Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

neděle 22. července 2018

Květák, jako z udírny ...



Květák je typické letní jídlo.

Obalovaný známe určitě všichni.
Moje babička dělala ještě tzv. květákový mozeček.
A také placičky.




Můj muž má rád nakládaný květák na kyselo.
A já mám moc ráda uzený květák. 
Bohužel květák moc nemohu, ale v této podobě prostě neodolám...


Je to jednoduché. Není co zkazit.
Leda, kdybyste udělali malou porci.





Nakrájíme na kostičky uzené a osmažíme ho. Ještě lepší, resp. mnohem lepší jsou uzené kosti, které povaříme, z vývaru máme i polévku.

Uvaříme brambory a také květák. Brambory nakrájíme na kostičky, stejně jako když děláme bramborový salát. Přidáme uvařený květák. Uzené maso. Přidáme, pepř, sůl a špetku muškátového květu. To celé zalijeme 3 rozšlehanými vajíčky.




Zapečeme v troubě na 200°C asi deset minut.
Můžeme i zasypat sýrem nebo ozdobit zeleninou.




Chutná výborně.



Ať máte květák vypěstovaný, kupovaný nebo darovaný…prostě vyzkoušejte…





Dobrou chuť ...

Věrka



18 komentářů:

  1. Věrko ,to musí být velká dobrota.

    OdpovědětVymazat
  2. Květák je vděčné jídlo,jedno z těch,co se dá zapéct se vším,co ti zbyde v lednici, ráda dělám tyhle obědy co dům dal... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivčo, také mám tento styl jídla"co dům dal" ráda. Kreativitě se meze nekladou a často z toho vyjdou jídla, která ani recepty kuchařky nenabízí. Je to jako když míchám barvy dohromady a nevím která z nich vyjde a když vyjde krásná, je to velká radost.
      Přeji hezkou neděli. Věrka

      Vymazat
  3. Díky za tip, určitě vyzkouším. Hezké léto! Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Romanko, také přeji hezké léto a přeji, ať se dílko daří. Věrka

      Vymazat
  4. Věruško, tohle neznám. Nakládám na kyselo, dělám smažený i na mozeček, někdy květákové placičky. Musím vyzkoušet. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, vyzkoušej. I mě to mile překvapilo. Je to recept téměř 90letého dědečka. Přeji krásný den. Věrka

      Vymazat
  5. Věruško, tak zapečený s uzeným jsem ještě nevařila.To bude chutnat mému muži i mě.Děkuji za recept.Já dnes vařila znojemskou omáčku s hovězím a houskovými knedlíky.Přeji krásný zbytek neděle.U nás sucho a vedro.😇Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, určitě vyzkoušej, ale je to vážně lepší z uzených kostí. Takové šťavnatější a víc uzenější. Já k tomu ještě udělala okurkový salát a letní oběd jako víno. U nás také vedro, že padají i mouchy ve stínu. Přeji krásnou neděli. Věrka

      Vymazat
  6. Věrko, květák mohu snad na jakýkoliv způsob. Díky za tip, vyzkouším :)
    Pěkný den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Péťo, děkuji za komentář. Ať se dílo daří. Přeji krásné letní dny. Věrka

      Vymazat
  7. Děláme, avšak jako vegetariáni zapékáme s uzeným tofu.
    Krásné letní dny Věrko!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zuzi, věřím, že i to může být dobrá varianta.Díky za typ. Přeji krásné letní dny. Věrka

      Vymazat
  8. Věrko, květák mám moc ráda, i když mě jeho účinky nadlehčují.;-) Většinou dělám na mozeček nebo květákové placičky. Recept s uzeným určitě vyzkouším.
    Mám ráda zapečená jídla, tuhle jsme zkoušeli zapečené papriky s mletým masem.
    Užívej si sluníčka a dobrot, které léto přináší. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, díky. To je právě to, proč ho moc nemohu, nesmím. Vše, co nadlehčuje, pak hodně trpím. Ale trošek prostě této dobroty dám :-)Přeji krásné léto. Věrka

      Vymazat
  9. Není znakem obžerství, když člověk hned ráno slintá na klávesnici u květákové parády ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je to dobrým znakem dobrého apetitu :-) Přeji krásné letní dny a budu se těšit příště zase v tomto prostoru na viděnou. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...