Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

sobota 5. dubna 2014

... sobotní koláč ...


… když jsem byla malá, rebarbora měla místo v každé zahrádce. V té naší, byla na kraji dřevěného plotu a často jsem tam tvořila obydlí panenkám. Listy rebarbory panenkám poskytovaly nádherný stín a nikomu nevadilo, že občas něco pošlapu…rebarbora byla brána asi za plevel. Za to na pekáči se plevel proměnil v úžasnou dobrotu. Už nikdy …nikdy…jsem nejedla tak dobrý rebarborový koláč, jaký dělala moje babička a dělá dodnes moje máma…


… zdrojem mé rebarbory je naše hodná stará sousedka, která vždy v létě volá přes plot
 “ Věruško, pojďte k nám na zahradu, mám tam pro Vás tu Vaši dobrotu…“ a já vždy s nadšením běžím…vzpomínám na bydleníčko panenek… řežu tvrdé stonky toho „plevele“ a pak dlouho do noci krájím a krájím a krájím a pak během roku peču a peču  a peču…



… máte holky některá z vás svůj recept na rebarborák ? …  moc ráda jej od vás přijmu. Třeba je mezi nimi ten z mého dětství. Tento mám od hodné sousedky, co rozdává rebarboru a já pak za to u ní zvoním s talířkem na vokošt. Tak říkávala moje babička ochutnávce… všechno koštovala … nikdy se nepřejídala… jedla jen to, co ji vyrostlo v zahradě, na dvorku a ve chlívku… a byla tak zdravá, čilá a rozumná…a nade vše skromná …


sobotní rebarborový koláč  naší Carolinky
drobenka : mouka, máslo, cukr
těsto: 2 žloutky vyšlehá úplně sama s cukříkem do pěny. Úplně sama ohřeje a nalije mlíčko, máslíčko. Přidá hladkou mouku a prášek do pečiva. To nalije za pomocí maminky do formy. Zato úplně sama na těsto nandá rebarboru, kterou dopředu procukruje se skořicí a kakaem. A nakonec s velkou chutí a nadšením sype  (všude) drobenku… V troubě na 150°C pečeme něco málo přes půl hod. To pečlivě hlídá. Poté maminka krájí a servíruje a všichni tleskáme, jakou, že to máme doma velkou kuchařinku  J


... poprvé ... sama šlehám ... je to paráda ...

... je to fofr vyfotit naší Carolinku, když tvoří ...

... Carolinka drobí s nadšením a láskou...všude... práce se vůbec nebojí a to je tůze dobře ...

… také mám ve svých vzpomínkách, že v sobotu se peklo ve všech obydlích. … u nás doma…u sousedů a to u všech… když jsme běhaly mezi těmi domy, všude to vonělo jinak a všude krásně….byla sobota…

... rebarborový koláč a vychlazený pravý jablečný mošt ...

… ptala jsem se, proč tomu tak bylo? Proč se všude peklo v sobotu? V neděli bylo všude zavřeno a na snídani se podávalo upečení ze soboty. A také v neděli po obědě se lidé často navštěvovaly. Prostě to byl takový ženský nepsaný rituál …  v sobotu se peklo. Já od té doby, co naše Carolinka objevila lásku pomáhat mamince v kuchyni a jsme doma, peču sobota ne sobota, pátek nesvátek … pořád. Stačí říci jednu jedinou větu „ mohly bychom dnes něco upéct…“  a já díky našemu Benjamínkovi peču moc ráda … kdykoliv…. a to i když se mi nechce 


voňavou sobotu i všechny dny další
Věrka   ♥  Carolinka

23 komentářů:

  1. Věruško a Carolí...já dělám jedině z kynutého těsta ... hodně tenké těsto na plech a na něj pěkně rozprostřu rozdělané oslazené tvarohy a na něj teprve krájím rebarboru a zasypu vrstvou drobenky./někdy přidám na vůni trochu skořice. Tvaroh proto, že neutralizuje tu šťavelovou kyselinu /i ze zdravotního hlediska je to prý dobře podávat rebarboru s tvarohem/a je to pak vynikající dobrůtka. Vyzkoušejte milé kuchařinky, taky se na koláč těším ,ale ještě není ke sklizni ,teprve rozvinula své obří deštníčky a stonky se budou za nedlouho šplhat výš a výš, abych je pak v klidu sklidila. .Papapa přeji hezký víkend - já nyní šoupla do trouby makové záviny - dlouho jsme je neměli.Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hani, děkuji za recept, inspiraci. Určitě vyzkouším. Je pravda, že moje babička dělávala hodně z kynutého těsta...třeba to bude ono :-) Vyzkouším a přeji krásný víkend...Věrka

