Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

sobota 17. června 2017

Velká polévka ...



Vyrostla jsem na tradiční české kuchyni. Díky babičkám a mámě.
Mám ji ráda a ráda ji vařím.





Nikdy jsem se nebránila experimentům v kuchyni. Vítala jsem vše nové.
Nepatřím mezi ty nadšence, co vyhledávají italskou kuchyni za každou cenu. Když je přemůže hlad, hledají pizzerii. Slovo pasta mi dokonce bylo od počátku dost podezřelé. Evokovalo ve mě pomůcku na čištění zubů či bot.
 Ale když to sečtu a podtrhnu, italská kuchyně mi chutná.




Jsou chvíle, kdy dokonce víc než kdy jindy.
A to v letních horkých dnech.




Proto vám dnes přináším tradiční hustou italskou polévku
Minestrone




Minestrone pochází z italského slova minestra – polévka. Přípona one značí slovo velká, tedy „Velká polévka“.

Jedná se o hustou zeleninovou polévku z brambor, mrkve, rajčat, celeru, fazolek (ty nedávám), cibule, cukety… prostě , co dům dal…
Přidávám rajčatový protlak, bazalku, česnek, sůl, olivový olej, šunku či anglickou slaninu. A moje inovace je dcl bílého vína. Můžete zkusit verzi místo vína, dát závěrem do každého talíře lžičku zakysané smetany.

Vše povařím asi čtvrt hodinky. V jiném hrnci uvařím nudle, správně se mají dávat nalámané špagety. Ale pak je to vážně mega velká a hustá polévka.




Na každý pád je to v létě polévka a hlavní chod zároveň. 
Sytá , výborná, výživná a hlavně dobrá.

Dobrou chuť

Věrka



14 komentářů:

  1. Milá Vierka,skúsim takúto polievku navariť, lebo vyzerá dobre a musí aj chutiť dobre. Ja tiež varím netradičnú polievku. Na cibuľke udusím koreňovú zeleninu so zemiakom, nakrájané na kocky, zalejem vodou, posolím, dám za hrsť ryže, plechovku sterilizovanej kukurice, sojovú omáčku a varím, kým ryža nie je mäkká. Upražím na kocky pokrájanú slaninku a tú tiež tam šupnem. Podávam so stúhaným syrom. Každý, kto ju u nás jedol, tak chutila. Moje deti jej dali názov " Strýkova polievka " lebo to je recept od nebohého brata môjho manžela. Papa Aňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aničko , děkuji za Tvůj typ "Stýkove polievke." Přeji hezké dny. Věrka

      Vymazat
  2. Věrko, dík za recept. Název minestrone sice znám, ale polévku jsem nikdy nezkoušela vařit. A moc se mi líbí tvoje svícínky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji za Tvé řádky. Svícínky jsou staré jako Kačka, vzpomínám si, když jsem je kupovala a Carolinka seděla v kočárku na kšírkách. Jak ten život letí... Pá a pěkné dny. Věrka

      Vymazat
  3. Dobrý večer,Věru, vařím taky tuto polévku. Mám ji moc ráda a druhý chod už nemusím.Je sytá a moc nám chutná.Přeji krásné dny a pomaloučku budování toho nádherného nebíčkového bydleníčka.Hodně zdravíčka Všem Vaším milovaným a Vám přeje Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti , děkuji za milé řádky. Přeji též hodně zdravíčka a a pěkné dny. Věrka

      Vymazat
  4. Díky za tip. Budu sice muset vynechat rajče a cuketu (a ty fazolky taky), aby mi to doma všichni jedli, ale určitě ji vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já udělala inovaci :-) Věci co nadýmají nemohu. Pá a dobrou chuť . Věrka

      Vymazat
  5. Určitě vyzkouším. Polévka vypadá moc dobře a není na škodu obohatit domácí jídelníček :-).
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě lépe chutná. Ať chutná i u vás. Pá a hezké dny. Věrka

      Vymazat
  6. Krásný nedělní den.
    Moc jsem se sem těšila. Měli jsme lékařský maraton. Ta polévka je už podle popisu luxus. Těším se, jak nám udělá dobře až ji uvařím. Moc se mi líbilo psaní o chrpách. U nás jsem je už hodně dlouho neviděla. Miluji luční kvítí a z každé vycházky nějaké donesu. Mějte se krásně a ať vám domeček krásně narůstá. Babi Jířa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, doufám, že lékařský maraton dopadl ok. I my měli minulý i tento týden na pilno. Už jsem si vyhlásila prázdniny...bylo toho moc...Zdravím všechny u vás. Věrka

      Vymazat
  7. Milá Věrko,jsem velký milovník polévek.Hlavně těch hutných,babičkovských.Tuhletu znám také,občas ji vařím.Ale chtěla jsem se hlavně zeptat,na tvém blogu jsem narazila na zmínku o rajské omáčce vařené podle Tvé babičky,zahuštěné strouhaným perníkem.Ráda bych Tě poprosila,jestli bys tento recept nemohla zveřejnit.Já sice vařím tuto omáčku dle své maminky,ale ráda zkouším i nové recepty.Moc děkuji a přeji hodně radosti ve vašem NEBI.Mohu-li poprosit poslat recept na můj email(poslaný v příspěvku o chrpách),ale určitě nás recept přivítá více.Krásné dny.Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko, děkuji za milý komentář. Co se týče receptu na babiččinu rajskou, musím pohledat, mám po ní velkou cennost, recepty její rukou psané. Ale sama za sebe si myslím, že je stejná, jako obyčejná rajská, jen s tím rozdílem, že místo jíšky (záklechtky) se dává strouhaný perník. Ten jsem viděla v Makru asi za dvacku.Nebo i v Tescu
      https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001120126959
      Krásné dny. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...