…
zajisté znáte bylinkové máslo. Co takhle si jej vyrobit doma… je to chvilka a
když ho konzumujete je to neskutečně příjemná chvilka. Je výborné. Všeznalý
šéfkuchař ho doporučuje do hamburgerů připravovaných doma na grilu. Já přímo na
grilované maso. Vynikající je i na čerstvě rozpečenou bagetu k snídani po
ránu…věřte mi, že den hned získá jiný rozměr…
…
postačí trocha čerstvého másla ( jsem příznivcem másla, nikoli margarinu), já
doporučuji je-li možnost domácího. Do něho jsem nasypala přiměřeně himálajské soli…je
výtečná … zdravá… chutná … skvělá…
... Himalájská sůl ... zde |
Himalájská sůl je bohatá na minerály. Směs koření, která
podtrhuje kouřovou chuť grilovaného nebo pečeného masa, obohacuje polévky a
těstoviny. Je chuťově výrazná, proto postačí trocha. Přisypu trochu
hrubé soli, pažitku či jakékoliv čerstvé bylinky. Stroužek česneku. Chvilku
třu, lze i šlehat. Když je utřeno do pěny, skladuji v čemkoli v ledničce.
Obecně se doporučuje ve folii. Já jsem příznivce mističky. Vloni, při grilovací
sezóně jsem bylinkové máslíčko dala do formiček na tvoření ledu. Vypadá to
efektně, když na horký steak dáte srdíčko bylinkového másla, které se nádherně
rozpouští a masu dodává punc gastronomické dokonalosti .
…
a tak na porcelánový tác s fialek (z
minulého příspěvku), už víme co dát …
A
když tak vzpomínám na doby mého dětství, ve vzpomínkách mám jen čerstvé máslo.
Žádný margarin a náhražky másla. Ten patřil dle slov mé babičky jen do doby
válečné, kdy byl margarin vymyšlen jen pro vojsko. Jako levná náhražka másla, který
snesl vyšší teplotu uskladnění. Neobsahoval nikdy ty správné vitamíny, co máslo
obsahuje a hlavně nikdy neměl tu lahodnou chuť. Jak já říkám, náhražka vždy
bude jen náhražkou. A proto jsme si dnes s radostí s Carolinkou udělaly
skvělé domácí bylinkové máslíčko… zkuste samy též…
... trocha hrubé soli ... |
…
dobrou chuť všem příznivcům grilování …
Věrka s Carolinkou
Ahojky, Také ho dělám, teď naposledy s medvědím česnekem...mňam.
OdpovědětVymazatPa holky, Martina
Ahojky Marti, máme stejné chuťové buňky :-) Jen já teď ještě musím být opatrná na stravu...česnek mám zatím v nedoporučených potravinách...tak i dnes do máslíčka jsme ho ještě nedaly...Krásné dny.Věrka
VymazatTeda holky moje zlatý,tenhle blog je pěkná honička.V neděli talíře, dneska máslíčo.Jakpak se mám po vás opičit? no?,Domácí máslo si kupuji na farmě u nás,to krásné z formičky s kytičkou.To je pochutnáníčko,můj muž říká,že je škoda na něj dávat cokoli.Přeji krásný večer,plný krásných nápadů na další dny. A ještě krásnější dobrou noc,plnou krásný snůůů. Pa babi Jířa
OdpovědětVymazatMilá babi Jířo, děkujeme za krásný komentář :-) A to chtěla Kačka ještě dnes péct nějakou mňam buchtu. tak třeba příště. Domácí máslíčko máme též.A je to má nejoblíbenější snídaně...Pá Věrka
VymazatUdělám, vyzkouším, děkuji za recept.
OdpovědětVymazatUrčitě, stojí za to...Krásné dny....Věrka
VymazatAhoj Věrko a Carolinko, to vaše másílko vypadá moc dobře. A jelikož jsou bylinky v plné síle, musí to být také dobrota, tak to vyzkouším. Bylinkám se mi teď docela daří a konečně využiji tu dózu na máslo po babičce. Díky a mějte se famfárově. Slávka
OdpovědětVymazatMilá Slávko, jééé tak to je oblíbený pozdrav naší Carolinky...Určitě vyzkoušej, je to výborné...Krásné dny...Věrka
VymazatVierka ... tiež si ho urobím ... natlačím do porcelánovej misky a upečiem k nemu čerstvé chrumkavé pečivo ... Víkendové raňajky budú voňavéééé :)
OdpovědětVymazatPozdravujem teba i Carolínku ... prajem príjemný zvyšok týždňa ... pa pa L.
Moje milá Lauro, děkujeme za tvé řádky. Mě to ještě napadlo dát do klasických vánočních formiček. Pěkně to z toho vyklouzne, když to chviličku držím v dlani a je to krása...Krásné dny...Věrka
VymazatJako děti jsme moc máslo neviděli,většinou jen sádlo a margarím Sanu,ještě jeho chuť cítím na jazyku .Bylinkové máslo dělám a máme ho radi na vše možné i na vařené brambory,jen tak bez masa.Marie
OdpovědětVymazatMilá maruško, děkuji za Tvé řádky a přeji pěkné dny.Věrka
VymazatVěrko chuť margarínu mě nikdy neoslovila a proto stále ujíždím na másle a když už tak domácím farmářském . Děti ač se tomu stále divím a nechápu jedou na margarín :( . Bylinkové dělám jen na gilovačku , třeba do makrel je vynikající . Šárka
OdpovědětVymazatMilá Šárko, absolutní souhlas. Máslo je máslo. A dokonce mi jedna lékařka říkala, že dnešní děti mají problémy s očima, neb nekonzumují máslo. Chybí základní vitamíny...které margarín nemůže nabídnout...Věrka
VymazatVěruško, bylinkové máslo dělám také , můžu si udělat různé příchutě a moc nám chutná.
