Každý rok se těším na návštěvu mé kamarádky, která k nám přijíždí o svátcích vánočních. Jsou na světě lidé, které nevidíte celý věk, ale když jste s nimi, máte pocit, že s nimi celý věk jste.
Tak tento pocit mám se svojí dlouholetou kamarádkou, s kterou jsme víc jak před čtvrt stoletím vozily kočárky s našimi prvorozenými dcerami. Prožili jsme spolu nespočet obyčejných i neobyčejných dnů. Sdělily si dávná tajemství. Podnikly jsme společně nejeden výlet či dovolenou. Byly si oporou v náročných dnech ... v rozvodech a strádáních ...
A i když nás osud zavál do jiných koutů a měst ...
naše telefonní čísla vždy byla a zůstala ve složce kamarádky.
A nejen čísla... i naše myšlenky, vzpomínky a pocity.
Cítíte tu vůni ? |
Pro tuto milou a pro mě vzácnou návštěvu jsem připravila k obědu parádní "žranici."
Kohouta na víně dle francouzské receptůry
Recept moc ráda pro vás právě sem přináším,
neboť i vy jste pro mě velmi milá a vzácná návštěva.
Co budeme potřebovat :
očištěný kohout nebo bažant
( já připravila bažanta)
sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej na opékání zeleniny a masa
150 g anglické slaniny
2 větší šalotky, nakrájené najemno
2 mrkve, oloupané a nakrájené nahrubo
1/4 bulvy celeru, nakrájené nahrubo
1 řapík celeru, nakrájený
700 ml (francouzského) červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
1–2 lžíce rajčatového protlaku
špetka tymiánu
2 bobkové listy, 8 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření
100 g másla
Na zpěněném másle jsem osmažila anglickou slaninu, na ní vložila kořenovou zeleninu s kořením.
Podlila jsem vínem a míchala dokud se většina vína neodpaří, tak zelenina nasaje vůni a chuť vína. Poté jsem vložila naporcovaného bažanta, opekla zprudka a podlila opět větším množstvím červeného vína.
To vše dusila v papiňáku 35 minut.
Poté jsem změklé maso vyndala do pekáčku. Koření vyndala zvlášť a zeleninu také. Tu jsem s vínem rozmixovala. Zahustila jíškou. Mezi tím jsem v troubě cca 15 minut grilovala masíčko, které jsem podlila vínem. Měkoučké maso jsem nakonec vložila do omáčky a připravila k tomu špecle.
Příloha hotova za dvě minuty s chutí grandiózní.
Velmi se k této pochoutce hodí.
Špecle dělám z mouky, vajíčka a trocha vody.
Vodu k této mňamce nedoporučuji. Víno je mnohem lepší.
I když se velmi dobře hodí i vychlazené plzeňské.
Dobrou chuť
Věru, božská to mana..mňam!Jsi šikulka..Krásné dny..Inka
OdpovědětVymazatMilá Inko, děkuji za Tvé řádky. Byla to mňamka. Přeji krásné dny. Věrka
VymazatTo je vynikající recept, obdobně jej dělám také. V závěrečné fázi přidávám do omáčky sklínku koňaku a proužek másla. Špecle musí být vynikající příloha. Dobrou chuť. Jídlo s milou kamarádkou muselo chutnat báječně. Přátelství je obrovská hodnota.
OdpovědětVymazatMoje řeč. Přátelství je skutečně hodnota. Píši o tom i v pohádkové knize Moje knížka. Špecle je nejrychlejší příloha jakou znám, tedy po krajíci chleba :-) S koňakem vyzkouším příště, díky za dobrý typ. Přeji krásné dny. Věrka
VymazatJé, už jsem dlouho bažanta takto nedělala, také znám. Jenže, kde sehnat kohouta či bažanta? To už je skoro problém.
OdpovědětVymazatVěrko, je krásné mít kamarádky či kamarády, kteří jsou naladěni na stejnou strunu společně s námi, že? Také takové máme a jsem za to vděčná.
