úterý 8. července 2025

Třešně



Sezóna třešní je krátká a na zpracování třešní není času nazbyt. 





Bublaninu netřeba představovat a myslím,
že patří mezi stálice třešňových nápadů.


2,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku rozpuštěného másla
3 vejce
1 hrnek cukru krupice
1,5 hrnku mléka
1 kypřící prášek
kůru z 1/2 citronu
špetku soli a vypeckované třešně

(Místo másla lze dát i slunečnicový olej)
Vůbec se s tím nemažu a vyšlehám vejce s cukrem, 
pak tam naházím všechno ostatní. 
Peču to v remosce a za 20 - 25 minut je hotovo.




V těsné blízkosti stojí v řadě třešňová marmeláda.
Za mě je méně výrazná a tak ji nedělám.







Další tip jsou zavařené třešně.

Má babička třešně zavařovala, 
já je nakládám.



Postup je jednoduchý a na to tata.



Do sklenice vkládáte dokola tvrdé třešně.
Prosypáte každou vrstvu cukrem.
Nakonec zalijte rumem. 


Já ho měla málo, tak jsem dolila ještě metaxou.
Měla by to být lihovina cca 40 % alkoholu.




Každý den krouživým pohybem otočte sklenicí a na Vánoce chutnají nejlépe.

❤️

Většinou se však Vánoc nedočkají, proto doporučuji naložit sklenic víc.



Mějte báječné a sladké léto 

❤️



Věrka 


8 komentářů:

  1. Musím vyzkoušet. Vypadá to skvěle! Přeji krásný den. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Já třešně prostě zavařím ve sladkém nálevu. Ale ten Tvůj recept se mi líbí- určitě ho někdy použiju.
    Měj se hezky a užívej každého letního dne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný příspěvek a sluší vám to. Ivča

    OdpovědětVymazat
  4. Kdysi jsem dělala takto višně X let. Až jednou došla sestřenice a daly jsme si naložené třešně v rumu, a byly jsme tak zbombované, že já v ložnici pod střechou narazila do šikminy střechy a sestřenka při odchodu upadla ze schodů. A pak jsem to už nikdy nedělala. Vzpomínky jsou príma a tak vám Věrko děkuji, že jste mi je pomohla vydolovat ze své paměti. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Jj tohle veselé ovoce umí být zrádné. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka