Vymývala
jsem zavařovací sklenice …
Venku lupal vzduch vedrem …
Léto v plném proudu…
Peťan
skládal do vymytých sklenic velké okurky
a najednou jsem se propadnula do dětství,
kdy bylo stejné horko, které jsem, jako
dítě milovala.
Horké dny, kdy jsme prožívali u vody.
Kdy jsme skákali z prkna do vody, která
vůbec nebyla čirá,
ale byla chladivá.
Hrály jsme všemožné „baby“ a honičky.
A
den neměl konce a horko bylo ve dne i v noci.
A k večeru jsme přišli
domů a máma zrovna zavařovala okurky.
Na plotně byl velký zavařovací hrnec a v něm
jako komín dlouhý teploměr…
Všude voněl ocet
a kopr.
Obyčejný pocit, okurková vzpomínka,
která ve mně někde na dně spala …
Napíši o ní …
Peťan se rozhodl zkusit udělat recept ještě dávnější,
než sahají mé
vzpomínky na máminy okurky.
Recept na močáky z dob jeho babičky.
Takže
dnes Peťanovi močáky, nebo-li rychlokvašky.
Do dobře vymytých sklenic naskládá okurky.
Velké, ty co se nehodí na
zavařování okurek.
Ty propíchá vidličkou, aby se k nim dostala pěkně sůl a
lák.
Na půl litru převařené vody dal 30g soli a 40g cukru.
Hrst listů z černého
rybízu. Může být i listí ze třešně nebo vinné révy.
Naskládané okurky tímto
zalil.
Během krátké doby začne proces kvašení.
Bílou pěnu pečlivě každý den
obíráme.
Okurky jsou záhy měkké, no rychlokvašky.
Ke grilovanému masu pochoutka …tvrdí Peťan.
Já kvašené potraviny nemohu,
ale pro mě to byla inspirace,
pro vzpomínku do knihy …
Věřím, že třeba inspirace i pro vás.
Věrka a Peťan
… a příště zase o
nás a spolu …
U nás jim říkáme močáky a nakládám je trochu jinak, ale i tak jsou vždy famózní a miluje je celá rodina. Schválně necháváme přerůst pár kusů nakládaček, aby bylo na naložení.
OdpovědětVymazatVěrko, zdravím a přejeme k vám domů s mým Pepou krásné léto.
Ála
Milá Álo, děkuji za Tvé řádky. Jj, močáky. I Peťan jim tak říká. Můžu poprosit o Tvůj recept? Zdravíme vás oba, oba. Věrka a Peťan
VymazatKaždý rok nakládám okurky, každý rok máme jak výše píše Alenka ,,močáky". Ty miluje především manžel. Mohla bych je zkusit dle vašeho receptu,že. Proč ne!
OdpovědětVymazatHezké dny, Věrko!
Hanka
Milá Hani, děkuji za Tvůj komentář. Peťanova receptůra pokus-omyl. Vzpomínky a tak...Ale fungují.
VymazatPřejeme hezké léto. Tady lije jako z konve. Věrka
Okurky jsem dříve nakládala, ale rychlokvašky jsem nezkoušela. Z přerostlých okurek jsem dělala řezy.
OdpovědětVymazatMějte krásné dny. Růža
Milá Růženko, děkuji za Tvé řádky. Řezy jsme ještě nezkoušeli. Zamyslím se...
VymazatPřejeme pěkné dny. Věrka
Jéé,to mi připomnělo dětství,u nás se jim říkalo "kvašáky" a dělala je babička,děda je miloval a s velkou chutí je jedl.Úplně mi tečou sliny,když si na to vzpomenu:)Pak ještě babička dělala "smradlavý sýr",nevím,jak ho přesně dělala,myslím, že z tvarohu,kmínu,soli...nechala ho uležet v hliněném hrnku,zakrytý utěrkou a pak si ho mazali na chléb s máslem.Smrděl strašně, ale prý byl vynikající, já ho nikdy nejedla:)
OdpovědětVymazatKrásné dny přeji.
Irena N.
Milá Irenko , moc děkuji za komentář, vzpomínky a inspiraci. Čtu Peťanovi a prý si také vzpomíná, jak babička nakládala sýr. Tak asi vím, co budeme dělat ...
VymazatVěrka
Teda děvčata, já okurky zavařuji až se kouří. Kvašáky dostává děda od manželky kamaráda....výtečné, dává do nich i feferonku. Výtečné s čerstvým chlebem se sádlem. Tedy ten smradlavý sýr dělávala moje prababička říkala mu " kakánek" snad pro tu vůni a dávala tvaroh, sůl, kmín a trochu červené mleté papriky a lžíci piva. V kamenáčku nechala pod talířkem uležet. Chlapi z toho byli úplně urvaní. Já to už nedělám, chodí k nám spousta návštěv a myslím, že by nechápaly, že zavání pochoutka. S úsměvem babi Jířa
OdpovědětVymazatMilá babi Jířo, děkuji za Tvé milé řádky. Zdravím dědu Mílu. Věrka
OdpovědětVymazat