… babiččina půda s vůní sena, starých šatů a bylinek,

to patří do mých pokladů dávných, dětských vzpomínek.

Tu truhličku plnou vzpomínek, inspirací a tvoření právě otvírám,

pro Tebe, ať je Ti zde fajn,

ať krásnou chvíli já Ti dám …

pondělí 24. března 2014

...můj nový recept ...


…když venku prší, moc ráda vařím. Ještě víc než kdy jindy a  většinou vymýšlím nové recepty. O ten dnešní se s vámi chci podělit neb jsem vám to před časem slíbila. Zde je ...

... vše domácí ... cibule z domácí sklizně... šípky z podzimní procházky...  uzené vyrobené mým tátou, bez rychlosolí a uzené výhradně švestkovými poleny... maso z lesa lapené muškou pana myslivce  ...

co potřebujeme :
pořádnou dávku chutě vařit
nezměrnou porci fantazie
špetku dobré hudby k tomu
( já si pouštím dešťové, takové co patří k tomuto počasí a té pravé náladě v kuchyni – české, staré, melodické)
a kopu dobré nálady

... ráda v kuchyni experimentuji ... brusinkový dezert v omáčce zabodoval na plné čáře ...

jinak také:
 maso z kýty z divočáka, hrst šípků, sklenici brusinek, citron, cibuli, uzené a pár kuliček pepře. Tak vypadala má dnešní fantazie, která dle vyškrabaných talířů do čista, se povedla …

... rychlá, zdravá, jednoduchá příloha, co se hodí snad ke všemu ... noky 

… a po tak dobrém obědě, jsem si zalezla s Carolinkou do pelíšku, četla pohádku o Popelákovi s krásnou ilustrací Josefa Lady a moje víčka byla řádek od řádku těžší  a těžší … a tak jsem spaly a spaly a dobře se nám v tom uplakaném dni spalo …

... naše nedělní menu ... omáčku, jenž jsem dnes vymyslela. Polévka Aztécká, kterou jsem vám již dříve představila ...

…a když jsme se krásně do růžova vyspaly, upekly jsme sladkou tečku dne – klasický štrůdl s domácí šlehačkou …

... no a to je naše Carolinka a divočák z lesa ... 

… a když jsme se u té pohody podívali z okna, nevěřili jsme vlastním očím. Hustý déšť vystřídaly sněhové vločky a během chvíle se smetla slušná chumelenice. Dítko pobíhalo radostně mezi okny s pokřiky „ hurá, budu sáňkovat …“
Nu,  proč ne, když jsme v sobotu osázely terasu a zahradu jarními kvítky, dokonce i truhlíky muškáty. A tak jsme v té sypající „nádheře“ za okny, raději rozdělali oheň, uvařili voňavý čaj a kafíčko k tomu jedli vlahý štrůdl …  a já tiše přemýšlela o starých dobrých rčeních, že se truhlíky mají osazovat až po třech zmrzlých , ledových mužích, v půli května … babi, ty to vidíš …

... podvečerní idyla ...

… všem přeji krásný týden plný květů v truhlících, na zahradě i v zážitcích …
Věrka


12 komentářů:

  1. Moc hezky prispevek a tolik domacich dobrot!!! Zavidim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...moc ráda vařím, peču, tvořím to rodinné hnízdo...a pak ty naše děti roztáhnou křidélka a letí...snad budou po letech na co vzpomínat...ze srdce bych si to přála...Krásný den...Věrka

      Vymazat
  2. Vy jste ale kouzelnice,tolik dobrot co jste vykouzlily.Vypadá to labužnicky a určitě to byla mňamka.Já dala ven jen macešky,tak doufám,že přežijou,U nás na horách kolikrát mrzne i v červnu a nic moc se tam neurodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maruško, musela jsem to Carolince vynahradit, když jsem jednu buchtu - rychlobuchtu upekla, když v noci spinkala. Užily jsme si to, já dvakrát...tolik uklízení v kuchyni. Ale co by člověk pro děti neudělal...dělá to vlastně všechno pro ně... Tady je tedy dnes také počasí, že by psa nevyhnal...my však do obchodu musíme :-( přejeme krásný den...Věrka a Carolinka

      Vymazat
  3. Myslím, že bych měla hlavně chuť na ty dobroty:-)
    Občas mi chuť k vaření mizí za něčím jiným:-)))
    Od soboty i u nás platí: "Březen, za kamna vlezem"! Počasí popletlo hlavu, nejen nám, ale i přírodě:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, znám to...někdy nemám dokonce chuť na nic...a jindy na všechno ... Z té přírody se stal vážně těžký blázinec. Lituji včelky a všechnu tu faunu a floru ... myslím, že to obtěžuje i lidi samotné. Ale prý má být už zase lépe :-) Tak přeji krásné dny. Věrka

      Vymazat
  4. Věru, já teda na zvířátka z lesa moc nejsem, ale měli jsme teď divočáka a byl mňa, a k tobě bych se teda nechala klidně taky pozvat.
    hezký večer Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, děkuji za milý komentík. U nás je lesní zvěře vždy 2-3 šuplata v mražáku. Já mám pocit, že to vepřové a kuřecí se už skoro nedá ani jíst, jak je suché. Tuhle mi známý myslivec říkal " jo holka, to je ta chemie. Když to krmí moučkou a granulemi, kde se má vzít šťáva." V té zvěři z lesa ještě je a taky je i v hovězím a ve zvířatech z farmy.Ale už člověk musí hledat ... a tak hledám :-) Krásné dny. Věrka

      Vymazat
  5. Věrko moje milá,
    až se sliny sbíhají. No, dobrý recept, určitě ho vyzkouším, když je mrazák plný divočáka. Dnes je nepěkný den, alespoň, že nesněží!! Chudáci kytičky i zvířátka, když se dnes dívám na net, jak někde nasněžilo. A fotka Carolinky na divočákovi - super. Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá moje Pavli, nebudeš věřit, ale když jsem v té kuchyni improvizovala, vzpomněla jsem si na Tebe. Vím, že jsi milovnice této zvěřiny :-) resp. i Tvůj muž. Tento můj výmysl Ti ale doporučuji. Děkujeme za pochvalu Carolinčiných fotek, zítra ji to povím, bude ráda :-) Krásný den. Věrka

      Vymazat
  6. Věruško krásný vaření tě přepadlo !!! Myslivci u nás občas dělávají zvěřinové hody ... a k tomu pivečko :-)) Už se úplně těším!!! a k tobě posílám krásný pozdrav♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivu, děkuji za milý komentík a přeji prima zvěřinovou baštu :-) I Tobě krásný pozdrav. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. Těší mě a vážím si jich. ♥ Věrka