Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

čtvrtek 19. ledna 2023

tajine




Všude to v těchto dnech žije volbami.

I u mě na sociálních sítích facebooku.

Ten, kdo mě zná nějaký pátek, a to vy jimi jste,

víte, jaká je má politická orientace.

Kromě toho politika na blog zas tak úplně nepatří.





A tak jsem se rozhodla vložit příspěvek kulinářský,

který má podobný název jako 

tajná volba  -  TAJINE



Tak se jmenuje hrnec, po kterém jsem už pokukovala 

nějaký ten pátek

neřknu-li rok.



A když jsem ho objevila v poloviční slevě, bylo rozhodnuto.

Překvapením pro mě bylo, že jsem u něho objevila,

 jako pozornost, 

dvě úžasná koření.



Hned jsem se podívala na pořad "Kluci v akci", 

jak a co se v hrnci  TAJINE

vaří a koření "Raz el hanout"  kluci víc než doporučují.

Nyní i já. 



A když k nám přijel náš kamarád, který je původem Turek,

hned mi poradil několik způsobů a rad,

co v TAJINE připravovat.




Jak správně tušíte, je to doména turecké kuchyně.

Ale v podstatě severoafrické, odkud z Maroka pochází.

Mě připomíná i německou, takové to vaření v jednom hrnci - EINTOPF.




Ne nadarmo se říká, že TAJINE vám vnese do kuchyně slunce. 

Zvláště v zimním období.

Prostě vše nakrájíme,  naskládáme pod pokličku a táhneme tak dlouho,

 dokud se chutě dokonale nepropojí a neprolnou. 

Až se vrátíte promrzlí domů, stačí udělat rýži a naskládat na ni dušenou dobrotu.



Tajine výborně připraví zeleninu, 

brambory s uzeným nebo maso na sto způsobů.

My napoprvé vyzkoušeli kuřecí v zelenině s kořením Raz el Hanout.





Tento příspěvek není reklamního rázu, žádná propagace,

proto neuvádím odkaz.

Jen pořád hledám různé varianty a alternativy

ekonomických zdrojů elektřiny.

Páč žádnou tradiční elektřinu nemáme.

My si elektřinu děláme a povím vám,
že člověk na to šup si všeho váží.

O tom třeba jindy.




Dokonce jsem vyzkoušela v tomto
 "zvláštním" hrnci i pizzu.

Tak na tu musí vážně přijít pečící papír.

Člověk se pořád učí...




Kromě toho se v něm vaří, peče, smaží hrozně rychle,

jelikož hliněná keramická nádoba vážně rychle naakumuluje horko.

Tak to pro odlehčení v těchto dnech plných emocí.

Opatrujte se moji drazí.

❤️

 

19 komentářů:

  1. Věrko, tak tento kus nádobí si přeji dlouho, přijde mi úžasný. Tak ať vám dobře slouží a papáte samé dobrotky. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Iwko, učím se s ním a objevuji nové a nové recepty. Vložím další na blog. Hezký víkend. Věrka

      Vymazat
  2. Musím to na internetu prozkoumat. Vypadá to dobře a hodil by se mi tento ,,hrnek!" Díky za tip a měj se, Věrko, hezky !
    Hankaw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko zadala jsem název a hrnec se objevil ve více velikostech a i v obchodech. Věrušce díky za tip,mám podle ní už druhou šikovnou věcičku,tak už bude na cestě hrnec....pa a užijte si všichni dobré vaření....

      Vymazat
    2. Mají ho i na e-shopu v Lidlu. Ať se daří.

      Vymazat
  3. Možná bude dobrý zadat název hrnce a určitě se někde objeví Byl by dobrý na vaření na zahradě,už aby to bylo..pa ,,vypadá super...,,

    OdpovědětVymazat
  4. Lezarts

    Znám, hrnec i koření to také používám. Jedla jsem několik originálních receptů a je to mňamka. Tajine je vaření na stejném principu, jako v “pomalém hrnci” ve kterém se dají uvařit stejné recepty.
    Chutný příspěvek👌🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. A je to i dobrá volba místo trouby, jak zmiňuji třeba pizzu.

      Vymazat
  5. Ahoj Věruško, vůbec to neznám.Musim se na něj mrknout.Preji krásné dny Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho také objevila náhodou. Učím se v něm připravovat jídla a baví mě to. Vložím na blog další recepty

      Vymazat
  6. Myslím, že jde o optimální téma do dnešních dnů vrcholící volební kampaně: Je to totiž - narozdíl od toho, co se teď děje ve veřejném prostoru - chutné, voňavé i krásné na pohled :-).

    OdpovědětVymazat
  7. To vdiím prvýkrát, ale musím sa priznať, že sa mi to veľmi páči :-) Som veľký priaznivec varenia typu: všetko to dám spolu piecť/variť/dusiť a plus-mínus na to nemusím veľmi dozerať :-D páč pri akčnej 2,5 ročnej raketke pohlavia chlapčenského to inak ani moc nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím. Mám to nastavené velmi podobně. Skrze moře aktivit a činností oceňuji, když v kuchyni objevim takového pomocníka jakým je tajine.

      Vymazat
  8. Věrko, já tento ,,hrnec,, znám jen z pořadů o Maroku a podobných zemích, neb tam v tom vaří všichni.Musí to být s jejich kořením moc dobré, ale kuřata u nás prodávaná jsem si tak zošklivila, že bych je do toho nedala. Díky za fotky i článek. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já všechny potraviny nakupují za kopcem v Polsku a řeknu narovinu, že s těmi u nás nesrovnatelné. Myšleno s těmi Vodňanskými.

      Vymazat
    2. Je mi to líto, protože kuře jsme mívali rádi, třeba nadívané a s bramkaší, ale to, co u nás prodávají, fialovomodré, to jíst nechci.
      Věrko, měj se fajn. Závidím sníh.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Kupuji v Polsku a to "obyčejné" je na úrovni toho v ČR z volného běhu. To Polské z volného běhu je něco neskutečného. Fakt kuře z dob mé babičky, kdy i kuřecí polévka byla jak slepičí.

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...