Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

čtvrtek 24. března 2016

Všechno má svůj čas ...



Tuto větu už říkávala moje babička a je to svatá pravda. Dnes ráno jsem otevřela oči a vedle mě byl tác se snídaní. Se snídaní do postele…Celou ji pro nás vytvořila časně z rána Carolinka.
 
Když byly děti malé, moc jsem toho nenaspala. Přála jsem si den, kdy bych mohla spát alespoň do osmi hodin. Toho dne jsem se dočkala. Tak , jako každá z nás… Přála jsem si určitě i snídani do postele. A určitě nějaká za můj život byla, i když nejsem ten typ, co by ji vyžadoval. Tu dnešní si budu pamatovat navždy. 
Carolinky výtvor, včetně vzkazu . A když jsem se na tu snídani dívala, napadla mě věta, že všechno má svůj čas …




 Už delší čas se chystám napsat příspěvek na blog, jak to bylo s rukopisem knihy Máma. Má nová kniha, kterou píši, velká Máma, to osvětluje hned v samém úvodu. Ale napadlo mě, že ne každý bude velkou Mámu číst a já bych vám zůstala dlužna vysvětlení.
 
A při pohledu na Carolinčinu snídani do postele, mě napadlo, že je právě ten pravý čas.




Když jsem pár týdnů po operaci, nesla knihu Máma, jako poděkování za druhou šanci do života, panu profesoru Mudr. Jiřímu Vorlíčkovi CSc., Dr.h.c. ( o kterém jsem psala zde ).
Omlouvala  jsem se, že nakonec šel omylem do tisku rukopis. Pan profesor se usmál a řekl:

  „ Všechno je v životě tak, jak má být. Všechno má svůj důvod. Nic není omylem a náhodou. Všechno je tak, jak má být. Čas ukáže proč... A vlastně proč se mi omlouváte? Vy, která jste se rvala s rakovinou, vám vadí překlepy a nějaké chyby? …Prezentujte to jako unikát. Vždyť to je unikát.“
 
A život běžel dál … dostávala jsem děkovné emaily, bylo jich moře a jsem za ně vážně moc vděčná.  Přišly i kritické, ale těch bylo  jen pár. 




Knihu Máma jsem věnovala i mému panu profesorovi ze střední školy, který mě k psaní  vedl a podporoval v něm. Dnes má již požehnaný věk a čeština je stále jeho láskou. Než podepsal  2000 slov v dávné době, byl spolutvůrcem pravidel českého pravopisu. Zasloužil se o to, aby český jazyk byl na vysvědčení hned po známce z chování. A zasloužil se i o to, aby rozzářil mé oči, když jsem od něho četla dopis psaný na psacím stroji.
 
"Na slohové a obsahové stránce, bych neměnil ani písmeno." 
Děkuji pane profesore, mám Vás  ráda …


A jak to bylo s rukopisem?

Když jsem procházela ozařováním a chemoterapiemi v závěru roku 2014 v Masarykově onkologickém ústavě v Brně, bylo to moc náročné období. Byly jsme spojeni sítí, já, můj muž Petr, který knihu vydal a tiskárna v Českém Těšíně, grafik. Bylo sedm souborů, sedm korekcí. První soubor, rukopis se zásadně od sedmé verze lišil. Hodně jsem upravovala text, vypouštěla a dopisovala. Tak, aby kniha byla příjemná. Čím byla příjemnější, tím se vzdalovala realitě a skutečné pravdě.

Jednoho podvečera mi do nemocnice volal můj Petr, že je zapotřebí napsat dvě stránky. Básničku…cokoliv. Dvě stánky, aby rozvržení tisku vyšlo lépe. A tak vznikla básnička „Babička s vůní mýdla“. Básnička napsaná pod opiáty a v bolestech. Uložila jsem ji do souboru číslo jedna, rukopisu a dala souhlas k tisku. 




Světem létá ta nejčistší a nejopravdovější verze. Pravdivá verze se všemi pocity a touhami. Neměla jsem odvahu ji dát však mé mámě. Bála jsem se…jako tenkrát …A já sklízela s knihou Máma jeden úspěch za druhým. Ta překrásná energie mě stavěla na nohy. Vaše slova díků mě nesly mílovými kroky ke zdraví … A překlepy, ty tam jsou a zůstanou na věky…Nic to neubírá na kráse , pocitech něhy a pravdy.
 

Pro knihu Velká máma mi osud přivedl do cesty skvělou bytost, korektorku Inku K. Budeme se snažit, aby ve vašich rukou bylo čtení, které vás jen a jen potěší...



