… nevím, jakou zkušenost máte vy, ale u nás, když nakupuje
chlap, tak ve velkém. Z trhu přivezl snad tunu uzených kostí J
… tak dnes překvapivě u nás k obědu opět uzené . Po šunklaflecích,
špekových knedlících, přišly na řadu kosti pěkně do ruky. Jen chléb, salát,
hořčice… Přiznám se, tento druh pokrmů zbožňuji. Zapomenout na chvíli na příbor
… Myslím, že pravěké ženy musely být hodně vitální a šťastné…
K tomuto pokrmu
se hodí pivo, ale mě políbila múza, vyrobit citrónový sirup. Ryze domácí sirup
je hotov... jak dlouho vydrží, je otázka…
|
... můj první domácí citrónový sirup... |
|
... sotva přichystám na stůl, už jsou tu hladové ruce ... |
|
... gastronomické zátiší, jako z pravěku ... |
|
... uzená polévka. Ani nemrkne, jak říkávala moje babička. Proč nemrkne? Je tak poctivá, že je jedno oko... |
|
... mám ráda pohodu při stolování. Rituál, kde se komunikuje, žádné pssst ... |
|
... jak na citrónový sirup? Nejprve pořádně očistit, umýt, vydrbat citróny a pak tu čistou kůru oškrábat ... |
|
... víc než toto a vodu nepotřebujete ... |
|
... a pak vařit s cukrem do změknutí. Propasírovat a hotovo ... |
|
... chutná letně ... |
... všem svěží zbytek letních dnů ...
U nás to je naopak, ve velkém nakupuju já:-)))
OdpovědětVymazatPravěké hodování taky máme rádi, žebírka či křidélka.... a k uzeným ještě křen.... no a teď jsem dostala hlad:-)))
Ajko děkuji, mám ráda Tvé komentáře.Krásný den Věrka
VymazatMňam, ty jsi můj člověk:o)
OdpovědětVymazatpapa, Monča
Moni a ty můj :-) Věrka
VymazatVzpominam si na ty doby kdy maminka varila uzenou polevku z kosti v papinaku, ktery sicel pres celou kuchyn a ja se nemohla dockat az budu obirat maso z kosti. Ach to byly casy :) Syrup vypada lakave :)
OdpovědětVymazatHani, dělám to přesně tak i dnes. Bez papiňáku ani ránu, vařím v něm úplně vše. Dnes už nemám ten s tím špuntem co na poklici tancoval a syčel, jako měla moje máma. Dnes mám skoro tichý, výkonný,ale je to stále hrnec Papinnův :-)Věrka
OdpovědětVymazatAhoj Věruš, ty tedy umíš dělat chutě:-) a co uzené, povidlová omáčka s bramborovým knedlíkem? citronádu dělám, ale sirup jsem ještě nezkoušela. Na tlakový hrnec nedám dopustit. ahoj Zuzana
OdpovědětVymazatZuzi, děkuji za inspiraci. Povidlovou omáčku, tu teda můžu.Naše Kristýnka dělala dnes domácí a volala mi se slovy "mamko,byl toho (švestek) plný hrnec a mám z toho dvě skleničky" :-) A to ještě neví, že ze dvou skleniček má tak na dva pekáče buchet :-)))Věrka
Vymazat