… dnes jsme byli za
jedním pánem krmit v sádce kapry. Slovo dalo slovo a záhy tu byla řeč o
jídle. Vzpomínali jsme, jak jsme jako
děti žvýkávaly šťovík, lízaly špalek, kousaly pendrek až jsme měly černé zuby. Jak
bylo kuře nedělní jídlo a kapr, který zrovna skočil po kuse rohlíku ze sádky,
pouze jídlo vánoční. Vzpomněla jsem si i na podzimní pálení bramborové natě a v ní
spálené černé brambory, které tak nádherně zahřívaly zmrzlé dlaně. Brambora mi
vždycky krásně voněla, ale o to méně chutnala. Přesto má své místo na mé
vzpomínání o prostých jídlech. Vzpomínám i na chleba namazaný sádlem a škvarky
s cibulí, které nebylo mé TOP, ale moje babička jej doslova milovala. Zato
plesknutá vajíčka na másle lehce připálená od spoda, v hliníkovém kastrůlku,
to bylo moje milované. A tak jsem se rozhodla udělat večer na talíř úplnou
jednoduchost. Třeba na ni bude jednou malá Carolinka s láskou vzpomínat
tak, jako já na plesknutá vajíčka…
|
... v jednoduchosti je krása... |
|
potřebujeme : listové těsto (1 vrstva vespod, druhá navrch), špenát, sekanou či jakoukoli uzeninu, mozzarellu, vajíčka |
|
... sekaná během pečení pustí šťávu a provoní to celé ... |
|
... doporučuji. Jsem zastánkyní poctivých výrobků ... |
|
... skutečně čerstvá mozarella... je jako dech... |
|
... poctivá vajíčka (na vrch) od našich putěk ... |
|
... na vrch vyválený plát listového těsta, které potřu vajíčkem. Mašlovačka pochází z domácí dílny naší Kristýnky z domácích husích brk ... |
|
... k tomu rajčata s mozzarellou, která chutnají jedinečně jenom v létě ... |
|
... je to teď a zrovna tak rychle je to i pryč ... |
Hned bych si dala.
OdpovědětVymazat... Milá Amelie, je to jednoduché, jak píši a je to teď, doporučuji...Krásný den
VymazatHmm, taky bych si dala .... i chleba se škvarky a pečené brambory:-))))
OdpovědětVymazatMilá Ajko, právě včera jsme vzpomínali a říkali, že to co jsme jedly jako děti my, by našim asi přivedlo střevní potíže:-) Ani nevím, zda ještě na louce existuje šťovík...Krásný den.Věrka
Vymazatopět děláš chutě:-)
OdpovědětVymazatMilá Zuzi, mám ráda kreativita to i v kuchyni. Občas něco vymyslím, po čem se hned zapráší. Jako toto :-)Většinou se dobře vymýšlí, když v ledničce je toho pomálu...Krásný den.Věrka
VymazatJůůů to vypadá božsky :-) Miluji takovéhle věci :-)
OdpovědětVymazatMilá Evi, i já. A co je bonusem pro tyto jídlo "co dům dal", že jsou lehká a dobře stravitelná. Krásný den, Věrka
VymazatUprime me docela zarazila kombinace klasicke sekane s mozarelou,ale jak ja rikam,nikdy nerikej nikdy a vim,ze jsi psala,ze lze nahradit jakoukoliv jinou uzeninou,tak bych mohla zkusit treba kvalitni sunku nebo prsut.Jinak se me libi tve vzpominani,nevim sice co je lizani spalku,ale stovik ci sosani kvitku hluchavky bylo na dennim poradku.
OdpovědětVymazatPekny patek
Kombinacím a fantazii se meze nekladou... Já říkám, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Léta praxe v člověku vypěstuje odhad, co by k sobě šlo. Vím, o čem mluvím:-)Díky tomu jsem kdysi uspěla i TV pořadu Miss Tescoma kuchařka.Jo, kdo se bojí nesmí do lesa.Lízání špalku znamená lízání lízátka, které bylo kulaté, dlouhé.Nikoli špalku v lese, to bych nedoporučovala :-) Někdy nám byl rodiči nasekán na malé bonbóny... to je dávná historie... Ale ve vzpomínání mají tyto fragmenty nezaměnitelné místo, a to je dobře... Hodně odvahy v kuchyni a krásný den.Věrka
VymazatĎakujem krásne za tip a určite vyskúšam.....:-) a tiež som milovala zemiaky priamo na roli kde sme ich vyberali a milujem tieto dávne časy.Všetko bolo akési krajšie a voňavejšie aj bez výdobytkov modernej techniky.Pridám jeden úplne jednoduchý recept ktorý milujem ako samostatné jedlo,ale tiež aj ako príloha k mäsku.Surové zemiaky nakrájať na plátky a zmiešať s nakrájaným pôrom,dáme do vymastenej zapekacej misy,osolíme,okoreníme, posypeme syrom niva a všetko zalejeme šľahačkou a v rúre upečieme.Prajem dobrú chuť.Jana
OdpovědětVymazatJani, děkuji za typ, umím si to představit, musí to být bašta. Vyzkouším. Přiznám se, že jsem chvíli přemýšlela, co je pôr :-) Ještě , že můj muž byl na Slovensku na vojně, poradil :-) jste fajn, děkuji.Věrka
VymazatAhojky Veruško,
OdpovědětVymazatteda to tiše závidím, že u vás v okolí dělají tak poctivou a krásnou mozzarellu. Ta mi nesmí nikdy v lednici chybět, ale domácí... to jsem nikdy neměla.
Tvou večeři bych si hned dala:o)
Měj se moc hezky, Monča
Milá Moni, zde je odkaz na krámek, pro případ, že by jsi měla cestu kolem http://www.orrero.cz/RenderTable.aspx?TabRef=default
VymazatJejich zboží nemá vážně chybu. Teď jsem tam kupovala makarony, které upřimně jsou lepší než špagety. A to i z hlediska event.diety - jím vzduch :-)Věrka