Užívej si krásných dnů.
Ála
Milá Álo, děkuji za Tvé řádky. U nás na Vánoce prodávají při výlovu kaprů i bažanty a slepice, pár za 120,- Kč celkem. Dá to práci odrbat, ale stojí to za to. Už jsem přišla i na to , jak na to...
VymazatJinak lze je sehnat v Makru a za příjemnou cenu a našla jsem odkaz na netu i zde :
http://eshop.goodvenison.cz/bazanti
Přeji krásné dny. Věrka
Šnoda, že jsem u toho "kohouta" nebyla:-), Jeto moje oblobené jídlo. Bohužel sehnat kohouta se jen tak dnes nepodaří:-( Přeji krásné dny!
OdpovědětVymazatMilá Renatko, když jsem tuto francouzskou mňamku připravovala, vzpomněla jsem si i na Tebe. Takže příště, až budu připravovat toto menu, očekávej pozvání. Zdravíme. Věrka
VymazatSuper článok! Určite budem sledovať ďalej!:) krásne fotky:))
OdpovědětVymazatDěkuji. Moc ráda budu číst Tvé komentáře. Věrka
VymazatVěrunko milá,přesně to jsou ty nezapomenutelné chvíle..k tomu patří i výjimečné pohoštění..
OdpovědětVymazat..úplně si umím představit ten pocit,když jste vše připravovala..pro někoho na kom záleží..je to jiné,jako obvykle,ačkoliv to "obvykle" je vždycky s poctivou láskou��
To jsou ty dary života..sdílení pocitů,prožitků..pochopení..
Prožít krásné chvíle s těmi,kdo si to zaslouží a kdo o to stojí...
..však Vy víte Věruško!!
Pa Jana z chaloupky..❤
Milá Janičko, napsala jste mi to krásně. I já to tak cítím a vnímám. Však Vy víte...
VymazatPřeji krásné chvíle s lidmi dobré vůle... Věrka
Milá Věrko, jsou přátelství, u kterých není potřeba se často navštěvovat, psát si nebo si telefonovat a přesto člověk dokáže s tím druhým souznít tak, že vycítí, pokud ten druhý potřebuje pomoci, poradit nebo sdílet radost. Pak se může stát, že najednou zazvoní telefon ve chvíli, kdy si na tohoto člověka jen vzpomeneme a na druhém konci uslyšíme jeho hlas. Takovou přítelkyni nejspíš máš a já Ti k ní blahopřeji. Pravé přátelství je poklad, kterého je třeba si vážit a chránit ho. Alena (modrý kvítek)
OdpovědětVymazatMilá Alenko, děkuji. A mezi takové přítelkyně patříš i ty. Také ráda čtu Tvé řádky. Slyším Tvůj hlas a nebo čtu sms. Opatruj se. Věrka
VymazatJe mi ctí. Moc děkuji. Alena
VymazatMilá Věruško,
OdpovědětVymazattomu říkám bašta. Miluji posezení s dobrými přáteli, při dobrém jídle. Krásné sváteční dny babi Jířa
Milá babi Jířo, děkuji za Tvé řádky. Mám to také tak. Proto si tak rozumíme. Pozdravuji dědu Mílu. Věrka
VymazatVěrko, pane jo, to je fakt božská mana. Jak někde narazím na bažanta, tak ho podle Tebe udělám. Krásné sváteční dny přeji.
OdpovědětVymazatEli
Milá Eli , děkuji za Tvé řádky. Lze ho objednat zde : http://eshop.goodvenison.cz/bazanti
Vymazatale zcela jistě ho mají v Makru a ještě levnější.
https://www.makro.cz/o-makro/maso-a-drubez/zverina/bazant
Přeji, ať se dílo daří. Věrka
Hello..I wish you and your family a happy new year.
OdpovědětVymazatLove greetings from Austria.Edith
Liebe Edith, Ich wünsche Dir einen guten Rutsch ins neue Jahr! Verka
VymazatZaujímavý članok ! :)
OdpovědětVymazat