… babiččina půda s vůní sena, starých šatů a bylinek,

to patří do mých pokladů dávných, dětských vzpomínek.

Tu truhličku plnou vzpomínek, inspirací a tvoření právě otvírám,

pro Tebe, ať je Ti zde fajn,

ať krásnou chvíli já Ti dám …

sobota 4. ledna 2014

... něco sladkého na začátek ...


…říká se „sladká tečka nakonec“ . A já říkám něco sladkého na začátek,  roku 2014. Objevila jsem delikatesní koláč s delikatesním názvem „ Švýcarský hruškový koláč“. Hrušky mám velice ráda. Pro jejich použitelnost, rozmanitost, chuť, vůni a vzpomínky…

… hrušky jsou ovocem mého dětství. Babička je mívala na sadě. Říkávala mi, že tam, kde jsou na sadě hrušky v páru, tam žehná Bůh lásce. Ono to je logické, neboť hruška k opýlení potřebuje druhou… tak, jako lidé …
A tak i u nás na dvoře mám vysazené dvě malé hrušně williamsovi, pro vzpomínku na moji babičku a pro lásku Boží …

…Hruška mi i tvarem je velice sympatické ovoce. Asi pro tvar, jenž připomíná pravé ženství, pro vůni, která je tak jemná, jak vánek na konci léta, kdy toto božské ovoce dozrává. Vzpomínám si, jak jsem jako malé dítě skákávala po jedné noze mezi bzučícími spadanými hruškami. Konec léta, pozdní odpoledne, zapadající slunce, ve vzduchu nasládlá vůně hrušek, bzukot včel a vos… jako bych se díky těmto hruškám přenesla o desítky let zpět…
 Recept :

…Švýcarský hruškový koláč : 250g polohr.mouky, 125g moučka cukr, 125g másla, 1 vejce, špetka soli, 1 lžíce jemné strouhanky. Na 180°C  pečeme 40min. Na těsto poklademe hrušky i se slupkou, posypeme cukrem, skořicí a zakysanou smetanou. Já pokapu ještě vychytávkou z Lidlu, oříškovou esencí, kterou si pro chvíle pohody občas dám i do kafíčka…

... moje vychytávka - oříškový sirup ... 
... už jen pocukrovat ...

… koláč tak krásně provoněl náš dům, že i špatná nálada je rázem pryč… Je tak křehký, že vyloženě lahodí k jemné chuti a vůni hrušek. Skořici jsem též dovymyslela k původnímu receptu a vážně nemá chybu. I oříškové aroma s těmi všemi vůněmi krásně souzní … Kdybych tak mohla pro vás otevřít okno, aby jste ucítili tu krásnou vůni hruškového koláče… Nejsem kouzelník, ale alespoň touto cestou vás lákám na upečení tohoto skvostu, který ve švýcarské  Ženevě je místní delikatesou a specialitou, který se peče na počest  „escalady“.

 … v receptech jsem ho objevila pod sloganem koláč pro pohodu těla i duše. A já říkám, svatá pravda …

…všem krásný voňavý víkend …
Věrka

36 komentářů:

  1. Jako bych tu vůni cítila až doma. Určitě je to dobrota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenko, je :-) a za chvíli řeknu - byla :-) Krásný víkend Věrka

      Vymazat
  2. Mňam....
    Věruško, vypadá výborně...krásnou neděli,
    papa Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, fakt doporučuji, je tak lehounký, že mizí rychlostí světla. Jinak Tvá mýdla jsou úžasná...jak na obrázku , tak v reálu... Věrka

      Vymazat
  3. Věruško voní krásně, ale ... poslední ousky curoví šly do krabičky a na mrazák. Zařekla jsem se, že péct minimálně měsíc nebudu. Kdo ví, zda to ale vydržím, to bych nesměla tu vůni milovat, pečeného. Zrovna peču, pečený čaj s jablíček a brusinek. To mi zatím stačí. Krásný večer Vám doma Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...tak tomu Marcelko rozumím. Jenže mi měli napečeno málo, vzhledem k tomu, že jsme byli těsně před vánocemi v nemocnici, takže jsem vlastně zjistila, že 3 druhy cukroví a jedno nepečené, jer úplně optimální stav. Tudíž jsem dnes dostala chuť na něco lehkého. Trefila jsem se. Všem doporučuji. Vůni pečeného jablka miluji. Věrka

      Vymazat
  4. Hm...Věrko,Ty mi dáváš....cukroví dorozdáno,hrušky mám tuze ráda a "něco sladkého na začátek"...proč ne,lákavé....moc:-)
    Hezký nadcházející týden,Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, moc děkuji za virtuální návštěvu a zanechání komentáře. Ráda je čtu. Přeji i Tobě pohodový nadcházející týden.Věrka

