezkou neděli.
      S knihou tě upřímně obdivuji.

      Vymazat
    3. Milá Danu, ať se dílo daří... a co se týče knihy, je to vážně moc moc náročné ... přivést ji na svět ... Ale baví mě to a věřím, že ta pozitivní energie se skrze stránky přenese až k vám, čtenářům... Hezkou neděli. Věrka

      Vymazat
  6. Dobrý večer Věruško.
    Právě jsme se s dědou vrátili z krásné veliké oslavy narozenin 3 členů naší krásné rozvětvené rodiny. No a já zvědavka jdu nahlédnout sem k Tobě, cože je nového na konci týdne. Ejhle a on tu luxus mlsací. Hned ráno se do něj pustím a upeču ho. Vypadá lákavě, už se těším jak si odpoledne smlsneme. Já jsem také jako všechny zde věčná zapisovatelka receptů. Ráda vše ochutnávám přímo u toho kdo to upeče(pak tomu víc věřím). Tady jsem, nikdy nenarazila. Rovnou peču a potom se divím jaké stopy to zanechává. Zítra má být chladno, tak přeji krásnou neděli v milé společnosti s dobrým čajem, nebo kávou a chutným zákuskem. Babi jířa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, děkuji za Tvé milé řádky. Dodatečně přeji všechno nejlepší 3 členům Tvé rodiny. A máš pravdu, tady u nás je dnes kosa jako v Rusku... Hezkou neděli vm všem. Věrka

      Vymazat
  7. Krásný podvečer Věruš.
    Taky mám takový sešit s recepty a už se celý rozpadá.Těch sešitu je celá řada,ale ten nejstarší je mi nejmilejší.Pak mám ještě jeden a ten je můj poklad,ten mám po mamince...
    Strašně ráda peču a ten Tvůj recept určitě vyzkouším.
    Měj se krásně.Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Milenko, děkuji za Tvůj komentář. Také to tak cítím, mít listy psané předky, to je krása všech krás...Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  8. Věrko, tak jsem vyzkoušela recept a dnes upekla. Je to moc dobrý zákusek a jsem zvědavá, jak ho zítra ohodnotí moje mlsná vnoučátka. Krásné jarní dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maruško, jsem moc ráda, že se zákusek povedl a že chutná. Přeji totéž i Tvým vnoučátkům. Krásné dny. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...