Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

neděle 30. srpna 2020

hodně dobrá zpráva



Tak toto je hodně dobrá zpráva - konečně

Možná si mnozí z vás vzpomenou na můj článek
Napsala jsem ho vloni na začátku prázdnin. Popis situace,  který zná nejeden člověk s vývodem bokem. Když jsem článek dopsala, váhala jsem pár minut, zda-li ho mám vůbec zveřejnit. Koho to bude vůbec zajímat? Odvaha mi nikdy nebyla cizí a tak jsem stiskla enter. Nejsme na tom s emaptií ještě tak mizerně, protože tento článek se stal jedním nejsdílenějším. Během pár dnů jej sdílelo přes 7 a půl tisíce čtenářů, přečetlo milion lidí. 
Vaše sdílení, slova, komentáře byly pro mne lakmusový papírek daného problému. Od toho dne jsem začala velmi intenzivně usilovat o změnu legislativy a zavedení tzv. Stoma Card nebo-li Stoma karty.

Četla jsem dlouho po nocích, jak to funguje pro stomicky hendikepované lidi po celém světě. Spojila se s mnoha odborníky v této problematice a to i ve světě. Stiskla mnoho rukou i ve vysoké politice v ČR.  Vytvořila jsem návrh a ten jsem sdělila tenkrát předsedovi Senátu panu Jaroslavu Kuberovi. Se zájmem mi naslouchal a tak jsem za nějaký čas svůj návrh přednesla v Senátu Parlamentu ČR na výboru pro zdravotnictví a soc. politiku. 

Hovořila jsem o nutnosti zavedení Stoma karty i v médiích a odborných zdravotnických novinách. Usiluji o to, aby takto hendikepovaní lidé konečně nalezli oporu v zákoně, aby mohli bez strachu a obav, když stomický sáček selže, zaparkovat kdekoliv i na vyhrazených parkovištích pro hendikepované, protože hendikepovanými jsou. Jen jejich hendikep není běžně vidět. Věřte, že v momentě kolize se jedná o dramatickou situaci, kterou je nutné řešit okamžitě. Sama jsem tuto situaci nejednou zažila. 

Oslovila jsem s touto otázkou i samotného ministra zdravotnictví. Osobně jsem mu vše do detailů sdělila. Můj návrh se týká i resortu dopravy, proto jsem požádala o další schůzku s oběma ministry současně. Bohužel mi ministerstvo zdravotnictví 2 x dohodnutou schůzku za účasti i ministra dopravy zrušilo. Týdny jsem na daný termín čekala. Vždy těsně před termínem - zrušeno. A tak, když mi bylo před pár dny telefonicky oznámeno  další storno schůzky s ministry /s nejistým náhradním termínem/, prostě jsem se nedala. Na pracovní schůzce, alespoň s ministrem dopravy jsem trvala.

Ta se uskutečnila v pátek 28.8.2020.


Naštěstí mi osud do cesty přivedl politiky a lidi, kteří mé úsilí za změnu podporují. Díky panu JUDr. Janu Holáskovi, právníkovi, hradeckému zastupiteli a kandidátu do Senátu v Hradci Králové, který zjistil  nevyhnutelnost situace a okamžitě připravil legislativu změny zákona a to filantropickým počinem.  Konečně tu bude něco, co nejednomu stomikovi ulehčí již takto náročný život.

Novelizaci zákona tak, aby co nejdříve byla Stoma karta zavedena do praxe, podá předsedkyně TOP 09 paní Markéta Pekarová Adamová a já osobně požádala ministra dopravy pana Karla Havlíčka a přísedící, aby tento návrh podpořili.
Na pátečním, velice konstruktivním jednání, mi bylo potvrzeno místopředsedou vlády, panem ministrem dopravy a MPO Karlem Havlíčkem, že ministerstvo dopravy legislativní návrh Stoma karty podpoří.

Kostky jsou vrženy.

