Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

pátek 22. července 2022

hraběnčin koláč s rybízem

 



Hraběnčin koláč s rybízem

dnes se s vámi ráda podělím o recept na jedinečný koláč. 

Zavzpomínám na jedno ovoce, které patří k mému dětství.



Rybíz.

Ovoce, které rostlo u babičky za chalupou v zahradě.

Tam, kde žila moje babička, drobná a skromná ...

Babička z chalupy s muškáty ...

Tak skromná, jako luční kvítí

a tak drobná, jako malé, červené kuličky rybízu.




V babiččině zahradě na kousku země rostl kopr, 

měsíček do masti, bylinky a vedle kvítí pro radost. 

Keře s rybízem, angrešty, malinami ... 

a v nich skleněné zahradní koule...

I o nich se v mých knihách s duší  zmiňuji...




Rybíz se pro nás děti stal i prostředkem k realizaci obyčejných snů.

Od samého rána jsme ho trhali do bedýnek, 

které byly odvezeny do výkupu.

Vzpomínám na tu radost, když taťka odpoledne přijel

a dostali jsme výplatu.



Za snahu a pro radost.

S červenými prstíky od rybízu jsem si prohlížela bankovku

a já věděla, že zítra pojedeme do města.

Tam, kde je ta nejkrásnější hračkárna...




I taková kouzla dokázal obyčejný rybíz.




Za plotem, který kolorovaly keře rybízu bývalo pole plné heřmánku.

V něm má nejsilnější vzpomínka na mé útlé dětství ...




I o této vzpomínce píši v mých knihách.

Vybavuji si moment, kdy stojím v heřmánkovém poli, 

všude to kolem mě voní.

Měřím asi metr a vůně heřmánku se doslova dotýká mého nosíku.

Máma češe hřebenem heřmánek.

Zvuk onoho hřebenu a  heřmánkovou vůni, 

když zavřu oči cítím ještě dnes.

Vidím za zavřenými víčky máminu žlutou zástěru a na ní kvítka.

Ta látka byla tenká jako letní vánek.

jako heřmánková vůně.
 



Dodnes tam keře rybízu jsou.

Každý rok plodí stovky kuliček, které přinášejí radost

 a jedinečnou kyselou chuť.



A dokonce v poli za prastarým plotem kvetou zbytky heřmánku.

Bůh ví, jestli jsou to zbytky mých vzpomínek,

zatoulané potomci heřmánku z nich

anebo obyčejná náhoda...


Na každý pád tenhle rybíz patří k létu.

Patří ke mně.

Patří do hraběnčina koláče.



  1. Recept na hraběnčin koláč

  2. 400 g polohrubé mouky
  3. 150 g cukru
  4. 250 g másla
  5. 4 vejce (žloutky a bílek zvlášť)
  6. 1⁄2 prášku do pečiva.
  7. rybíz
Vyšleháme bílky s cukrem

Vytvoříme těsto, které si rozdělíme na dvě části.

Na první část, kterou dáme do formy dáme rybíz, jakože hodně rybízu.

Na rybíz dáme sníh z bílků a na ten nastrouháme druhou část těsta.

Dáme péct a upečený koláč, ještě horký pocukrujeme.

U kávy si vychutnáváme jedinečný hraběnčin koláč 

a necháme se nést na vlnách vzpomínek.


Krásné letní dny

Věrka

14 komentářů:

  1. Věrko, hraběnku dělám jablečnou, rybízová mne nenapadla, díky za tip, vyzkouším. Přeji nádherné slunečné dny vám všem v Nebi....z Jizerek mává Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Oli, a já zase vyzkouším variantu s jablky. Pá a krásný víkend ❤️ Věrka

      Vymazat
  2. Věrko, moc krásné. Fotky, slova, recept = nádhera.
    Eva z Rokycan

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré popoledni, děkuji za nápad - rybízu je právě dostatek a voní také vzpomínkami a létem ............Hraběnčiny řezy dělám také jablečné, ale sotva sníme zbytek pouťových koláčků upeču tuhle dobrotu.. Už se na ni těším. Krásné a zdravé dny přejeme z Brd do Nebe. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé pouťové koláče, tak to je moje gusto. U vás asi Svatoannenské ? Přeji krásný víkend pouťový. Věrka

      Vymazat
    2. U nás svatá Maří Magdaléna. Kdyby to bylo blíž, pár koláčků bych Vám, Věrko, poslala. Pouť se povedla a koláčky také :-)
      Mějte se moc krásně. Eva

      Vymazat
  4. Věrko, tentokrát jsem ráda, že jsem u tebe na návštěvě jen jako, určitě bych se do koláče pustila, taková krása a jistě i skvělá chuť.
    Fotky moc pěkně dokumentují tu dobrotu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš co Jiřinko, klidně přijeď i doopravdy. Moc ráda tě uvidím. Pá a opatruj se. Věrka

      Vymazat
  5. Hraběnčiny řezy dělám jen jablkové, no vida a ona hraběnka by si pochutnala i na dobrotě s rybízem :-).
    Určitě vyzkouším.
    Hezké letní dny, Věrko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...