      Vymazat
  2. Věrko,jejda....už aby nám rebarbora na zahrádce vyrostla a stonky správně natloustly....a koláček v kuchyni zavoní:-)Většinou peču také z kynutého těsta,ale nejprve pokrájenou rebarborku podusím s trochou cukru a pak vzniklý rozvar natřu na těsto a zasypu drobenkou.
    Hezkou neděli a nejen tu,Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, děkuji za Tvá slova. příští rebarborák je jistě kynuťák :-) Ještě se zeptám, nevíš náhodou, jak rebarboru zasadit? Zda řízkem od staré? Nebo odkop, kořeny? Nemám tušení....Krásnou neděli...Věrka

      Vymazat
  3. Milá Věruško a Carolinko,
    děvčátka , vy jste jak vítr. Já ani nestačila odpovědět na minulý krásný článeček a už je tu další - pro mě, díky rebarřboře, vzpomínkový. Já moji babičku (z maminčiny strany) ani nepoznala, protože zemřela, když mi bylo půl roku. Chodily jsme s kamarádkou k její babičce a ta nám koláč z rebarbory dávala k čaji na svačinu. Jinak si pamatuji, že jsme ji i loupaly a cucaly. Brr, ještě cítím tu kyselost na jazyku!! A Carolinku bych si nejraději vypůjčila vždycky na víkend, aby nám něco dobrého upekla. Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavli, moc mne pobavila věta o zápůjčce naší Kačky :-) Ono to vypadá idilicky, ale když dopeče, kuchyň vypadá jako po výbuchu...nepořádek ji vůbec nevadí ... ve dřezu naházené lžíce, mísy...drobky, mouka všude... chodím kolem ní s foťákem a jen seskočí ze židličky...má hotovo a já začínám...uklízet. Ale jedno vím, stojí mi to zato... Jinak si vzpomínám, že jsme jako děti cucaly kde co, šťovík, hluchavky...všechno bylo hnusné, ale my byly nadšené děti...všechno jsme zkusily :-) Věrka

      Vymazat
  4. Milá Věrko,
    měla jsem pocit, že čtu krásnou pohádku. Tvé dnešní vyprávění mě vrátilo zpět do dětství. Vzpomněla jsem si na naší zahradu a na včeličky, kterým jsme mezi květy dělali malé mohylky...
    Držím palce, aby ten další recept na rebarborový koláč byl stejný jako od babičky... Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lidko, moc jsi mne potěšila nádherným komentářem...a to jsou ty momenty, pro které tak ráda píšu ...a pro které píši i knížku, jakýsi útěk do dětství ... Krásnou neděli Tobě i celé Tvé rodině...Věrka

      Vymazat
    2. Věrko,
      tak to Ti moc držím palce, určitě se nenech odradit. Tvůj smysl pro krásno a osobitá schopnost dát myšlenky na papír, stojí za čtení. Až přijde ten okamžik, kdy knihu dopíšeš, určitě se musíš pochlubit... Budu se těšit na krásné čtení. Krásnou neděli. Lidka

      Vymazat
  5. Milá Věrko. To jsou dvě témata tady.
    Rebarbora - to je i moje dětství. Ale buchta mi nikdy moc nechutnala. My to jedli rovnou na zahradě. Syrové. To bylo něco. Pravda, dnes by to dětem nechutnalo - pomeranč to není.
    Pečení v sobotu - to je jasné. Aby bylo na neděli. Též jsem pekla ob-den, když bylo pro koho. A když se vždy snědlo. Teď už peču zase jen v sobotu, aby bylo v neděli po kostele něco ke kafi. Tak to máme my. Ale rebarboru na zahradě dnes nemám - a ráda bych měla. Jestli někdo má na rozdávání - beru.

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Věruško, děkuji za milý komentík. A to mi kdysi babička vyprávěla, že otevřeno měl v neděli jenom řezník a to jen chvíli, když končil kostel. To ženské šly nakoupit čerstvé maso na nedělní oběd a chlapi zašli před obědem na jedno pivečko a nedělní potlachání. Prý i proto měl řezník v pondělí zavřeno, traduje se to od nedělní otevírací doby. Tedy popravdě, ten čas, kdy v pondělí je u řezníků zavřeno pamatuji i já. Tak krásnou neděli v kruhu rodinném. Věrka

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Věrko a Carolinko, jste hoky šikulky.Já znám také jen kynutý s tvarohem a drobenkou.Jak jinak než od babičky. Ale určitě zkusím i ten váš, až mi rebarbora vyroste. Mám ji moc ráda a i teď v dospělosti, když ji dělám, tak uždíbnu kousek syrové :-). Mám jeden dotaz, jak ji uchováváte? Mraženou nebo zavařenou? Mějte se moc krásně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, děkuji za Tvá písmenka. A jak uchovávám rabarboru? Pečlivě zabalenou v mrazáku. Vždycky ji vyndám den dopředu, aby povolila a byla jako čerstvá. Zavařenou jsem zatím nezkoušela, ale myslím si, že by nemusela být špatná. Budu muset pokoukat nějaký recept. Krásnou neděli. Věrka

