Vyrostla
jsem na tradiční české kuchyni. Díky babičkám a mámě.
Mám
ji ráda a ráda ji vařím.
♥
Nikdy
jsem se nebránila experimentům v kuchyni. Vítala jsem vše nové.
Nepatřím
mezi ty nadšence, co vyhledávají italskou kuchyni za každou cenu. Když je
přemůže hlad, hledají pizzerii. Slovo pasta mi dokonce bylo od počátku dost
podezřelé. Evokovalo ve mě pomůcku na čištění zubů či bot.
Ale když to sečtu a
podtrhnu, italská kuchyně mi chutná.
♥
Jsou
chvíle, kdy dokonce víc než kdy jindy.
A to
v letních horkých dnech.
♥
Proto
vám dnes přináším tradiční hustou italskou polévku
Minestrone
Minestrone pochází z italského
slova minestra – polévka. Přípona one značí slovo velká, tedy „Velká
polévka“.
Jedná
se o hustou zeleninovou polévku z brambor, mrkve, rajčat, celeru, fazolek (ty
nedávám), cibule, cukety… prostě , co dům dal…
Přidávám
rajčatový protlak, bazalku, česnek, sůl, olivový olej, šunku či anglickou
slaninu. A moje inovace je dcl bílého vína. Můžete zkusit verzi místo vína, dát
závěrem do každého talíře lžičku zakysané smetany.
Vše
povařím asi čtvrt hodinky. V jiném hrnci uvařím nudle, správně se mají
dávat nalámané špagety. Ale pak je to vážně mega velká a hustá polévka.
Na
každý pád je to v létě polévka a hlavní chod zároveň.
Sytá , výborná,
výživná a hlavně dobrá.
Dobrou
chuť
Věrka
♥
Milá Vierka,skúsim takúto polievku navariť, lebo vyzerá dobre a musí aj chutiť dobre. Ja tiež varím netradičnú polievku. Na cibuľke udusím koreňovú zeleninu so zemiakom, nakrájané na kocky, zalejem vodou, posolím, dám za hrsť ryže, plechovku sterilizovanej kukurice, sojovú omáčku a varím, kým ryža nie je mäkká. Upražím na kocky pokrájanú slaninku a tú tiež tam šupnem. Podávam so stúhaným syrom. Každý, kto ju u nás jedol, tak chutila. Moje deti jej dali názov " Strýkova polievka " lebo to je recept od nebohého brata môjho manžela. Papa Aňa
OdpovědětVymazatMilá Aničko , děkuji za Tvůj typ "Stýkove polievke." Přeji hezké dny. Věrka
VymazatVěrko, dík za recept. Název minestrone sice znám, ale polévku jsem nikdy nezkoušela vařit. A moc se mi líbí tvoje svícínky. Růža
OdpovědětVymazatMilá Růženko, děkuji za Tvé řádky. Svícínky jsou staré jako Kačka, vzpomínám si, když jsem je kupovala a Carolinka seděla v kočárku na kšírkách. Jak ten život letí... Pá a pěkné dny. Věrka
VymazatDobrý večer,Věru, vařím taky tuto polévku. Mám ji moc ráda a druhý chod už nemusím.Je sytá a moc nám chutná.Přeji krásné dny a pomaloučku budování toho nádherného nebíčkového bydleníčka.Hodně zdravíčka Všem Vaším milovaným a Vám přeje Martina.
OdpovědětVymazatMilá Marti , děkuji za milé řádky. Přeji též hodně zdravíčka a a pěkné dny. Věrka
VymazatDíky za tip. Budu sice muset vynechat rajče a cuketu (a ty fazolky taky), aby mi to doma všichni jedli, ale určitě ji vyzkouším :)
OdpovědětVymazatI já udělala inovaci :-) Věci co nadýmají nemohu. Pá a dobrou chuť . Věrka
VymazatUrčitě vyzkouším. Polévka vypadá moc dobře a není na škodu obohatit domácí jídelníček :-).
OdpovědětVymazatHezké dny!
Hanka
A ještě lépe chutná. Ať chutná i u vás. Pá a hezké dny. Věrka
VymazatKrásný nedělní den.
OdpovědětVymazatMoc jsem se sem těšila. Měli jsme lékařský maraton. Ta polévka je už podle popisu luxus. Těším se, jak nám udělá dobře až ji uvařím. Moc se mi líbilo psaní o chrpách. U nás jsem je už hodně dlouho neviděla. Miluji luční kvítí a z každé vycházky nějaké donesu. Mějte se krásně a ať vám domeček krásně narůstá. Babi Jířa
Milá babi Jířo, doufám, že lékařský maraton dopadl ok. I my měli minulý i tento týden na pilno. Už jsem si vyhlásila prázdniny...bylo toho moc...Zdravím všechny u vás. Věrka
VymazatMilá Věrko,jsem velký milovník polévek.Hlavně těch hutných,babičkovských.Tuhletu znám také,občas ji vařím.Ale chtěla jsem se hlavně zeptat,na tvém blogu jsem narazila na zmínku o rajské omáčce vařené podle Tvé babičky,zahuštěné strouhaným perníkem.Ráda bych Tě poprosila,jestli bys tento recept nemohla zveřejnit.Já sice vařím tuto omáčku dle své maminky,ale ráda zkouším i nové recepty.Moc děkuji a přeji hodně radosti ve vašem NEBI.Mohu-li poprosit poslat recept na můj email(poslaný v příspěvku o chrpách),ale určitě nás recept přivítá více.Krásné dny.Alena
OdpovědětVymazatMilá Alenko, děkuji za milý komentář. Co se týče receptu na babiččinu rajskou, musím pohledat, mám po ní velkou cennost, recepty její rukou psané. Ale sama za sebe si myslím, že je stejná, jako obyčejná rajská, jen s tím rozdílem, že místo jíšky (záklechtky) se dává strouhaný perník. Ten jsem viděla v Makru asi za dvacku.Nebo i v Tescu
Vymazathttps://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001120126959
Krásné dny. Věrka