Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

čtvrtek 24. listopadu 2022

než ...

 



Než vložím první fotky adventní, ráda bych se s vámi o podělila o chvíle, které žiji.

❤️



Psala jsem nedávno o pomyslném batohu, který je doslova našlapán, až po okraj těžkostmi za poslední půl rok mého života.
Myslím, že tíze břemene se odlehčí, když z něj vyndáme tíživý obsah.

Myslím, že v něm je i moře poznání. Třeba kdo byl jaký přítel.
Od starosty našeho Nebe, který si dlouhý čas na přítele hrál,  až po člověka, který mi pomáhal jen pro svůj prospěch.

Představte si, že jste v nouzi, potřebujete právní pomoc. Protože právě "přítel" starosta s najatým právníkem začne zpochybňovat smlouvu o smlouvě budoucí na koupi vašeho pozemku, kde stavíte domov. Začne se tvořit jiná cena, desetinásobný doplatek oproti smluvené ceně po kolaudaci a jiné podmínky v podstatě likvidační. Začne zpochybňovat platnost smlouvy o smlouvě budoucí, a k ní vážící se dva dodatky. Důvod? Údajně dodatek zastupitelé obce nevyvěsili na nástěnku, myšleno úřední desku. To cca před deseti lety. A vy mezi tím investujete, kupujete materiál na stavbu, stavíte a v dobré víře budujete. Do toho vám do cesty vstoupí rakovina. Nevíte vůbec, co bude zítra. Zda vůbec bude nějaké zítra.  I přes to dostojite všem podmínkám smlouvy o smlouvě budoucí. Nic neporušíte. 

Starosta položí nespočetněkrát dotaz, kdy se konečně nastěhujete?

Ano, i na straně rodiny došlo ke změně podmínek. Každý, kdo si prošel něčím podobným, rozumí.
A tak než postavíte dům, tak v podkroví nad garáží, tvoříte obytné podkroví. Do něho se také stěhujete.
Dítě přihlásíte do školy za kopcem. Pořídíte si pár zvířat, usadíte se, pustíte kořeny.

Avšak!

Přichází udání.
Oni žijí v podkroví nad garáží, mimo plán. 
Tento "zločin" okamžitě dáváme do pořádku v součinnosti se stavebním úřadem ve městě. Nový projekt, nová veškerá dokumentace. Papírů, že na to možná padl les.

Přichází šok!
Když se dozvíte, že pokud nebudete souhlasit s návrhy nových pravidel starosty a najatého právníka, pak odstranění stavby a uvést pozemek do původního stavu. Po tomto přichází kolaps, klepete se, jako sulc, nervy v háji a záhy nato houká rychlá a veze vás do špitálu.

Po všech těch chemoterapiích se snažíte celou dobu vyhýbat chemii. Teď vám je aplikována pro "rozmar?",  řekněme nové podmínky starosty, bývalých členů zastupitelstva a právníka.

Odešli jste do klidu, na samotu k lesu, kde lišky dávají dobrou noc. Klid je v trapu.
Víte, že potřebujete pomoc.
Právní pomoc.

Jako první vás napadne přítel, se kterým spolupracujete. Požádáte ho o pomoc. Vždyť jste mu také kdykoliv pomohli a nezištně. Dokonce i s kampaní.
Jeli jste třeba v neděli řešit to či ono...
Vytahovali jste za něho horké kaštany, když třeba zapomněl na vážně důležitou ceremonii.
Propagovali jste ho. Pomáhali, vždyť to by si lidé dělat měli. Vše beze slova a nezištně.

Věřili jste...
A pak potřebujete pomoct vy.

Jenže efektivní pomoc s kýženým výsledkem se nedostavuje. Jediné co přilétne rychlostí blesku je faktura, která vám doslova podlomí kolena.

To v rámci "přátelské pomoci". 
Holce, která nereptá a beze slova vždy pomáhá.
Holce, která je teď ve slušné kaši, kdy ji z jedné strany mačká právník najmutý jedním starostou. A to tak, že ji po jednání odveze rychlá. Aby ne, vždyť ztrácí domov, ztrácí půdu pod nohama. Ztrácí své Nebe. 
Smlouva o smlouvě budoucí je prostě "lahůdka". 
Holce, která tvoří skutečné hodnoty, pomáhá a charitativně pracuje.