      Vymazat
  5. Věruš sladkým začátkem se nikdy nic nezkazí,koláček je úžasný, přeji Ti vše krásné hodně štěstí a pohody v novém roce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Soni, souhlas. Ono není sladké jako sladké. Cukroví mi přijde vážně sladké. Ale tento dezert je jako dech. A já peču jen se lžičkou dia cukru neb můj muž nemůže obyč.cukr a zdá se mi to lepší. A kila neletí nahoru :-) I Tobě přeji nádherný rok plný pohody, zdraví a spokojenosti. Co chtít víc? Věrka

      Vymazat
  6. Carolinko, dobré skoro ráno:-))
    Děkuji za krásné připomenutí i mých vzpomínek:-) a ještě bych přidala krásnou scénu z filmu Město andělů, to jak Meg popisuje hrušku...to se mi zamlžuje optika:_)
    Včera jsem na synovo přání dělala ananasové muffiny, byla velká spokojenost.
    Určitě zkusím i tento hruškový, také mám hrušky ráda a přitom vždy při pečení zvítězí většinou jablka. NAPRAVÍM TO.
    Jinak si moc pochvaluju dárek od mamky, slunečnicový olej ve spreji EASY COOK jsem ani neznala a mám ho tak 2(?) roky a bez jediného karambolu. Už nevymazávám nevysypávám, jen nastříkám a nic se mi nepřichytí.
    Recept ukládám a děkuji! Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Magdi, děkuji za přínosný komentář. Sprayovou variantu jsem ještě nezkoušela, vyzkouším. Jsem typ, co má ráda inovace v kuchyni, v životě moc ne, ale v kuchyni zkouším pořád a pořád nějaké novinky a vychytávky. Baví mě to. Myslím, že i Tebe. Děkuji

      Vymazat
  7. ...vypadá nádherně, jen ty hrušky nemám a o oříškovém sirupu slyším poprvé..díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Amélko, jsou i jiné sirupy, třeba není špatný vanilkový. Já je prvně objevila v Německu. Měla jsem pomerančový a světe div se je super do kafe. Zní to neuvěřitelně, ale ta káva s vůni pomeranče je vážně lahoda. oříškový ale také není špatný. Musím jen říci, že ty z Německa jsou aromatičtější. krásný den, Věrka

      Vymazat
  8. Milá Věrko, díky za tip, koláč vypadá skvěle. Ale jak psaly holky my máme ještě vánoční cukroví. Sice už jen poslední talíř, ale přece jen. Ořechovou esenci neznám, ale v Lidlu se po ní určitě podívám. Jeden nikdy neví kdy se bude hodit. Třeba zrovna na hruškový koláč od tebe .........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, děkuji za komentář. My měli letos cukroví méně vzhledem ke všem těm méně příjemným událostem před vánocemi (nemocnice). ale zjistila jsem, že skutečně české pořekadlo "méně je mnohdy více" platí. A když hodně druhů cukroví, tak po troškách. je škoda to pak sypat do krmítek nebo slepičkám.Esence jsou super, ale pokud mohu doporučit při cestě do Německa kup tam. Jsou mnohem, mnohem lepší. Je to malá lahvička cca 250ml cca za euro.Věrka

      Vymazat
  9. Koláč vypadá luxusně a určtě tak i chutnal.Dokoupím ingredience a vyzkouším.Hodně peču z jablek,tak to bude příjemná změna.Moc hezky jsi to napsala,až se mi zbíhaly sliny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Maruško, i já jsem milovnice jablek. Nějak jsem na tom vyrostla. Hrušky jsou nevýrazné a právě proto je miluji, neb se dají doladit spousty ingrediencemi, dochucovadly, kořeními, esencemi. Výborné jsou hrušky i s karamelem pečené. o tom zase jindy:-) Krásnou neděli. Věrka

      Vymazat
  10. Milá Věruško. Vo Švajčiarsku som naozaj tento koláč jedla. Hruškový aj jablkový. Jednoduchý, veľmi chutný a krásne voňavý. Ďakujem za receptík a krásne slová. Prajem peknú nedeľu! Vierka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věruško, děkuji za komentář a nápad. Zkusím v jablkové variantě. přeji pohodovou neděli. Věrka

      Vymazat
  11. Věruško, mám pocit, že ten tvůj pohodový koláč cítím až sem, takže to okýnko jsi asi přece jen otevřela.
    přeji krásnou pohodovou neděli Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, děkuji za krásný pro mne voňavý komentář. I Tobě pohodu po celou neděli. Neděle by taková měla být:-) Věrka

