Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

pondělí 27. listopadu 2017

Z mechu ...



Minulý týden jsem zaslechla v rozhlase, že kdesi budou rozsvěcet vánoční strom. Já, která tvořím kalendáře, měla bych vědět, kdy začíná advent, jsem se nechala dokonale zblbnout.




A tak jsme vyrazily s Kačkou do lesa na mech ... abychom měli tu adventní neděli v cajku.





Když jsme procházeli lesem, který ještě voní podzimem ... cinkl mi v kapse mobil se zprávou ohledně adventního vystoupení, které se koná 4.12.2017

"Tak počkat... ", říkám si... "tady něco neklape...No jasně, advent je až v prosinci."



Přinesly jsme z lesa tašku mechu. Krásně jsme se prošly, užily sebe i lesa...
Když jsme přišly domů, podívala jsem se do kalendáře a skutečně Advent začíná 3.12.2017.

A tak když už jsme doma ten mech měli, začaly jsme tvořit. 




U nás bude letos adventní mísa z lesa





Když jsme tvořily adventní parádu, přemýšlela jsem, proč se lidé pořád někam ženou, pospíchají ? Vždyť všechno má svůj  čas. Proč rozsvěcet stromy na náměstí před adventem? Některé věci mi zůstávají záhadou a je to tak dobře.





Na každý pád u nás  zapalujeme první svíčku tento týden v neděli a den poté, v pondělí vás všechny srdečně zvu na Adventní recitál Ladi Kerndla, kde bude prostor i pro mě a mé knihy s duší.







Povím vám pár mých slov... bude to mé osobní memento.

 Stát na místě, kde jsem bojovala o život a nyní budu rozsévat naději pro ty, co to tak moc potřebují - pro onkologické pacienty. 
Věřím, že dokážu rozsvítit naději, předat radost a úplně obyčejně potěšit.





vaše Věrka



20 komentářů:

  1. Věrko, také jsem si to letos musela propočítat :o). I u nás v sobotu probíhalo rozsvěcení stromu a kdyby mi to neřekl syn, tak by mne ani nenapadlo, že ho již na náměstí budou rozsvěcet. Přijde mi to také brzo. Pochopila bych sobotu před 1.adventní nedělí, ale proč se se vším tolik spěchá?? TAké se chystám na mech do lesa, a potřebuji malé šištičky, tak snad najdu.
    Měj hezký předvánoční čas a držím palce na adventní recitál, kde tvá slova, tvůj příběh, tvé zkušenosti zajisté mnohým rozjasní mysl.
    pa Věrko
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Álo, děkuji za Tvá slova. Také mi některé věci unikají...naštěstí. Vždyť advent je těšení a ne honění. Pak většinou ty uspěchaní mezi prvními odklízejí vánoční zdobení a to je taková škoda. Všechno má v životě svůj čas...I Vánoce. Pá Věrka

      Vymazat
  2. Věruško,
    úplně cítím ten měkoučký mech pod rukama :-)
    Moc se mi líbí i tvé pojetí :-)
    Svíčky jsou přesně v mém stylu, šedo - bílé a ještě k tomu s hvězdičkami :-)
    U nás letos také budou přípravy ve stylu přírodním, ještě jsme s nimi, ale nezačala.
    Také nechápu ten předvánoční shon a zmatky kolem adventu :-o
    Přeji tobě, Carolínce a Péťovi klidné před adventní dny a i když nekomentuji pravidelně, myslím na Vás a zase se ozvu !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ilonko, Dějujeme a zdravíme přes kopec u vás doma všechny. Jsem ráda, že je nás víc, těch, co si Advent užívají :-) Ten správný Advent.
      Dnes jsem se dozvěděla, že prý v televizi včera byl i adventní koncert. :-) Jsem blázen ...
      Pá Věrka

      Vymazat
  3. Jéé, Věrko, u tebe na blogu už sněžíííí! :) Moc se mi to líbilo už vloni, tak jsem ráda, že i letos k tobě na blog přišla zima "se vším všudy". :) :)
    Moc se mi ta vaše adventní mísa s vůní lesa líbí. :) Ty hvězdičkové svíčky jsou krásné...
    I já se letos nechala adventem zmást, netušila jsem, zda začíná už 26.11. nebo až 3.12. ... no teď už to vím, jen mě mrzí, že je vlastně advent o týden kratší, když poslední adventní neděle vychází na Štědrý den... Ale zas na druhou stranu, teď si ještě užíváme podzimní počasí a koncem týdne má napadnout půl metru sněhu, u nás na Liberecku prý dokonce metr, tak nám ten advent aspoň začne hezky zimně... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucinko, a nejen na blogu. Sněžilo už i u nás v Nebi...viz. pár příspěvku zpět...dokonce už byl i první sněhulák. Včera jsme odjížděli z nebe opět za propadávání sněhových vloček...
      Přeji krásné zimní dny a děkuji za komentář. Věrka

