Dnes vám přináším kousek z naší Nebeské kuchyně
Co třeba takhle žemlovka z croissantů?
Je to veskrze jarní a doslova masopustní pokrm.
A co je na tom nejlepší, že je na hony vzdálený tomu pokrmu,
který je nám znám ze školních jídelen.
U nás jsou croissanty oblíbené pečivo.
Co však s nimi, když na ně zapomeneme
a zůstanou v košíku s pečivem déle?
Toto je recept, který jsme tzv. daly dohromady s naší Carolinkou.
Se slovy:
"mami, jestli z toho bude nakonec normální žemlovka, tak to nejím..."
Budu upřímná, i já mám toto jídlo spojené s něčím "podivným".
Většinou jsem jí dostávala, jako dítě, když jsem měla střevní chřipku.
Dietní jídlo aneb co dům dal...
Tato "žemlovka" chcete-li croissanťačka je úplně něco jiného.
Nakrájely jsme na plátky croissanty.
Ty jsem pokapaly rumem, ve kterém mám naložené už od Vánoc rozinky.
Rumové rozinky jsme přidaly také.
Do máslem vymazané formy jsme pokladly plátky croissantů.
Ušlehaly jsme sníh ze dvou bílků.
Uvařily vanilkový puding.
Nastrouhaly jablíčka a ta jsme prosypaly vanilkovým cukrem a skořicí.
Na vrstvu croissantů jsem daly vrstvu pudingu.
Další vrstva byla jablíčka s cukrem a skořicí.
Na tu jsme nadrobily kusy tvarohu a "opilých" rozinek.
Navrch jsme daly pevný sníh z bílků.
Pak jsme přiklopily víko a pekly.
Tak dlouho, dokud i náš pes nenacítil tu omamnou vůni,
až venku a začal štěkat.
Skutečně se rozlila široko daleko vůně, jako z pekárny.
V neděli ráno jsem se ptala, kdo si dá ke snídani ještě
od včera od večeře žemlovku z croissantů?
Zbyl kousek a i o ten byla mela.
Příště vyzkoušíme inovaci z jahodami.
Snad jsme vás trochu inspirovaly.
Mějte krásné jarní dny.
U nás za oknem se sype sníh, jako z peřiny.
Naprosto věřím, že to byla dobrota. Žemlovku jsem už docela dlouho nedělala, takže díky za inspiraci. Ona i ze zbytku vánočky je dobrá.
OdpovědětVymazatU nás včera sníh vzduchem poletoval, ale bílo není. Ani na trávě se neudržel.
Hezký den u vás v NEBI !
Hanka
Milá Hanko, děkuji za tip, z vánočky vyzkouším. Opatruj se ❤️
VymazatLezarts
OdpovědětVymazatTaky tu u mě zavonělo:) To stojí za vyzkoušení, jen bude problém s těmi zapomenutými croisants:)))
Přesně tak. Ať se dílo daří. Zdravíme všichni ❤️
VymazatAhoj Věrko,ta žemlovka voní až k mám na Šumavu, já mám tu klasickou žemlovka ráda a tu vaši určitě vyzkouším.Preji krásné dny Iveta
OdpovědětVymazatDěkuji za milé řádky ❤️
VymazatŽemlovka je skvělá nejen z rohlíků, ale také z bagetky nebo toustového chleba. Každý plátek protáhneme mlékem s rozšlehaným žloutkem, pak dáme nastrouhaná jablíčka se skořicí a hrozinkami, přidáme tvarohovou vrstvu (tvaroh rozděláme s vajíčkem, cukrem, vanilkou a citronovou kůrou), opět dáme plátky pečiva protažené mlékem. Zapečeme. A když si chceme ještě přilepšit, přidáme navrch sněhovou čepici z ušlehaných bílků s vanilkovým cukrem a necháme ještě chvilku zapéct. Pokud nedáváme sněhovou čepici, můžeme si na talíři přilepšit zakysanou smetanou..........
OdpovědětVymazatJe to dobrota i když pracná.
Hezké dny předjaří přeji. E.
Tomu věřím. Děkuji za tip. Vyzkouším. Věrka
VymazatKrásný příspěvek inspirativní. Děkuji Eva z Rokycan
OdpovědětVymazatTo mě těší ❤️
Vymazat