      Vymazat
  12. Carolinko, můžu se ještě zeptat - do Lídlu se hnedtak nedostanu, ale zbyly mi tu lahvičky od Dr.
    Oetkera - vanilkové a rumové aroma. Nikdy předtím jsem to nepoužívala, ale šla by ta vanilková verze na ty hrušky?
    Díky Magda
    (dívala jsem se na ten olejový sprej a je to kolem 125kč. Mě se chce brečet, když vidím i obyčejný olej skoro za 50kč, ale jak jsem psala, byl to dárek a fakt ho mám cca 2 roky).
    Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, já s těmi trestěmi nemám moc zkušenosti, ty jsem kapávala do aroma lampiček. Tam fungovaly :-) Ale co já vím,moje dcerka Kristýnka (má blog zde http://culinairechristyn.blogspot.cz/search/label/Zava%C5%99eniny) dělala hrušky s vanilkou a nemělo to chybu. Podle mě ideální kombinace hruška a vanilka. Písni, jak jsi uspěla. Věrka

      Vymazat
    2. :-))))))) do lampiček nebo do žehličky, to je taky fajn...jen nevím, jak by to žehlení vypadalo s rumovým oparem nade mnou:-)))
      Napíšu - ale až po hruškách:-)) No nejdřív pro ně musím dojít.
      Hezký večer, Magda

      Vymazat
    3. :-))) žehlička je taky dobrý nápad...rumová tresť dobrá motivace... i pro chlapi :-)))

      Vymazat
    4. Hezký večer, tak mi právě došlo, co jsem zapoměla koupit:-)))
      No omlouvá mě šílený den... Carolinko, když jsme tak tématicky odbočily od pečení, naprosto KRÁLOVSKÁ scéna hodna Oskara je z Vratných lahví a já tam miluju to maximum v minimu slov - když se Svěrák diví, jak Kolářová při žehlení sleduje ty příšerné telenovely. A ona se jen otočí a povídá:"ŽEHLILS NĚKDY?!"
      Hezký večer, Magda

      Vymazat
  13. Milá Věrko,
    krásně sladce jsi ten začátek roku odstartovala. Snad bude lepší než ten minulý. Jsi mistr slova i pera, co jen o hruštičce dokážeš porozprávět. Tak doufám, že již píšeš svoji knihu, aby ses o vše vypravování podělila s námi ostatními. Krásný nedělní večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá moje Pavli, jo jo, loňský rok pro mne byl doslova a do písmene smolná 13. Modlím se za dny lepší, skutečně. Jinak knížka se začíná klubat na svět. Úvod mám za sebou a i první kapitola je hotova. Dlouho jsem v hlavě si rovnala koncept. Pokud půjde všechno podle mých představ, budou to dvě knihy. Ta první je pohlazení na duši, ta druhá je k neuvěření... A je to tak vymyšleno jen a jen proto, aby to celé netrvalo věčnost. Aby jste měli co nejdříve v rukou mé povídání... Tak hned , jak Kačenka usne, maminka píše a píše ... Krásnou neděli Věrka PS: a moc děkuji za pochvalná slova, tak neskutečně moc mne dobíjí životní baterky :-)

      Vymazat
  14. Milá Věrko,ráda bych pekla,ale trochu nechápu napsaný recept.Udělat těsto,dát péct a pak na něj hrušky se smetanou? Na fotkách to vypadá ještě lehce zapečené.A máslo do těsta rozpuštěné anebo vcelku? Moooc děkuji za vysvětlení.Jitka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jituš, vše dát péct najednou. Těsto se dělá z nerozpuštěného másla a já jsem k tomu kápla i trošku mléka, zdálo se mi málo pojivé, ale to recept nepíše. Lze péct i z kompotovaných hrušek.Písni mi na email vera.si@seznam.cz svůj email, pošlu Ti podrobný popis. Ať se dílo daří.Věrka

      Vymazat
  15. Oh... så gott det ser ut!

    Ha en fin fortsättning på det nya året!
    Kram Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kära Marie, tack för kommentaren avirtuální besök. Om inte för Sverige hittills, inbjuder jag dig även att besöka mässan med päron tårta och kaffe :-) Věra

      Vymazat
  16. Věruško to je to co v těchto mlhavém počasí potěší i chutná,krása…Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, děkuji za Tvůj komentář i virtuální návštěvu. Koláč je vážně výborný. Znám pár koláčů, které se u nás nedožijí chladné podoby (sní se ještě horké) toto je jeden z nich. Jen se za ním zaprášilo...Věěrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. Těší mě a vážím si jich. ♥ Věrka