Hraběnčin koláč s rybízem
dnes se s vámi ráda podělím o recept na jedinečný koláč.
Zavzpomínám na jedno ovoce, které patří k mému dětství.
Rybíz.
Ovoce, které rostlo u babičky za chalupou v zahradě.
Tam, kde žila moje babička, drobná a skromná ...
Babička z chalupy s muškáty ...
Tak skromná, jako luční kvítí
a tak drobná, jako malé, červené kuličky rybízu.
♥
V babiččině zahradě na kousku země rostl kopr,
měsíček do masti, bylinky a vedle kvítí pro radost.
Keře s rybízem, angrešty, malinami ...
a v nich skleněné zahradní koule...
I o nich se v mých knihách s duší zmiňuji...
Rybíz se pro nás děti stal i prostředkem k realizaci obyčejných snů.
Od samého rána jsme ho trhali do bedýnek,
které byly odvezeny do výkupu.
Vzpomínám na tu radost, když taťka odpoledne přijel
a dostali jsme výplatu.
Za snahu a pro radost.
S červenými prstíky od rybízu jsem si prohlížela bankovku
a já věděla, že zítra pojedeme do města.
Tam, kde je ta nejkrásnější hračkárna...
I taková kouzla dokázal obyčejný rybíz.
Za plotem, který kolorovaly keře rybízu bývalo pole plné heřmánku.
V něm má nejsilnější vzpomínka na mé útlé dětství ...
I o této vzpomínce píši v mých knihách.
Vybavuji si moment, kdy stojím v heřmánkovém poli,
všude to kolem mě voní.
Měřím asi metr a vůně heřmánku se doslova dotýká mého nosíku.
Máma češe hřebenem heřmánek.
Zvuk onoho hřebenu a heřmánkovou vůni,
když zavřu oči cítím ještě dnes.
Vidím za zavřenými víčky máminu žlutou zástěru a na ní kvítka.
Ta látka byla tenká jako letní vánek.
jako heřmánková vůně.
Dodnes tam keře rybízu jsou.
Každý rok plodí stovky kuliček, které přinášejí radost
a jedinečnou kyselou chuť.
A dokonce v poli za prastarým plotem kvetou zbytky heřmánku.
Bůh ví, jestli jsou to zbytky mých vzpomínek,
zatoulané potomci heřmánku z nich
anebo obyčejná náhoda...
Na každý pád tenhle rybíz patří k létu.
Patří ke mně.
Patří do hraběnčina koláče.
- Recept na hraběnčin koláč
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 250 g másla
- 4 vejce (žloutky a bílek zvlášť)
- 1⁄2 prášku do pečiva.
- rybíz
Vyšleháme bílky s cukrem
Vytvoříme těsto, které si rozdělíme na dvě části.
Na první část, kterou dáme do formy dáme rybíz, jakože hodně rybízu.
Na rybíz dáme sníh z bílků a na ten nastrouháme druhou část těsta.
Dáme péct a upečený koláč, ještě horký pocukrujeme.
U kávy si vychutnáváme jedinečný hraběnčin koláč
a necháme se nést na vlnách vzpomínek.
Věrka
Věrko, hraběnku dělám jablečnou, rybízová mne nenapadla, díky za tip, vyzkouším. Přeji nádherné slunečné dny vám všem v Nebi....z Jizerek mává Olina
OdpovědětVymazatMilá Oli, a já zase vyzkouším variantu s jablky. Pá a krásný víkend ❤️ Věrka
VymazatVěrko, moc krásné. Fotky, slova, recept = nádhera.
OdpovědětVymazatEva z Rokycan
Milá Evi, děkuji a přeji krásný den ❤️ Věrka
VymazatDobré popoledni, děkuji za nápad - rybízu je právě dostatek a voní také vzpomínkami a létem ............Hraběnčiny řezy dělám také jablečné, ale sotva sníme zbytek pouťových koláčků upeču tuhle dobrotu.. Už se na ni těším. Krásné a zdravé dny přejeme z Brd do Nebe. Eva
OdpovědětVymazatJé pouťové koláče, tak to je moje gusto. U vás asi Svatoannenské ? Přeji krásný víkend pouťový. Věrka
VymazatU nás svatá Maří Magdaléna. Kdyby to bylo blíž, pár koláčků bych Vám, Věrko, poslala. Pouť se povedla a koláčky také :-)
VymazatMějte se moc krásně. Eva
❤️
VymazatVěrko, tentokrát jsem ráda, že jsem u tebe na návštěvě jen jako, určitě bych se do koláče pustila, taková krása a jistě i skvělá chuť.
OdpovědětVymazatFotky moc pěkně dokumentují tu dobrotu. Jiřina z N.
A víš co Jiřinko, klidně přijeď i doopravdy. Moc ráda tě uvidím. Pá a opatruj se. Věrka
VymazatHraběnčiny řezy dělám jen jablkové, no vida a ona hraběnka by si pochutnala i na dobrotě s rybízem :-).
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším.
Hezké letní dny, Věrko !
Hanka
A jaká to je bašta! Hanko krásný den měj. Věrka
VymazatMňam mňam <3
OdpovědětVymazat❤️
Vymazat