OdpovědětVymazatMargaríny nemám ráda, my jsme vyrůstali na pořádném másle a tak je u nás stále.
Trochu nestíhám a tak opožděně chválím fialkový tác- je nádherný, jsi šikulka. Samozřejmě i Carolinka.
Věruš, měj se krásně. Jana
Jani, děkuji, děkuji, děkuji...tedy vlastně děkujeme :-) Krásné dny...Věrka
VymazatNádherně nafoceno, plně s Tebou souhlasím, už tak rok až dva nekupujeme žádné margaríny, jedině máslo a pomazánkové máslo. trošku jsme se báli, jestli to nepůjde do peněz, ale ne, nevím čím to je, másla se snad dává na chleba méně, než margarínu bez chuti. Pěkný den, Pavel
OdpovědětVymazatMilý Pavle, absolutní souhlas. Smysl margarínu v 21. století mi nějak uniká :-) Děkuji za pochvalu... Věrka
VymazatNádherná inspirace!!! Myslím, že dneska si tohle máslíčko udělám :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za komentář. Ať se dílko daří...uvidíš, že je to jednoduché jako facka a tuze dobré...Věrka
VymazatVěrunko, taky mi domů margarin nesmí. Mohou mě přesvědčovat, že má lahodnou máslovou chuť - nevěřím. a bylinkové máslo miluju. jo a právě mám v tašce himalájskou sůl na výrobu bylinkové soli, už se moc těším.
OdpovědětVymazatpřeji krásný den Majka
Milá Majko, děkuji za Tvá slova... ať se dílko daří...Věrka
VymazatU nás je Věrko zrovna v lednici:o)) připravené, je výborný na co všechno se dá použít. Margaríny k nám domů mají vstup zakázán.
OdpovědětVymazatMěj se s Carolinkou prima.
Ála
Ahojky, je to tak...není co dodat. Přeji krásné dny a dobrou chuť.Věrka
VymazatAno- dětství, to je ráno u babičky, čerstvý,křupavý rohlíky, k tomu voňavý máslo a hrnek studenýho mlíka z bandasky. Bylinkový jednou za čas dělám taky. Zrovna tento víkend. Kostku másla, rozetřít s trochou soli, do toho dva větší stroužky českého česneku a nasekaný bylinky v poměru 2:1 (pažitka a bazalkou) Část vetřít do baget-nahoře nakrojených a dát rozpéct. A zbytek do folie do ledničky a po trošičkách dávat na brambory....To je pohádka!
OdpovědětVymazatMilá Marcelko, mluvíš mi z duše. My měly u babičky ještě poctivé kakao, co se vaří na kamnech a pak ten jedinečný škraloup...co jsem prstem sbírala a otírala o okraj hrnečku :-) Včera jsem uvařila kakao také a Carolinka hleděla jak z jara, co se jí to na kakau vytvořilo :-) krásné dny.Věrka
VymazatVěrko, dík za recept na bylinkové máslo a krásné fotky. U nás používáme také máslo. Jednou jsem si u lékařky četla pojednání o margarínu a od té doby už jsem ho nikdy nekoupila. Pravou chuť másla to stejně nemělo. Doma jsme za mého dětství používali jen máslo , sádlo a na vaření přepuštěné máslo. Jako děti jsme milovaly chleba s máslem a hořčicí. Pohlaď za mně malou pomocnici Carolinku a už se těším na nějaký recept na buchtu. Růža
OdpovědětVymazatMilá Růženko, děkuji za Tvé řádky za typ hořčicový. Ráno vyřídím pohlazení Carolince..Krásné dny...Věrka
VymazatTaky děláme.
OdpovědětVymazat... a to je dobře :-) Věrka
VymazatMilá Věřičko, máslo musí chutnat výborně, představ si, že já ho nedělám.... přitom používám ve své kuchyni jedině máslo, když mažu snídaně nebo svačiny, klidně dám pláteček do pusy, moje dcera chodila máslo okusovat do ledničky, občas na něm byly otisky jejich zoubků a teď to dělá i malá vnučka (i tohle se dědí).
OdpovědětVymazatZase u tebe čtu krásné vzpomínání, jen ze škraloupu mám husinu ještě teď. My měli mléko od babičky od kravky a brrr, ani usazenou smetanu, co byla navrchu jsem nemohla, to je zajímavé a máslo miluju. Po ramě jsem skoro zvracela, když mi s ní v jídelně omastili, pak jsem jedla raději nemaštěné, ale to už je pryč
Dana z Podkr.
Milá Danu, děkuji za Tvé řádky...škraloup je asi noční můra většiny dětí :-) Věrka
VymazatSměju se, to máš pravdu.
VymazatNapíšu majlíka.
...těším se...Věrka
VymazatMňam! Já miluju máslo na domácí pečivo. Ještě jsem to bylinkový doma nedělala, ale muž ho miluje - měl zatím kupovaný.
OdpovědětVymazatMilá Luci, děkuji za milé řádky...Zkus a uvidíš ...je skvělé...Věrka
VymazatZkusím! Musím! :)
VymazatLovely and lovely weekend to you
OdpovědětVymazatElisabeth
Liebe Elisabeth, viele dank. Ich wünsche Dir auch schönes Wochenende :-) MfG Vera
Vymazat