Vzpomínáte si na příspěvek s bílými rukavičkami ? Zde

Slíbila jsem vám, že milou paní, která mě navštívila, vám představím. Ano, všechno má svůj čas. 
Byla to redaktorka jednoho prestižního časopisu, ke které se donesla zvláštní „náhodou“ zpráva o mé knize Máma. Povídaly jsme si celou věčnost. Bylo to nádherné setkání. A až přijde ten pravý čas, bude vytištěn článek o knize Máma. Co je však mnohem víc, ba co je nejvíc…paní redaktorce jsem sdělila se slzami v očích, že o knize Máma, moje máma neví. Vypnula diktafon, který ležel na stole, usmála se a řekla : „ jsou vánoce … dejte ji dárek …dejte své mámě svoji Mámu…Všechny ty pocity, co jste v sobě nosila a nosíte. Už ji to konečně dejte. Nebojte se…už jste velká…už jste velká Máma…“



Za pár dnů na to dostala moje máma pod stromeček knihu, kterou napsala její dcera, já. 
 Knihu - rukopis,  knihu plnou pocitů a lásky. Knihu plnou pravdy. 
A jak řekl pan profesor Vorlíček „ všechno je tak, jak má být…čas  ukáže, proč jsou věci, jak jsou “



Ještě v ten večer mi máma volala, poděkovala za dojemný dárek,  nádherný kalendář. Knihu za pár dnů přečetla a řekla mi nejkrásnější pochvalu, jakou mi kdy řekla.
“ Knížka je krásná, za mě Ti píšu jedničku.“


To byl ten důvod, proč létá světem rukopis. Proto, aby máma pochopila svoji dceru. A dcera našla konečně pochopení.
A já dnes ráno, když jsem otevřela oči a viděla nádhernou snídani mé dcerky, ucítila jsem, že je ten pravý čas, vám tento příběh napsat.


vaše Věrka

36 komentářů:

  1. Ahoj Věruško.
    Neklepej si rosím na čelo, že píšu právě nyní, kdy všichni spořádaní jsou v pelíškách a klidně spí. Já jsem právě došila a pouštím si k tomu filmy a hudbu. Když jsem chtěla vypnout počítač ,mrkla jsem sem. Tvoje psaní se tak krásně čte... a nevíš jak se mi jde krásně spát. Přeji všem u Vás krásné prožití svátků jara. babi Jířa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá babi Jířo, ne neklepu...bývám na tom podobně :-) Jsem "sova" a nejlépe se mi pracuje a píše v noci. Když je všude ticho a klid. Však to znáš... Přeji celé Tvé rodině krásné velikonoční dny, protkané pohodou , láskou a radostí. Věrka

      Vymazat
  2. Milá Věrko,
    díky, a nejen za tento příběh.
    Krásné Velké noce Vám všem.
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, děkuji. I tobě přeji krásné dny Velikonoční. Věrka

      Vymazat
  3. Kdyby tak všechny mámy měly takové všechny děti a všechny děti měly takové mámy...
    Tak at nám všem to co nejvíc vychází...
    Krásné velikonoce i všechny další dny co přijdou.HankaŠ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hani, děkuji. Všechny malé děti to ví...asi intuice... láska...čistota dětství.A pak když vyrostou ... trochu je semele svět. Přeji krásné velikonoční dny. Věrka

      Vymazat
  4. Dnes ráno jsem otevřela FB a mezi prvními příspěvky na mě vykoukla fotka mé mámy a mě, jako dítěte.Tu fotku jsem posílala do redakce časopisu.
    Pravý domácí časopis dal status na svůj profil o dubnovém tématu časopisu, a téma zní Matky a dcery. Vyjde tam i můj příběh, který je prý velice silný. Už dlouho nosím v hlavě námět na knihu, mám chuť napsat o svém životě,protože můj zatím prožitý a hlavně zažitý život je tak trochu námět " na román" :-D Díky za inspiraci kterou mi dáváš. Měj vlídné dny.Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aničko, gratuluji k úspěchu, to je paráda. Fandím Ti a přeji krásné dny nejen Velikonoční. Věrka