      Vymazat
  8. Kuchařinky jste naprosto skvělé. A rebarboru miluji. Má jí na zahradě moje maminka a letos mi konečně vzniknul prostor za skleníkem, kam si jí chci umístit. Zeptám se jak rebarboru uchováváš. Dá se zamrazit? Vždy jsem jí používala pouze v její sezóně a bylo by fajn jí mít k dispozici po celý rok. Mějte se s Carolinkou moc krásně a těším se na další receptík. Jinak rebarboru dávám na litý koláč jako vy a nebo ještě přidávám tvaroh jak je již zmíněno v komentářích výše. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá leni, děkuji za komentík, jak píši v odpovědi výše, tento chutný "plevel" zamrazuji. A když mluvíme o zmrazování, moje starší dcerka dokonce zamrazuje i houby z lesa. Když je přinese domů, očistí je, pokrájí a takto je rovnou pečlivě zabalené dá do mrazáku. Tvrdí, že jsou takové nejlepší, jako čerstvé. V lednu do omáčky...nádhera. Teď jsem dokonce objevila i kouzlo zamrazení pravého selského másla. Muž mi přivezl jeho velké množství a když ho zabalím po kostkách, pečlivě zabaleno do pečícího papíru (2x) a dám do mrazáku, je vážně skvělé. Krásnou neděli.Věrka

      Vymazat
  9. Má babička dělávala jen kynuté těsto,bylo levné,rychlé a bylo toho hodně.Já koláč miluji,ale moc ho nemůžu,obsahuje kys.šťavelovou a ta mi nedělá dobře na ledviny.Já rebarboru rozvařím s cukrem a skořicí,zahustím pudinkem a naliju na piškot.Jste holky šikulky,jde vám to pěkně od ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maruško, děkujeme za komentík a hlavně za super nápad. Tak toto určitě vyzkoušíme. Teď to tu čtu Carolince ... jásá. Děkujeme za nápad a přejeme krásnou neděli. My právě přijely z dětského loutkového představení ...byla to krása... Věrka

      Vymazat
  10. Milá děvčata, rebarbora - to je pochutina mého dětství. Já jí milovala i syrovou (i když vím, že se to nemá). U babičky jsem si odkopla kus rebarbory, léta jí zkoušela pěstovat tady u nás, ale je tu moc písečná půda, nelíbilo se jí tu, řapíky měla jenom takové kraťoučké, nic moc. Bohužel. Babi dávala rebarboru na kynutý tvarohový koláč, tvrdila, že by se měla jíst jen s mlékem, aby se srazila ta kyselina v ní. No, nevím.
    Já miluji rebarborový crumble - ještě teplý, s vanilkovou zmrzlinou, která pomaličku roztává a vpíjí se do křupavé krustičky navrchu. Crumble je moc jednoduchý, určitě děláte také - prosladit rebarboru, dát do zapékací misky, hooodně zasypat drobenkou, párkrát klepnout formou o stůl, aby se drobenka dostala i mezi rebarboru, a pak dát upéct. Mňam. Mrazák už všechnu rebarboru i červený rybíz vydal, nedá se nic dělat, musím počkat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, moc děkuji za přínosné povídání. Tady u nás je také hodně písčitá půda, ta je sice dobrá pro růže a borovice, ale asi méně pro rebarboru. To jsem nevěděla. Moc děkuji za typ, jak udělat rebarborovou pochoutku se zmrzlinou, vanilkovou u nás máme rádi všichni. Takže určitě vyzkouším. Krásný nový týden...Věrka

      Vymazat
  11. Připomněla jste nám, že jsme taky plánovali, že rebarboru na zahradu dáme, ale ještě k tomu nedošlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) i já o tom uvažuji...tak ať Vám dobře vzkvétá :-) Věrka

      Vymazat
  12. Ahoj Verka,
    u nás sa robí rebarborovník ako jablčník. Na cesto potrebuješ:45 Dg polohr. múka, 5 Dg hlad.múka, 20 Dg mletý cukor, 1 vanilkový cukor, 1/2 prášku do pečiva, 1 vajce +1 žĺtok,1 Palmarin, 1 lyžica sladká smotana. Cesto zmiesiť, rozdeliť na 2 polovice. Vyvaľkať ho na šírku plechu a preniesť pomocou valčeka na plech. Posypať mletými orechami. Na orechy očistená rebarbora pokrájaná na 2
    cm kocky a posypaná cukrom a škoricou. Na rebarboru dať rozvaľkané druhé cesto a upiecť. Po upečení
    posypať povrch práškových cukrom.
    Ale myslím, že som ti nepovedala žiadnu novinku, toto je tak známy koláč u nás, že ty to iste poznáš. Z rebarbory samozrejme sťahujem vlákna...
    Rebarborový koláč mám radšej ako jablčník, škoda len, že že nám rebarbora na záhrade vykapala. ...
    Marta♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, moc ráda od Tebe čtu nové zprávy.Za tuto moc děkuji. Krásný den.Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...