...jsme rodina, která
si na zmrzlině lehce ujíždí. My holky ji máme jednoduše rádi... náš Jája je
prostě na sladké ... a taťka by měl jen „nesladký“, nerafinovaný cukr. A tak
z těchto důvodů si vyrábíme zmrzliny home made ... a bez zmrzlinovače. Je
to neskutečně jednoduché.
Jednu zmrzku jsem
zveřejnila již vloni (zde)
... loňská vanilková ... ♥ |
receptura :
Vanilková
zmrzlina:
250ml 33% smetany
250ml 12% smetany
2 žloutky
vanilkový cukr dle chuti
Smetany vlijte do
rendlíku, přidejte žloutky a cukr.... ochutnávejte a zvolte sladkou chuť, která
vám vyhovuje. A potom jen zahřejte 2 minuty při 85 stupních. Nesmíte ji
vařit!!!!!!!! A to je vše. Nalijte do nádoby, kterou zamrazíte.
♥
... dětská přesnídávka ...třeba z černého rybízu... nebo z meruněk... jablíček ... ♥ |
... a zde je další
receptura (letošní) kterou jsme s Carolinkou a Kristýnkou vymyslely. Dobrá
zpráva je, že je zdravá a když koupíte přesnídávku bez přidaného cukru, tak i
s minimem kalorií. A hlavně je to ráz dvá ...
♥
Co potřebujeme ?
formičku
na zmrzlinu (já zakoupila v KIKU za pár kaček)
trošku
čokošky na vaření s troškou másla
přesnídávku
dle chuti (2-3 skleničky)
...čokošku ( asi dva
pásky z tabulky) s máslem rozehřejeme a formičku lehce vytřeme. Ale
dle mého názoru je lepší již zmrzlou zmrzlinu v horké čokoládě namočit.
Přesnídávku nalijeme do formičky a dáme (přes noc) mrazit. Ráno je ovocná
zmrzlina hotová a večer můžete dělat další J
♥
... moc ráda si
vzpomínám na zmrzliny mého dětství...na polárky, na ledňáčky, které chutnaly
vážně po vanilce. Na eskymo, které mělo v sobě opravdu kokos.... na ruskou
zmrzlinu, která v mých očí byla tak veliká, že se nedala sníst...asi jako
dnes po Carolinku Magnum. Na ovocnou dřeň v plastové kostce, kterou jsme
škrabaly dřívkem. A kostičku pak měl každý druhý taťka zapíchlou vzadu na kouli
u auta. Vzpomínám na zmrzliny ze strojku...na hranaté oplatky...na točenou i
kopečkovou ... na velkou za 1,40 Kčs i na malou za 70 haléřů. Kolikrát jsem
ždímala v ručičce desetníky a dvacetníky a těšila se na ten sladký zázrak
...
♥
... a když jsme
dostávali jako děti drobné od babiček nebo za dobře odvedenou práci, či za
jedničky ve škole, vždy u toho byla věta
„to máš za odměnu na zmrzlinu“
... a my se na ni vážně těšily ...
A když jsem ještě
neuměla číst, poznávala jsem jakou dnes točí podle barev ... a vždycky byla
výborná ...
a nějak to ve mě
zůstalo ...nějak dál se předávají prožitky a požitky zmrzlinové z generaci na generaci, protože i naše Carolinka má
nejraději z mincí kovovou dvacetikorunu, říká jí zlatý kůň. A víte proč? No
protože je na zmrzlinu...
♥
...krásné, sladké dny plné těch nejlepších chutí ...
Věrka
Věrko, nic opravdu není náhoda... Dnes dělaly holky zmrzlinky u babičky, domů si jen zaběhly pro formičky a pak je zase doma naplněné schovaly do mrazáku. Nesmíme se podívat, zatím je to překvapení. Když ale koukám na Vaší zmrzlinku, sbíhají se mi sliny! Jak mne láká, jen nakouknout, musím vydržet do zítra... Dobrou chuť. L.
OdpovědětVymazatMilá Lidko, moc děkuji za virtuální návštěvu i komentík...je fajn, když se činnosti odehrávají souběžně :-) Dobrou chuť.Věrka
VymazatVyborny napad...a este keby si vymyslela tvarohovu...to mame radi...
OdpovědětVymazatA tvoje spomienky...mistickove oplatky boli naj...vzdy ich davali aj zvrchu a mne sa to zdalo take...dospele...teda na dvojitu davali aj hore. Na malu porciu nie a ja som vzdy zavidela tu dvojitu porciu...