      Vymazat
  5. Věrko, Carolinka vám připravila krásné ráno a ty jsi nám napsala krásný článeček. Máš pravdu, vše má svůj čas i místo. Moc se mi líbí ocenění tvého pana profesora, to je hodně důležité. On je ze staré školy, která ctila krásu českého jazyka.
    Moc se mi líbí, že tvoje maminka pochopila, že jsi jí otevřela oči.
    Vzpomínala jsem na tebe v úterý, měla jsem stav off. V pondělí mě skolila zimnice, pak přišla horečka. V úterý jsem vyrazila ke své paní doktorce, na smůlu měla dovolenou. Tak jsem musela jet přes celé město klékařce, která ji zastupovala. Byla jsem úplně vyřízená a spala jsem celý den. Tak vysokou horečku jsem už dlouho neměla. Už je mi trochu líp, ale asi to ještě bude chvíli trvat, než se zmátořím. Věruško, přeji celé tvojí rodině krásné prožití velikonočních svátků. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji za Tvé řádky. I mě moc potěšil dopis pana profesora češtiny. Vážím si jeho názoru neb je to odborník na slovo vzatý. Byla to pro mě i dost velká práce najít na něho kontakt. Ale stále na světě existuje nezištná lidská pomoc a solidarita. Našla jsem ho a také jsem se dozvěděla, že si vychoval tři spisovatele a jednoho scénáristu. Přeji Ti brzké uzdravení. ta chřipka, co létá mezi lidmi nebere konce. Je toho všude plno a hlavně trvá celou věčnost. Přeji pěkné Velikonoce. Věrka

      Vymazat
  6. Carolinka je skvělá holčička, citlivá duše. Možná, že to v tom dnešním životě plném zla,nebude mít lehké.
    Věrko pokud tě tvé psaní tolik potěšilo a těší, není důvod řešit chyby či překlepy. Někdy jsou knihy napsané naprosto dle pravopisu, ale nemají duši, nechytnou za srdce, nepřivolají vzpomínky. Kdo z nás si tehdy knihu koupil, věděl za jakých okolností vznikala a tak nad tím vším mávl rukou. Jsou podstatnější záležitosti v životě.
    Přeji ti krásné psaní.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Álo, děkuji za Tvé řádky. Přej Tobě a Tvé rodině krásné velikonoční dny. Věrka

      Vymazat
  7. O tom, ze vse ma svuj cas, jsem presvedcena. A Carolinka je fajn bytustka. At vam dela porad samou radost. At je dobre... M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko, děkuji a říkám je. Ano, je skvělá bytůstka :-) Krásné Velikonoce. Věrka

      Vymazat
  8. Milá Vierka, tak ja som sa raňajok do postele nedočkala ani od manžela a ani od detí. Asi je to tým , že máme spálne na poschodí a kuchyňu na prízemí /utešujem sa ha ha ha/. Nádherné riadky, pretkané citom, ktoré v nás vyvolávajú pocit, aby sme sa nad sebou zamysleli a prehodotili naše bytie. Si úžasná citlivá bytosť, kiežby nás takýchto bolo viac. No a Carolinka, tak to je u nás porekadlo, že: " Aká matka, taká Katka ". Objatie a pozdravy celej Tvojej rodinke posiela Aňa. Papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aničko, děkuji za Tvé řádky. No jasně , že to je tím poschodím. :-) Nádherné je, jak my ženský máme okamžitě odpověď a vysvětlení. Škoda, že nemám na Tvé děti email...vím oč bych je požádala :-) Přeji krásné dny velikonoční, celé Tvé rodině.

      Vymazat
  9. Věrko, přiznávám, že já byla z těch, kterou chyby a překlepy při čtení rušily. Nechápala jsem, proč kniha neprošla korekturou... Teď už chápu a ....odpouštím :-). Přeji samé krásné dny, Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, já nechápala slova mé babičky, která mi vždycky říkala" nesuď druhé, nenáleží Ti to..." a dnes už vím, jak to babička myslela. Přeji krásné dny a děkuji za Tvůj komentář a pochopení. Věrka

      Vymazat
  10. Milá Věruško, nádherný článeček, Carolinka je velmi milá holčička , je to naše sluníčko.
    vše jsi napsala tak hezky, že se strašně moc těším až se začtu do Tvé Velké mámy.
    Měj se krásně a přeji pěkné prožití svátků jara. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Janičko, děkuji za hřejivá slovíčka. I ty jsi sluníčko, vždy mě potěšíš. Přeji kouzelné dny a svátky. Věrka