Jsou na světě země, kde takovým lidem, kteří překonali boj s vážnou a těžkou nemocí a dokonce po ní druhým pomáhají, staví domy.

V této zemi, v této obci, by se jim měl bourat? 
Ano, slyšíte dobře. Pod vidinou domnělého či kýženého zisku, pod rouškou či záminkou dobrého hospodáře, klidně zlikvidujeme funkční rodinu, zdraví ženě, která ho má už tak sešívané, jejich domov, který budují přes deset let i přes překážky, které jsou gigantického rázu. Zde probíhá šikana v přímém přenosu a  možná i zneužití pravomoci veřejného činitele, jelikož na schůzce se zastupiteli veřejně starosta se nás dotázal, jaký ústupek jsme ochotni nabídnout. A to vše cituji: 

"v rámci dobrých sousedských vztahů.
 A z obce vás nechceme vyhnat."

A nyní dokonce s nápadem, že pozemek na kterém stojí naše nemovitost nabídnout k prodeji, vyvěšením nového záměru s nabídkou prodeje tohoto obecního pozemku. 

Uffff. Samoděržaví, jak ze špatného filmu.

Tak se z Nebe stává Peklo.

Přes všechny tyto eskapády ona žena pořád tvoří hodnoty. Pomáhá onkologickým pacientům, ví, jak je to důležité. Uskutečňuje charitativní projekty. Jen na psaní nové knihy nemá energii. Časem. Možná. Bůh ví.

Přicházejí bezesné noci.

V těch bezesných nocích prolétlo asi na tuny myšlenek, které jsou součástí tíhy onoho pomyslného obsahu batohu.

A na poslední schůzi zastupitelstva se od starosty dokonce dozvíte, cituji:
" Co vy jste vůbec za lidi!"

To proto, že se bráníte. Hájíte domov, který jste v potu tváře tvořili, hájíte zázemí, své finance a existenci. Nekýváte na nové podmínky, Bůh ví proč vytvořené.

Jo, někdy se musí věci z pomyslného batohu vyndat ven...
Pro úlevu... pro to, aby se kolena už nepodlamovala... Pro to, aby přišlo poučení.
Pro to, aby neodešlo úplně zdraví a s ním radost ze života. Pro to, aby ta holka mohla dál pomáhat druhým...

Pro to, aby jí a její rodině bylo pomoženo.
Vždyť pořád věří v to, že život je bumerang.

A možná vaše sdílení posune tento příběh tam, kde má být.  
Do médií, k té pravé právní pomoci.

A ještě malý dovětek závěrem.
Teď si, prosím, dosaďte do tohoto příběhu svoji osobu. Představa, že se toto vše právě děje vám.

Děkujeme za všechna sdílení ❤️


15 komentářů:

  1. Dobrý večer,
    co na to říct.....,,za dobrotu na žebrotu,, však ono na ně také dojde, jak se říká na každou s.... se vaří voda. Omlouvám se za ten výraz ,ale ono to ani jinak nejde napsat. Bohužel i tací jsou mezi námi. Je to smutné, čtu vás hodně dlouho ,vím čím jste si prošla, a přesto stále pomáháte a pomáháte. Máte můj obdiv. Přesto si myslím..... myslete taky hlavně hodně na sebe´! ,ne ,není to sobecké ,ale právě ted potřebujete hlavně klid. Přeji vám moc moc zdraví a hlavně at všechno dopadne podle vašeho přání. Myslím na Vás Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, máte pravdu, je nezbytné teď věnovat více času sobě samé
      Pro nabrání energie a klidu. Mnoho kil pryč, opět se objevily zdravotní potíže. To jsou signály na nutnou změnu. Přeji hezký den ❤️ Věrka

      Vymazat
  2. Věrko, váš blog je nádherný tím jak je autentický. Tohle se čte se zatajeným dechem. Nevím o co tomu starostovi jde. Jestli třeba závist nebo co má na mysli v tom ústupku? Potřebuje peníze? Obraťte se na policii. Myslím na Vás. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, a my to se zatajeným dechem žijeme. Co mě tato situace naučila, že není dobré lpět na věcech, místech i kdyby to bylo samotné Nebe. Nic na světě, ba v celém vesmíru nestojí za podlomené zdraví. Nic a nikdo. Věrka

