Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

středa 28. května 2014

...zmrzlina DIY ...




...jsme rodina, která si na zmrzlině lehce ujíždí. My holky ji máme jednoduše rádi... náš Jája je prostě na sladké ... a taťka by měl jen „nesladký“, nerafinovaný cukr. A tak z těchto důvodů si vyrábíme zmrzliny home made ... a bez zmrzlinovače. Je to neskutečně jednoduché.
Jednu zmrzku jsem zveřejnila již vloni (zde)
... loňská vanilková ...
receptura :
Vanilková zmrzlina:

250ml 33% smetany
250ml 12% smetany
2 žloutky
vanilkový cukr dle chuti

Smetany vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr.... ochutnávejte a zvolte sladkou chuť, která vám vyhovuje. A potom jen zahřejte 2 minuty  při 85 stupních. Nesmíte ji vařit!!!!!!!! A to je vše. Nalijte do nádoby, kterou zamrazíte.

... dětská přesnídávka ...třeba z černého rybízu... nebo z meruněk... jablíček ...
... a zde je další receptura (letošní) kterou jsme s Carolinkou a Kristýnkou vymyslely. Dobrá zpráva je, že je zdravá a když koupíte přesnídávku bez přidaného cukru, tak i s minimem kalorií.  A hlavně je to ráz dvá ...


Co potřebujeme ?

 chuť na zmrzlinu
formičku na zmrzlinu (já zakoupila v KIKU za pár kaček)
trošku čokošky na vaření s troškou másla
přesnídávku dle chuti (2-3 skleničky)


...čokošku ( asi dva pásky z tabulky) s máslem rozehřejeme a formičku lehce vytřeme. Ale dle mého názoru je lepší již zmrzlou zmrzlinu v horké čokoládě namočit. Přesnídávku nalijeme do formičky a dáme (přes noc) mrazit. Ráno je ovocná zmrzlina hotová a večer můžete dělat další J

... moc ráda si vzpomínám na zmrzliny mého dětství...na polárky, na ledňáčky, které chutnaly vážně po vanilce. Na eskymo, které mělo v sobě opravdu kokos.... na ruskou zmrzlinu, která v mých očí byla tak veliká, že se nedala sníst...asi jako dnes po Carolinku Magnum. Na ovocnou dřeň v plastové kostce, kterou jsme škrabaly dřívkem. A kostičku pak měl každý druhý taťka zapíchlou vzadu na kouli u auta. Vzpomínám na zmrzliny ze strojku...na hranaté oplatky...na točenou i kopečkovou ... na velkou za 1,40 Kčs i na malou za 70 haléřů. Kolikrát jsem ždímala v ručičce desetníky a dvacetníky a těšila se na ten sladký zázrak ...


... a když jsme dostávali jako děti drobné od babiček nebo za dobře odvedenou práci, či za jedničky ve škole, vždy u toho byla věta  „to máš za odměnu  na zmrzlinu“ ... a my se na ni vážně těšily ...
A když jsem ještě neuměla číst, poznávala jsem jakou dnes točí podle barev ... a vždycky byla výborná ...
a nějak to ve mě zůstalo ...nějak dál se předávají prožitky a požitky zmrzlinové z generaci na generaci, protože i  naše Carolinka má nejraději z mincí kovovou dvacetikorunu, říká jí zlatý kůň. A víte proč? No protože je na zmrzlinu...


 ...krásné, sladké dny plné těch nejlepších chutí ...
Věrka



22 komentářů:

  1. Věrko, nic opravdu není náhoda... Dnes dělaly holky zmrzlinky u babičky, domů si jen zaběhly pro formičky a pak je zase doma naplněné schovaly do mrazáku. Nesmíme se podívat, zatím je to překvapení. Když ale koukám na Vaší zmrzlinku, sbíhají se mi sliny! Jak mne láká, jen nakouknout, musím vydržet do zítra... Dobrou chuť. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lidko, moc děkuji za virtuální návštěvu i komentík...je fajn, když se činnosti odehrávají souběžně :-) Dobrou chuť.Věrka

      Vymazat
  2. Vyborny napad...a este keby si vymyslela tvarohovu...to mame radi...
    A tvoje spomienky...mistickove oplatky boli naj...vzdy ich davali aj zvrchu a mne sa to zdalo take...dospele...teda na dvojitu davali aj hore. Na malu porciu nie a ja som vzdy zavidela tu dvojitu porciu...