      Vymazat
  11. Milá Věruško, moc zdravím a přeji Vám a celé rodince přenádherné,veselé,šťastné a hlavně ve zdraví a pohodě prožité velikonoční svátky,také bohatou pomlázku a klid,pohodu rodinném kruhu !!! Zdena Já mám dnes trochu smutné výročí,dnes by se dožila 60 let moje sestřička,která se dožila pouhých 17 měsíců,než se otrávila houbama a s ní celá moje rodina,až na mě,já byla u babičky na prázdninách ! Takže já se s Vámi stále raduji,že žiju a Vám přeji také krásný a dlouhý život,každý to štěstí nemá,jak vidíme všude kolem sebe. Pěkný večer Vám přeje Zdena a promiňte,že jsem to napsala,nějak to ze mě muselo ven a Vy mě pochopíte,pořád Váš blog sleduji i když moc nepíšu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeni, děkuji za tolik slov, otevření srdce. Je to tak moc důležité a myslím si, že jste svými řádky udělala dobře. Děkuji za důvěru. Přeji jen dobré dny. Věrka

      Vymazat
  12. Milá Věrunko, jako vždy jsou tvé řádky plné něhy a veliké pravdy. Já už se moc těším na tvou Velkou mámu a je mi úplně jedno, zda bude napsána s chybami nebo bez nich! Bude o Tobě a v tom je ten smysl. Tobě to činí radost a Tebe to uzdravuje a v tom je to veliké kouzlo! Měj nádherné velikonoční svátky, Ty i celá Tvá rodina! Krásné jaro, Věru! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, děkuji. Napsala jsi mi to tak pěkně, že tu teď u počítače sedím a usmívám se. Děkuji, potěšila jsi mě. Přeji Tobě a celé Tvé rodině kouzelné svátky velikonoční. Věrka

      Vymazat
  13. Milá Věruško, krásné ráno jsi zažila, toto je právě o mámě, také jsem toto zažila, jednou v létě jsme si s Laďou poleželi déle a pak se otevřely dveře a naše princezny měly udělanou snídani a nesly nám ji do postele, oba na to s láskou vzpomínáme.
    Kniha Máma je právě tímto ještě krásnější. Máme ji já i moje dcerky moc rády a líbí se. Těšíme se na Velkou mámu.
    Věruško, přeju Tobě, Carolínce a celé rodince - svátky velikonoce prožívejte vesele, ať jaro hřeje Vás na duši i na těle Maryša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maryško, děkuji za moc milý komentář. Carolinka je nesmírně snaživá holčička. Minulý týden jsme ji vymalovali a vytapetovali pokojíček. A ona záhy na to udělala nám snídani do postele. Vím, že to je její děkuji. Pořád mi to říká, jak má krásnou zeď. A zve si kamarádky na návštěvu. Je plná štěstí a snídaně je její děkuji. Je fajn, když to takto funguje vzájemně. Přeji krásné dny a moc mě těší, že se těšíš na velkou Mámu. Snad potěším též. Věrka

      Vymazat
  14. Věruško,přeji celé rodině krásné velikonoce a za chyby se neomlouvej,neboť chybami se člověk učí.Kačka je super slečna,milovaná ze všech stran.Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá děkuji. Píši o tom v knize velká Máma...o andělích, kteří chodí mezi lidmi. Nemají křídla, ale poznají se mnohem snadněji - mají otevřená lidská srdce. Mezi ně patří naše Carolinka. Přeji též krásné dny velikonoční. Věrka

      Vymazat
  15. Věruško,
    přesně tak, všechno má svůj čas !
    I nám už několikrát dcera přinesla do postele snídani :-)
    Je strašně důležité pro tebe jak se vyrovnáváš se vším tím špatným co ti život přinesl !
    A myslím, že to zvládáš naprosto skvěle a ještě přináším radost ostatním :-)
    A ty co soudí, chtěla bych vidět je, jak by se oni chovali na tvém místě !
    A proto piš, raduj se a žij !
    P.S. Díky ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Milá Věrko, krásné velikonoce plné zdraví, pohody a úsměvů. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavluško, moc děkuji a přeji též krásné prožití svátků velikonočních. Věrka

      Vymazat
  17. Moc pěkný příběh... Nechala jsem se inspirovat tou snídaní do postele a dnes jsme manželovi s dcerkou jednu takovou nachystaly... Po dlouhé době, protože s dětmi je to takové hektičtější... :-) Díky. Krásný den a krásné Velikonoce... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Verunko, děkuji za Tvá hezká slova. Je tak pěkné, když si lidé mohou být vzájemně motivací. Potěšilo mě to moc. Přeji krásné velikonoční dny. Věrka

      Vymazat
  18. Milá Věruško! Zase mi běhá po zádech mráz. Pod vše se podepisuji, je to opravdu určitě tak, jak to být mělo a opravdu nejdůležitější je obsah a ten je skvělý, nádherně napsaný a já jsem vděčná mé kamarádce, že mi o Tobě řekla. DÍKY, DÍKY, DÍKY.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Libuško, děkuji. A přeji krásné chvíle. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...