      Vymazat
  4. Já se domnívám, že to není spěch, který žene lid do začátku adventu. Ono je to tak. Já jsem kdysi byla poučena (už těžko říci kým), že do nedělí adventních se nepočítá neděle, na kterou vyjde Štědrý den. A právě letos toto nastalo. Sama jsem hledala na netu vysvětlení letošního začátku adventu- začíná prý v rozmezí 27.11 a 3.12. těžko prý stanovit den. Takže letošní první adv.neděle je toho 3. 12. a na Štědrý den vyjde neděle zlatá.
    Vaše mísa adventní je moc hezká.
    Hezké dny!
    Hank

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hani, děkuji za Tvé řádky. Pokud adventní neděle připadne na Štědrý den, mají se věci následovně.
      Vlastní kalendářní datum adventních nedělí je pohyblivé, protože čtvrtá adventní neděle připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Čtvrtá adventní neděle může díky tomu nastat mezi 18. až 24. prosincem, tedy i na Štědrý den. První adventní neděle potom může nastat mezi 27. listopadem až 3. prosincem, v tuto neděli začíná i církevní rok. Na Štědrý den pak končí i samotný Advent, jeho délka se tak pohybuje mezi 22 až 28 dny. Příští den 25. prosince (Narození Páně) začíná doba vánoční, která končí v neděli následující po 6. lednu (Zjevení Páně).

      Přeji krásné adventní dny Věrka

      Vymazat
  5. Milá Věruško, moc krásně vyzdobená mísa, krásné svíce i ovečka. Už to začíná předvánočně vypadat. Mám to také ráda. To, že se chystáš potěšit své souputnice.....to je to tvoje zlaté srdíčko pro každého. Jsi prostě krásný člověk. Moc držím pěstičky, aby se akce povedla a splnila všechna očekávání. Užívejte si přicházející paní zimy. Babi Jířa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, děkuji. Jsi zlatá. Zdravím dědu Mílu i babinec. Věrka

      Vymazat
  6. Milá Věrko, souhlasím s Tebou, že je dnešní doba strašně hektická. Pořád za něčím spěcháme a ani pořádně nevíme proč. Říkáme si:"Už aby bylo tohle anebo tamto...", ale proč vlastně? Neumíme žít přítomný okamžik. A pak litujeme, že jsme propásli ty nejdůležitější věci v životě. Ty úplně obyčejné. Nelíbí se mi u blogerek vánoční stromeček ozdobený ještě před vánoci. To už pak není ta pravá štědrovečerní radost. A pak zase spěchají s jeho odzdobením, aby už bylo uklizeno. Co to je? Kam se podělo všechno to obyčejné, co bývalo dříve? U vás doma je to krásné. Alena (modrý kvítek)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko, děkuji za Tvé řádky, souzním, sdílím. Rozumím a jsem téhož názoru.Přeji krásné těšení. Věrka

      Vymazat
  7. Ještě malá perlička, ta už se mi do předešlého komentáře nevešla. Před pár lety moje maminka pekla na Velikonoce o měsíc dříve podle kalendáře, který si na ten rok koupili. Jenže v tom kalendáři byla doba velikonoční uvedena špatně. Moc jsme se tomu nasmáli a říkali jsme , že ho měla poslat do pořadu "Černé ovce", že by určitě vyhrála czechšmejd. Taky tiskaři někam spěchali. Alena (modrý kvítek)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milou perličku. :-) Tak toto je skutečně na Czechšmejd. To jsou ty pohyblivé svátky :-) Pá Věrka

      Vymazat
  8. Verusko, to ten nedělní Štědrý den nám to trochu zamotal. Také jsem už šla do lesa pro materiál,ale použiju ho, až bude čas ��. Pěkné dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko, jo jo, tak tak. Ať se dílo daří. A moc se těším na vánoční soutěž. Věrka

      Vymazat
  9. Věrunko milá,musím říct,že letos skutečně nastal doslova "chaos"...v tom kdy tu první adventní svíčku zapálit..jestli ten věnec pověsit nebo ještě ne...řešil to celý národ...☺
    Vše má svůj pravý čas...
    Advent je hlavně dobou postní,dobou příprav,rozjímání..bilancování..těšení se na zázrak..
    Vím,že nejvíc si toho je vědom právě člověk ve chvílích,kdy bojuje s nemocí...
    Potřebuje rozdmýchat plamínek naděje,uvěřit,že zase bude líp,těšit se z každého nového rána...
    Věrunko nemáte před sebou lehký úkol,ale Vy to dokážete...věřím,že Váš silný příběh bude příkladem pro mnohé,Vaše slova pohladí a povzbudí❤..držím pěsti!!
    Moc zdraví a objímá Jana z chaloupky mezi kopci❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janičko z chaloupky mezi kopci, děkuji za Vaše řádky. I já to tak cítím. Již jsem měla několik autorských čtení či vystoupení. Ale toto je něco úplně, ale úplně jiného. Cítím respekt a zodpovědnost a to ve veliké míře.
      Přeji prima dny . Věrka

      Vymazat
  10. Věrko, také mně to letos trochu zmátlo. Vy jste to ale stihly a v neděli můžete adventní věnec zapálit a užívat si krásné období pohody a těšení se na Ježíška. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, jsme těšící se typy :-) Přejeme prima adventní dny. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...