Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

sobota 6. března 2021

štrúdl

 


V posledních dnech pobývám ve virtuálním světě pomálu.

Rozhodla jsem se tak v rámci duševní terapie.




Asi tok informací ze všech stran byl důvodem mého rozhodnutí.

A povím vám, že je fajn čas od času úplně vypnout.

Nechat věci plynout ...





O co méně jsem četla, o to více jsem psala a tvořila.




Neznám snad nikoho, kdo by odmítl štrúdl.

Psala jsem o něm i v knize Recept na štěstí? 

Vložila jsem do knihy recept babičky Aninky a ten samý recept

byl čten v pořadu v Českém rozhlase.

Sousedka mi říkala o tom a prý nestihla si ho napsat.

Věnovala jsem ji knihu, kde ho nalezne.



Pro vás všechny ho přináším též.




O neděli se myslím hodí.




„Receptůra“ na babiččin štrúdl
pečený s podzimní vzpomínkou a láskou


Ze 130 g másla, které je změklé, a 170 g
hladké mouky si připravíme těsto. Připravujeme
v hluboké míse. Nalijeme smetanu, čím
tučnější, tím lépe, a dál propracujeme.
Přidáme jeden velký žloutek.
Jablka ze sadu očistíme a nastrouháme
i se slupkou.
Těsto rozválíme a posypeme nastrouhanými
jablky, skořicí, cukrem, ořechy a rozinkami,
které jsou nejlepší, když je naložíme
do rumu. Rozinky naložené v rumu vydrží
„věčnost“. Máme je vždy po ruce. 
Těsto můžeme balit do „nohavic“ 
nebo vyválíme na celý plech. 
V tom případě si ponecháme dvě.
Jedno vyválíme na spodek pekáče a druhým
přikryjeme jablíčka a ingredience.
Babiččin jablečný štrúdl pečeme při 200 °C asi 20 minut. 
Až bude štrúdl růžový, vyndáme
ho a posypeme moučkovým cukrem.



Věřím, že po tomto rodinném receptu přejdou každého chmury a splíny.

Mě inspiroval k dalšímu receptu o štrúdlu, 
který vložím do nové knihy, kterou jsem začala psát. 

Další knihu o štěstí, vůních a vzpomínkách,
 páč pohody a pohlazení na duši je nám všem třeba.



Mějte báječné dny provoněné pohodou, láskou a zdravím.



Věrka

14 komentářů:

  1. Mila Věrusko i vam všem přeji krasne a zdrave dny.
    Štrudl je hodně lakavy a k nedělni kavičce přijde vhod.Jen se chci zeptat tu šlehačku celou.
    Myslim na Tebe.Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vlasti, děkuji za komentář a přání. Ano dávám tam celou šlehačku. Přeji hezké a pohodové dny. Věrka

      Vymazat
  2. Věrko štrůdl vypadá skvěle! Taky jsem ho teď pekla dokud máme ve sklepě vlastní jablíčka. I moje babička dělala výborný štrůdl, ale nikdy se mi nepovedl tak jako jí, těsto měla tenoučké jak hedvábný papír a když jsem se jí ptala jak to dělá, tak vždycky říkala "a víš holka vod voka" no a tak si ho vzala sebou, asi to tak mělo být. Věrko přeji krásnou slunečnou neděli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vlasti, děkuji za Tvé řádky. Vnímám to stejně. Také je plno dobrot, které nikdy neudělám tak dobré, jako moje babička. Třeba pečené kuře na cibuli s knedlíkem. To byla taková dobrota! Kdysi mi říkala i má dcera Krisťa, že svíčkovou má nejraději od mamky. Asi na tom něco je, že každý umí nejlépe něco. A od "voka" vařím nejraději. Upřímně, váhu mám kdesi na dně ve skříni. Přeji krásnou neděli. Věrka

      Vymazat
  3. Je asi málo těch, kdo štrůdl odmítne. Je spousta receptů a výsledek je vždy voňavý, chutný.
    Mám recept po mamce, někdy dělám z koupeného listového těsta a ten Tvůj mám v knížce Recept na štěstí. Přiznávám,že jsem ho ještě nezkusila, ale když vidím Tvoje fotky, tak ho co nejdříve zkusím.
    Měj se Věrko, fajn !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, děkuji za Tvé řádky. Jo, dobrý nápad a ať se dílo daří. Přeji krásnou neděli. Věrka

      Vymazat
  4. Taková dobrota, Věruško. Zrovna popíjím kávu a hned bych i zakousla kousek voňavého štrůdlíku od tebe.Pozdravuj Peťu a dcerku a mějte se moc hezky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jiřinko, děkuji a pozdrav vyřízen. Mávám z Nebe. Opatruj se. Věrka

      Vymazat
  5. Ach štrůdl, ten snad nikdy nikdo neodmítne :-).
    Odpočinek od virtuálního světa je potřeba, já si zavedla víkendy, kdy notebook skoro neotevřu a telefon nechávám také víceméně bez povšimnutí. Je to lepší...
    Věrko, opatruj se a měj krásné a pohodou naplněné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Álo, děkuji i za super typ. Taky si ty virtualni pauzy chválím. Posílám pozdraveni k vám domů. Věrka

      Vymazat
  6. Věrko, štrůdl miluji a v poslední době ho dělám z lineckého těsta(kupovaného). A vzpomínám na štrůdl mojí maminky, ten neměl konkurenci a nikdy se mi takový nepovedl.
    Měj dny plné pohody a zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ruženko, děkuji za komentář. Taky jsem se postupem času naučila dělat ten z listoveho těsta. Přeji hezký den. Věrka

      Vymazat
  7. Věrko, jako letitá pedagožka chválím, že píšete správně u s čárkou ve slově štrudl. Pochází z německého jazyka a málo kdo to ví. Děkuji za recept. Eva z Rokycan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, děkuji. Pro mě to byl léta oříšek, jak to psát správně, až pan profesor, který dělal korekce ke knize Recept na štěstí? mi to vysvětlil.Ano pochází to z němčiny, je to germanismus. Přeji hezký den. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...