V posledních dnech pobývám ve virtuálním světě pomálu.
Rozhodla jsem se tak v rámci duševní terapie.
Asi tok informací ze všech stran byl důvodem mého rozhodnutí.
A povím vám, že je fajn čas od času úplně vypnout.
Nechat věci plynout ...
O co méně jsem četla, o to více jsem psala a tvořila.
Neznám snad nikoho, kdo by odmítl štrúdl.
Psala jsem o něm i v knize Recept na štěstí?
Vložila jsem do knihy recept babičky Aninky a ten samý recept
byl čten v pořadu v Českém rozhlase.
Sousedka mi říkala o tom a prý nestihla si ho napsat.
Věnovala jsem ji knihu, kde ho nalezne.
Pro vás všechny ho přináším též.
„Receptůra“ na babiččin štrúdl
pečený s podzimní vzpomínkou a láskou
Ze 130 g másla, které je změklé, a 170 g
hladké mouky si připravíme těsto. Připravujeme
v hluboké míse. Nalijeme smetanu, čím
tučnější, tím lépe, a dál propracujeme.
Přidáme jeden velký žloutek.
Jablka ze sadu očistíme a nastrouháme
i se slupkou.
Těsto rozválíme a posypeme nastrouhanými
jablky, skořicí, cukrem, ořechy a rozinkami,
které jsou nejlepší, když je naložíme
do rumu. Rozinky naložené v rumu vydrží
„věčnost“. Máme je vždy po ruce.
Těsto můžeme balit do „nohavic“
nebo vyválíme na celý plech.
V tom případě si ponecháme dvě.
Jedno vyválíme na spodek pekáče a druhým
přikryjeme jablíčka a ingredience.
Babiččin jablečný štrúdl pečeme při 200 °C asi 20 minut.
Až bude štrúdl růžový, vyndáme
ho a posypeme moučkovým cukrem.
Věřím, že po tomto rodinném receptu přejdou každého chmury a splíny.
Mě inspiroval k dalšímu receptu o štrúdlu,
který vložím do nové knihy, kterou jsem začala psát.
Další knihu o štěstí, vůních a vzpomínkách,
páč pohody a pohlazení na duši je nám všem třeba.
Mila Věrusko i vam všem přeji krasne a zdrave dny.
OdpovědětVymazatŠtrudl je hodně lakavy a k nedělni kavičce přijde vhod.Jen se chci zeptat tu šlehačku celou.
Myslim na Tebe.Vlasta
Milá Vlasti, děkuji za komentář a přání. Ano dávám tam celou šlehačku. Přeji hezké a pohodové dny. Věrka
VymazatVěrko štrůdl vypadá skvěle! Taky jsem ho teď pekla dokud máme ve sklepě vlastní jablíčka. I moje babička dělala výborný štrůdl, ale nikdy se mi nepovedl tak jako jí, těsto měla tenoučké jak hedvábný papír a když jsem se jí ptala jak to dělá, tak vždycky říkala "a víš holka vod voka" no a tak si ho vzala sebou, asi to tak mělo být. Věrko přeji krásnou slunečnou neděli :)
OdpovědětVymazatMilá Vlasti, děkuji za Tvé řádky. Vnímám to stejně. Také je plno dobrot, které nikdy neudělám tak dobré, jako moje babička. Třeba pečené kuře na cibuli s knedlíkem. To byla taková dobrota! Kdysi mi říkala i má dcera Krisťa, že svíčkovou má nejraději od mamky. Asi na tom něco je, že každý umí nejlépe něco. A od "voka" vařím nejraději. Upřímně, váhu mám kdesi na dně ve skříni. Přeji krásnou neděli. Věrka
VymazatJe asi málo těch, kdo štrůdl odmítne. Je spousta receptů a výsledek je vždy voňavý, chutný.
OdpovědětVymazatMám recept po mamce, někdy dělám z koupeného listového těsta a ten Tvůj mám v knížce Recept na štěstí. Přiznávám,že jsem ho ještě nezkusila, ale když vidím Tvoje fotky, tak ho co nejdříve zkusím.
Měj se Věrko, fajn !
Hanka
Milá Hanko, děkuji za Tvé řádky. Jo, dobrý nápad a ať se dílo daří. Přeji krásnou neděli. Věrka
VymazatTaková dobrota, Věruško. Zrovna popíjím kávu a hned bych i zakousla kousek voňavého štrůdlíku od tebe.Pozdravuj Peťu a dcerku a mějte se moc hezky. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatMilá Jiřinko, děkuji a pozdrav vyřízen. Mávám z Nebe. Opatruj se. Věrka
VymazatAch štrůdl, ten snad nikdy nikdo neodmítne :-).
OdpovědětVymazatOdpočinek od virtuálního světa je potřeba, já si zavedla víkendy, kdy notebook skoro neotevřu a telefon nechávám také víceméně bez povšimnutí. Je to lepší...
Věrko, opatruj se a měj krásné a pohodou naplněné dny.
Ála
Milá Álo, děkuji i za super typ. Taky si ty virtualni pauzy chválím. Posílám pozdraveni k vám domů. Věrka
VymazatVěrko, štrůdl miluji a v poslední době ho dělám z lineckého těsta(kupovaného). A vzpomínám na štrůdl mojí maminky, ten neměl konkurenci a nikdy se mi takový nepovedl.
OdpovědětVymazatMěj dny plné pohody a zdraví.
Milá Ruženko, děkuji za komentář. Taky jsem se postupem času naučila dělat ten z listoveho těsta. Přeji hezký den. Věrka
VymazatVěrko, jako letitá pedagožka chválím, že píšete správně u s čárkou ve slově štrudl. Pochází z německého jazyka a málo kdo to ví. Děkuji za recept. Eva z Rokycan
OdpovědětVymazatMilá Evi, děkuji. Pro mě to byl léta oříšek, jak to psát správně, až pan profesor, který dělal korekce ke knize Recept na štěstí? mi to vysvětlil.Ano pochází to z němčiny, je to germanismus. Přeji hezký den. Věrka
Vymazat