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, zmrzlina, taky bych si dala. Též vzpomínám na dětství, na ty prsty po kterých tekla. Myslím, že bývala i dost nekvalitní, ale bylo to něco. Úžasnou vzpomínku mám na sedmdesátá léta, kdy jsem byla na praxi v Praze a tam na Václaváku v prvním poschodí jednoho obchodu prodávali banánovou. V době, kdy se banány nedaly sehnat. Ale ta byla ... fakt jako zmrzlý banán. A ta fronta.
    Věrko, hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věruško, moc děkuji za vzpomínku na banánovou zmrzlinu. U nás ji v bufetu točila stará paní s bílými vlasy a s krajkou připíchnutou dvěmi sponkami. Byla jsem moc malá, nedostala skoro na pult, ale vzpomínám si na to, jak hřál v tom horku horkým vzduchem stroj na zmrzlinu...Krásný den...Věrka

      Vymazat
  4. Ahoj Věruško, zmrzlina vypadá báječně !!! Jste šikovné děvčata. Děkuji za recept , určitě vyzkouším i moji mlsouni zmrzku můžou .
    Také děkuji za pěkné vzpomínky na zmrzlinu. To byly opravdu dorůtky a ty kostky měli taťkové i u nás. U kopečkové zmrzky jsme dělali i závody, kdo sní víc kopečků. To byly časy....
    Věruško, měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkujeme za pochvalu, to moc potěší. Zvláště v poslední době se milých slov u mne moc nedostává, takže VELKÉ díky. Věrka

      Vymazat
  5. Už se mi sbíhají sliny:-)
    A taky jsem si vybavila ty chlazené dobroty,které jsme si kupovali o přestávce v kině, kde chodila paní s košem, plným těch vzpomenutých "cuců na kládě", zavěšeným na krku v uličce. To byla událost!!!:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renatko, děkuji za milý komentář, úplně jsem zapomněla na nabídku zmrzlin v kině. Děkuji za vzpomínku. Věrka

      Vymazat
  6. Já musím hlavně někde koupit ty formičky. Pořád na to myslím a pořád zapomínám:-))) Věru pa a pěkný den Věra♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věru, v KIKU je mají asi za 4 pětky. A taky mě napadlo to nalít do ledovače na kostky ledu... nebo do folie z Tofife ... Pěkný den...Věrka

      Vymazat
  7. Krásná synchronizace - děti si vyráběly zmrzlinky také - jako každý rok - z domácího jogurtu smíchaného s marmeládou....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janičko, děkuji za inspiraci...vyzkoušíme...Krásný, sladký den...Věrka

      Vymazat
  8. Věruš krásně jsi to vše napsala, velmi ráda jsem si s Tebou zavzpomínala na časy dávno minulé, ale tu chuť cítím stále :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, a to jsem moc ráda...moc ráda, že mé psaní je pozitivním pohlazením na duši...Děkuji za komentík...krásný večer...Věrka

      Vymazat
  9. Milá Věrko,
    táák ráda chodím na Tvůj blog! Na blog, kde se stále peče, smaží, vaří, šije, vyrábí i vypráví. Teď momentálně dělám, jen co je nutné. Nějak víc nezvládám. Budujeme na domku, ale teď nám vše kazí počasí. Doufám, že se umoudří. Krásnou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavli, děkuji moc...i já právě prožívám velmi zlé časy... děkuji za vše...za písmena, podporu, za vše...Věrka

      Vymazat
  10. Pořád si říkám, že ty formičky někde koupím a pořád zapomínám. Ale trochu se bojím těch žloutků....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amelie, neboj, bakterie salmonely se ničí při teplotě 70°C a vyšší. Tento postup, když se dodrží, je úplně v pohodě. Vážně je zmrzlinka velmi dobrá. Věrka

      Vymazat
  11. Věrko ty jsi to hezky napsala,pěkně jsem si s tebou zavzpomínala.....přeji krásný víkend Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivetko, moc děkuji za milé řádky...přeji krásný víkend a zase někdy příště u vzpomínek :-) Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...