… babiččina půda s vůní sena, starých šatů a bylinek,

to patří do mých pokladů dávných, dětských vzpomínek.

Tu truhličku plnou vzpomínek, inspirací a tvoření právě otvírám,

pro Tebe, ať je Ti zde fajn,

ať krásnou chvíli já Ti dám …

čtvrtek 29. srpna 2013

...rychlovečeře ...

… dnes jsme byli za jedním pánem krmit v sádce kapry. Slovo dalo slovo a záhy tu byla řeč o jídle.  Vzpomínali jsme, jak jsme jako děti žvýkávaly šťovík, lízaly špalek, kousaly pendrek až jsme měly černé zuby. Jak bylo kuře nedělní jídlo a kapr, který zrovna skočil po kuse rohlíku ze sádky, pouze jídlo vánoční. Vzpomněla jsem si i na podzimní pálení bramborové natě a v ní spálené černé brambory, které tak nádherně zahřívaly zmrzlé dlaně. Brambora mi vždycky krásně voněla, ale o to méně chutnala. Přesto má své místo na mé vzpomínání o prostých jídlech. Vzpomínám i na chleba namazaný sádlem a škvarky s cibulí, které nebylo mé TOP, ale moje babička jej doslova milovala. Zato plesknutá vajíčka na másle lehce připálená od spoda, v hliníkovém kastrůlku, to bylo moje milované. A tak jsem se rozhodla udělat večer na talíř úplnou jednoduchost. Třeba na ni bude jednou malá Carolinka s láskou vzpomínat tak, jako já na plesknutá vajíčka…

... v jednoduchosti je krása...

potřebujeme : listové těsto (1 vrstva vespod, druhá navrch), špenát, sekanou či jakoukoli uzeninu, mozzarellu, vajíčka

... sekaná během pečení pustí šťávu a provoní to celé ... 

... doporučuji. Jsem zastánkyní  poctivých výrobků ...

... skutečně čerstvá mozarella... je jako dech...

... poctivá vajíčka (na vrch) od našich putěk ...

... na vrch vyválený plát listového těsta, které potřu vajíčkem. Mašlovačka pochází z domácí dílny naší Kristýnky  z domácích husích brk ...

... k tomu rajčata s mozzarellou, která chutnají jedinečně jenom v létě ...

... je to teď a zrovna tak rychle je to i pryč ...


14 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. ... Milá Amelie, je to jednoduché, jak píši a je to teď, doporučuji...Krásný den

      Vymazat
  2. Hmm, taky bych si dala .... i chleba se škvarky a pečené brambory:-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ajko, právě včera jsme vzpomínali a říkali, že to co jsme jedly jako děti my, by našim asi přivedlo střevní potíže:-) Ani nevím, zda ještě na louce existuje šťovík...Krásný den.Věrka

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Milá Zuzi, mám ráda kreativita to i v kuchyni. Občas něco vymyslím, po čem se hned zapráší. Jako toto :-)Většinou se dobře vymýšlí, když v ledničce je toho pomálu...Krásný den.Věrka

      Vymazat
  4. Jůůů to vypadá božsky :-) Miluji takovéhle věci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, i já. A co je bonusem pro tyto jídlo "co dům dal", že jsou lehká a dobře stravitelná. Krásný den, Věrka

      Vymazat
  5. Uprime me docela zarazila kombinace klasicke sekane s mozarelou,ale jak ja rikam,nikdy nerikej nikdy a vim,ze jsi psala,ze lze nahradit jakoukoliv jinou uzeninou,tak bych mohla zkusit treba kvalitni sunku nebo prsut.Jinak se me libi tve vzpominani,nevim sice co je lizani spalku,ale stovik ci sosani kvitku hluchavky bylo na dennim poradku.
    Pekny patek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kombinacím a fantazii se meze nekladou... Já říkám, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Léta praxe v člověku vypěstuje odhad, co by k sobě šlo. Vím, o čem mluvím:-)Díky tomu jsem kdysi uspěla i TV pořadu Miss Tescoma kuchařka.Jo, kdo se bojí nesmí do lesa.Lízání špalku znamená lízání lízátka, které bylo kulaté, dlouhé.Nikoli špalku v lese, to bych nedoporučovala :-) Někdy nám byl rodiči nasekán na malé bonbóny... to je dávná historie... Ale ve vzpomínání mají tyto fragmenty nezaměnitelné místo, a to je dobře... Hodně odvahy v kuchyni a krásný den.Věrka

      Vymazat
  6. Ďakujem krásne za tip a určite vyskúšam.....:-) a tiež som milovala zemiaky priamo na roli kde sme ich vyberali a milujem tieto dávne časy.Všetko bolo akési krajšie a voňavejšie aj bez výdobytkov modernej techniky.Pridám jeden úplne jednoduchý recept ktorý milujem ako samostatné jedlo,ale tiež aj ako príloha k mäsku.Surové zemiaky nakrájať na plátky a zmiešať s nakrájaným pôrom,dáme do vymastenej zapekacej misy,osolíme,okoreníme, posypeme syrom niva a všetko zalejeme šľahačkou a v rúre upečieme.Prajem dobrú chuť.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za typ, umím si to představit, musí to být bašta. Vyzkouším. Přiznám se, že jsem chvíli přemýšlela, co je pôr :-) Ještě , že můj muž byl na Slovensku na vojně, poradil :-) jste fajn, děkuji.Věrka

      Vymazat
  7. Ahojky Veruško,
    teda to tiše závidím, že u vás v okolí dělají tak poctivou a krásnou mozzarellu. Ta mi nesmí nikdy v lednici chybět, ale domácí... to jsem nikdy neměla.
    Tvou večeři bych si hned dala:o)
    Měj se moc hezky, Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Moni, zde je odkaz na krámek, pro případ, že by jsi měla cestu kolem http://www.orrero.cz/RenderTable.aspx?TabRef=default
      Jejich zboží nemá vážně chybu. Teď jsem tam kupovala makarony, které upřimně jsou lepší než špagety. A to i z hlediska event.diety - jím vzduch :-)Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. Těší mě a vážím si jich. ♥ Věrka