Slíbila jsem hendikepovaným spoluobčanům - stomikům a jejich blízkým, že udělám maximum proto, aby Stoma karta byla v České republice legislativně, zákonem přijata a ošetřena.
A protože jsem pozitivně smýšlející člověk a to i přes náročnou cestu života, kdy jsem se musela poprat s rakovinou, hendikepem, úředním šimlem a mnohdy nepochopením … věřím a jsem přesvědčena,  že Stoma karta, co nejdříve spatří světlo světa.


Děkuji tímto panu JUDr. Janu Holáskovi a všem, kdo podpořili a v budoucnu podpoří úsilí skutečně pomáhat hendikepovaným.





18 komentářů:

  1. Věruško, tak to je fakt HODNĚ DOBRÁ ZPRÁVA.......kéž to vyjde. Je smutné, že to nenapadne někoho na "zdravotnictví", ale že to musí pracně a těžce vybojovávat sám nemocný človíček... myslím, že i cukrovkáři by měli mít něco podobného. Aby se nestalo, že když mají kolaps se na ně nekoukalo jako na opilce..... přeji hodně síly . A do nového školního roku vykročte správnou nohou.... z Jizerek zdraví Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Oli, děkuji za komentář. Ono to je smutné hlavně proto, že ještě vymýšlí nevymyslitelne.A velmi rozumím i problémům, co zažívají diabetici. Též jsem viděla na vlastní oči.přeji hezké dny. Věrka

      Vymazat
  2. Věrko, držím palce všem, kteří tuto kartu potřebují, aby to vyšlo a tobě velký dík! Posílám moc pozdravů Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jiřinko, věřím, že dopadne. A těším se na naše setkání.Opatruj se. Věrka

      Vymazat
  3. Věrko, držím palce, aby vše došlo do zdárného konce.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Věrko, ze srdce Vám gratuluji a přeji ať se vše dotáhne do úspěšného konce. Držím palce! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zuzi, též si to přeji. Teď už to je na hlasování poslanců. Jak píši - kostky jsou vrženy.
      Přeji krásné dny. Věrka

      Vymazat
  5. Věrko,smekám a budu věřit, že vše dojde do zdárného cíle. Moc držím palečky a přeji všem pohodové dny prožité v přiměřeném zdraví.

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, to je vážně fantastická zpráva. A velké zadostiučinění pro Vás Věrko. Věřím celým srdcem, že to vše dopadne dobře a v brzkém termínu. A smekám před Vámi hluboce. Jste prostě báječná 😉😊😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maru, také si to přeji. A věřím v dobrý výsledek. Já po náročném jednání spala skoro celý den. Mějte báječné dny. Věrka

      Vymazat
  7. Věrko to je skvělá zpráva, máte můj obdiv a díky za vytrvalost, urputnost a všechno co děláte! To musí dopadnout...jiná cesta není :-)
    Přeji krásné obyčejné dny, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, jak píši - kostky jsou vrženy. Už je to na hlasování poslanců. A věřím že to dobře dopadne. Přeji krásné dny. Věrka

      Vymazat
  8. Ste neskutočná a pritom skutočná. Nádhera koľko energie ste tomu dali a teraz už len prosím vesmír a držím päste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Teď je to v rukou božích a poslaneckých.
      Přeji hezký večer.
      Věrka

      Vymazat
  9. Jste úžasná,šikovná a prostě,no já nemám slov,moc Vám děkuju,že jste dokázala,něco takového.Já se potýkám s chronicitou boreliozy,už se léčím a k zemi mně přikovává a tak to bolí,že doktoři toto ignorují,dělají z lidí a dětí chroniky,že ty potíže tak zmněí život,kdybych dokázala něco z toho změnit,můj život by měl smysl,který přetrvává.Někteří z těch,co znám,tak taky mají vývod,protože borelioza zasahuje,i střeva.Ach,jsem moc ráda,že toto dnes čtu,děkuju za to,že vím,že je možné najít cestu a východisko.Jste báječná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janicko, vždy je nějaká cesta. Proto sděluji, že naděje, třeba na změnu nikdy nesmí pohasnout. Kde je vůle, je i cesta. Opatrujte se.
      Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...