      Vymazat
    2. Pochopí každý, kdo má povahu jako máte Vy a pokoušet se pochopit ty, kteří jdou přes mrtvoly nelze, právě proto, že to jsou lidé naprosto bez citu, bez taktu, sebestřední, bezohlední a pokud někde v nich je zasuta alespoň špetka pokory a svědomí, štěstí jim to nepřinese! Zažila a zaživám to v rodině od které jsem se odpoutala po smrti mých rodičů,. Bolí to, protože krev není voda a nikdy v srdci to zůstává jako bolestný fakt, který se překoná pokud člověk dokáže posbírat sebe po kousíčkach, které jasně ukazují, že to nejste Vy, kdo ublížil, ale ten komu bylo necitelně ve svém osobním zájmu ublíženo a vezmete to jako fakt s nutnosti se od těchto lidí citově odpoutat. Nedovolit jim už jakkoliv zasahovat do Vašeho života právě proto, že jsou schopni všeho !!! Bohužel je jich v naši zemi mnoho a v podstatě jim jde o to abyste fungovala, nikoliv žila, jak chtějí oni a nesnesou ani to, že se od nich chcete odpoutat! Jsou mstiví a lstiví a nepomůže ani justice,,nikdo. Jen dobré duše a jejich podpora a porozumění! V nich člověk najde sílu. Tou jste pro mne Vy přestože jsme vzdálené. Duševně rozhodně ne. Máte svoji hrdost přesto všechno se nepodařilo zničit Vám Vaši duši a to je to nejdůležitější, Věruško! Jsem moc ráda,že existují lidé jako jste Vy, že jste se nedala zlomit! ❤️✊✊👍🌷

      Vymazat
  3. Nějak nechápu proč uzavřená smlouva (jistě řádné právně ošetřená) není OK. Je v tom něco divného ! Vždyť u ní musel váš ,,přátelský starosta" být, mít ji v rukou ! Proč najednou změna ? Proč z vaší strany nějaké ústupky ? Kdo vyvolal u starosty jiný pohled na tuto záležitost a proč?
    Moc bych vám přála, aby se vše podle práva usadilo a vy mohli v klidu ve vašem Nebi žít.
    Hanka




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, těch pochybení je tam více. Smlouva o smlouvě budoucí je podle nás platná. Starosta tvrdí něco jiného. Jen na základě nevyvěšeneho dodatku ke smlouvě. Proč po tolika letech přichází s novými podmínkami neskutečně navýšené ceny doplatku je skutečně diskutabilní. Já v tom vidím velká špatná. Ani já nerozumím ústupku. A dokonce jsem se dozvěděla od právně vzdělané osoby, že to je nepřípustné.

      Vymazat
  4. Život tady v tomto světě není spravedlivy.Mozna ne hned,i když situace není příznivá,se vše obrátí k lepšímu.Kazda situace má řešení.Verte a neztracejte naději a viru .Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, mluvíte mi z duše. Vnímám to naprosto stejně. A díky sdílení, díky tomu, že jsem opět šla s kůží na trh a vypověděla pravdu, se odkrývají další možnosti. Díky dobrým lidem. Přeji hezký den ❤️ Věrka

      Vymazat
  5. Lezarts

    Víš, že jsem si prošla podobným peklem, jediná rada je dobrý advokát!
    Sice jsme vyhráli střechu nad hlavou, ale zaplatil za to životem můj muž…
    Jediné co je potřeba….vydržet, vydržet!!!
    Myslím na vás ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renatko, ze ❤️ děkuji 🙏.
      Však jsem říkala, že na světě, ba v celém vesmíru není místo, které by mělo cenu mého zdraví a života. Ani samotné Nebe. Věrka

      Vymazat
  6. Věruško,to je hrůza,co Vás v NEBI potkalo!tak držím mooc pěsti,ať to dobře dopadne!Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️ ano, něco neskutečného. Přeji pohodové dny adventní. Věrka

      Vymazat
  7. Ja zatiaľ nedokážem nič iné len plakať a tos i do tejto situácie vôbec nemusím vkladať seba. Niekedy mi hlava neberie, prečo sa niečo tak hnusné stane tak dobrému človeku. Posielam veľa síl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to šílené a ten tlak a nejistota žitá přes půl roku, hrozné...

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...