Krásný den a děkuji za komentík. Věrka
VymazatHm, zmrzlina, taky bych si dala. Též vzpomínám na dětství, na ty prsty po kterých tekla. Myslím, že bývala i dost nekvalitní, ale bylo to něco. Úžasnou vzpomínku mám na sedmdesátá léta, kdy jsem byla na praxi v Praze a tam na Václaváku v prvním poschodí jednoho obchodu prodávali banánovou. V době, kdy se banány nedaly sehnat. Ale ta byla ... fakt jako zmrzlý banán. A ta fronta.
OdpovědětVymazatVěrko, hezký den
Milá Věruško, moc děkuji za vzpomínku na banánovou zmrzlinu. U nás ji v bufetu točila stará paní s bílými vlasy a s krajkou připíchnutou dvěmi sponkami. Byla jsem moc malá, nedostala skoro na pult, ale vzpomínám si na to, jak hřál v tom horku horkým vzduchem stroj na zmrzlinu...Krásný den...Věrka
VymazatAhoj Věruško, zmrzlina vypadá báječně !!! Jste šikovné děvčata. Děkuji za recept , určitě vyzkouším i moji mlsouni zmrzku můžou .
OdpovědětVymazatTaké děkuji za pěkné vzpomínky na zmrzlinu. To byly opravdu dorůtky a ty kostky měli taťkové i u nás. U kopečkové zmrzky jsme dělali i závody, kdo sní víc kopečků. To byly časy....
Věruško, měj se krásně.
Jani, děkujeme za pochvalu, to moc potěší. Zvláště v poslední době se milých slov u mne moc nedostává, takže VELKÉ díky. Věrka
VymazatUž se mi sbíhají sliny:-)
OdpovědětVymazatA taky jsem si vybavila ty chlazené dobroty,které jsme si kupovali o přestávce v kině, kde chodila paní s košem, plným těch vzpomenutých "cuců na kládě", zavěšeným na krku v uličce. To byla událost!!!:-)))
Milá Renatko, děkuji za milý komentář, úplně jsem zapomněla na nabídku zmrzlin v kině. Děkuji za vzpomínku. Věrka
VymazatJá musím hlavně někde koupit ty formičky. Pořád na to myslím a pořád zapomínám:-))) Věru pa a pěkný den Věra♥
OdpovědětVymazatMilá Věru, v KIKU je mají asi za 4 pětky. A taky mě napadlo to nalít do ledovače na kostky ledu... nebo do folie z Tofife ... Pěkný den...Věrka
VymazatKrásná synchronizace - děti si vyráběly zmrzlinky také - jako každý rok - z domácího jogurtu smíchaného s marmeládou....
OdpovědětVymazatMilá Janičko, děkuji za inspiraci...vyzkoušíme...Krásný, sladký den...Věrka
VymazatVěruš krásně jsi to vše napsala, velmi ráda jsem si s Tebou zavzpomínala na časy dávno minulé, ale tu chuť cítím stále :-)
OdpovědětVymazatSoni, a to jsem moc ráda...moc ráda, že mé psaní je pozitivním pohlazením na duši...Děkuji za komentík...krásný večer...Věrka
VymazatMilá Věrko,
OdpovědětVymazattáák ráda chodím na Tvůj blog! Na blog, kde se stále peče, smaží, vaří, šije, vyrábí i vypráví. Teď momentálně dělám, jen co je nutné. Nějak víc nezvládám. Budujeme na domku, ale teď nám vše kazí počasí. Doufám, že se umoudří. Krásnou noc.
Milá Pavli, děkuji moc...i já právě prožívám velmi zlé časy... děkuji za vše...za písmena, podporu, za vše...Věrka
VymazatPořád si říkám, že ty formičky někde koupím a pořád zapomínám. Ale trochu se bojím těch žloutků....
OdpovědětVymazatAmelie, neboj, bakterie salmonely se ničí při teplotě 70°C a vyšší. Tento postup, když se dodrží, je úplně v pohodě. Vážně je zmrzlinka velmi dobrá. Věrka
VymazatVěrko ty jsi to hezky napsala,pěkně jsem si s tebou zavzpomínala.....přeji krásný víkend Iveta
OdpovědětVymazatMilá Ivetko, moc děkuji za milé řádky...přeji krásný víkend a zase někdy příště u vzpomínek :-) Věrka
Vymazat