Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

čtvrtek 19. ledna 2023

tajine




Všude to v těchto dnech žije volbami.

I u mě na sociálních sítích facebooku.

Ten, kdo mě zná nějaký pátek, a to vy jimi jste,

víte, jaká je má politická orientace.

Kromě toho politika na blog zas tak úplně nepatří.





A tak jsem se rozhodla vložit příspěvek kulinářský,

který má podobný název jako 

tajná volba  -  TAJINE



Tak se jmenuje hrnec, po kterém jsem už pokukovala 

nějaký ten pátek

neřknu-li rok.



A když jsem ho objevila v poloviční slevě, bylo rozhodnuto.

Překvapením pro mě bylo, že jsem u něho objevila,

 jako pozornost, 

dvě úžasná koření.



Hned jsem se podívala na pořad "Kluci v akci", 

jak a co se v hrnci  TAJINE

vaří a koření "Raz el hanout"  kluci víc než doporučují.

Nyní i já. 



A když k nám přijel náš kamarád, který je původem Turek,

hned mi poradil několik způsobů a rad,

co v TAJINE připravovat.




Jak správně tušíte, je to doména turecké kuchyně.

Ale v podstatě severoafrické, odkud z Maroka pochází.

Mě připomíná i německou, takové to vaření v jednom hrnci - EINTOPF.




Ne nadarmo se říká, že TAJINE vám vnese do kuchyně slunce. 

Zvláště v zimním období.

Prostě vše nakrájíme,  naskládáme pod pokličku a táhneme tak dlouho,

 dokud se chutě dokonale nepropojí a neprolnou. 

Až se vrátíte promrzlí domů, stačí udělat rýži a naskládat na ni dušenou dobrotu.



Tajine výborně připraví zeleninu, 

brambory s uzeným nebo maso na sto způsobů.

My napoprvé vyzkoušeli kuřecí v zelenině s kořením Raz el Hanout.





Tento příspěvek není reklamního rázu, žádná propagace,

proto neuvádím odkaz.

Jen pořád hledám různé varianty a alternativy

ekonomických zdrojů elektřiny.

Páč žádnou tradiční elektřinu nemáme.

My si elektřinu děláme a povím vám,
že člověk na to šup si všeho váží.

O tom třeba jindy.




Dokonce jsem vyzkoušela v tomto
 "zvláštním" hrnci i pizzu.

Tak na tu musí vážně přijít pečící papír.

Člověk se pořád učí...




Kromě toho se v něm vaří, peče, smaží hrozně rychle,

jelikož hliněná keramická nádoba vážně rychle naakumuluje horko.

Tak to pro odlehčení v těchto dnech plných emocí.

Opatrujte se moji drazí.

❤️

 

8 komentářů:

  1. Věrko, tak tento kus nádobí si přeji dlouho, přijde mi úžasný. Tak ať vám dobře slouží a papáte samé dobrotky. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  2. Musím to na internetu prozkoumat. Vypadá to dobře a hodil by se mi tento ,,hrnek!" Díky za tip a měj se, Věrko, hezky !
    Hankaw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko zadala jsem název a hrnec se objevil ve více velikostech a i v obchodech. Věrušce díky za tip,mám podle ní už druhou šikovnou věcičku,tak už bude na cestě hrnec....pa a užijte si všichni dobré vaření....

      Vymazat
  3. Možná bude dobrý zadat název hrnce a určitě se někde objeví Byl by dobrý na vaření na zahradě,už aby to bylo..pa ,,vypadá super...,,

    OdpovědětVymazat
  4. Lezarts

    Znám, hrnec i koření to také používám. Jedla jsem několik originálních receptů a je to mňamka. Tajine je vaření na stejném principu, jako v “pomalém hrnci” ve kterém se dají uvařit stejné recepty.
    Chutný příspěvek👌🏻

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Věruško, vůbec to neznám.Musim se na něj mrknout.Preji krásné dny Iveta

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že jde o optimální téma do dnešních dnů vrcholící volební kampaně: Je to totiž - narozdíl od toho, co se teď děje ve veřejném prostoru - chutné, voňavé i krásné na pohled :-).

    OdpovědětVymazat
  7. To vdiím prvýkrát, ale musím sa priznať, že sa mi to veľmi páči :-) Som veľký priaznivec varenia typu: všetko to dám spolu piecť/variť/dusiť a plus-mínus na to nemusím veľmi dozerať :-D páč pri akčnej 2,5 ročnej raketke pohlavia chlapčenského to inak ani moc nejde.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...