Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

neděle 27. října 2013

... o veliké řepě ...


… den jak malovaný a my se vydali pro krouhané zelí do zelárny. A nebyla bych to já, kdybych si nevymyslela něco extra J. Letos zkusím naložit do štandlíku i zelí červené. V zelárně na mne koukali jak z jara a poslali nás pro červené nakrouhané zelí, do vedlejší vesnice k soukromníkovi, který má všechnu zeleninu a ovoce na jaké si jen vzpomenete. Když jsme přijeli na starý statek, koukali jsme jak z jara my…


Tuny jablek, hrušek, dýní, kořenové zeleniny, brambor, zelí …. březových košťat a dokonce i má srdeční záležitost – staré krámoví… No to bylo něco pro pohlazení mé duše… ještě teď ten pocit blaženosti mám v sobě…




Odváželi jsme si kromě ovoce a zeleniny i poznatek, že červené zelí nelze nakládat do štandlíků neb nezkvasí. Tak ho povařím a hned zavařím do sklenic. Bílé už máme naložené ve štandlíku a teď už je vše jen na něm…
Byla tam i jedna moc prima paní z Kolína, která si zabouchla klíčky v autě a než ji situaci vyřešili, povídala si se mnou a povídala a povídala ... A tak mi poradila jak  na marinované zelí a dala mi i pár typů na červenou řepu…


… a protože jsem holka sdílná, jeden,  dnes už odzkoušený, vám zde zanechám …

Recept
řepu dobře omyjeme a zabalíme se stroužkem česneku, trochou oleje a balzamik.octa do alobalu.  Pečeme do změknutí, vůně dá signál. Pak opatrně rozbalíme, nakrájíme na plátky, já nedokrajovala a mezi mezery vetřela pečený česnek a  hustou zakysanou smetanu. Na to do hněda osmaženou cibulku. Je to skvělá příloha k plátku opečeného masa, ale mě to chutnalo samotné. Lze doplnit dresingem ...

… A když jsme tu řepu vařily a pekly s Carolinkou, povídala jsem ji pohádku o veliké řepě… Moc se jí to líbilo a chtěla pořád znova. A tak jsem pořád opakovala, kdo za koho táhl a táhl, až vytáhl… všechno bylo kolem nás fialové a fajn …


…taky jsem vzpomínala, jak jsem jezdily jako děti pomáhat babičce s řepou. Jak jsme na poli skutečně táhly, táhly… jak jsme skládaly řepu na hromadu a babička pak okrajovala listy. Řepou krmila celou zimu králíky a já dnes nakrmila řepou ( pečenou v alobalu ) naši rodinku. A věřte nevěřte, moc jim to chutnalo…

... čerstvě zavařeno ...
♥  všem krásný prodloužený víkend  

28 komentářů:

  1. Zajímavý recept, řepa do alobalu by mě nenapadla:-)) Schovám na příští rok, letos se řepa neurodila, mám podezření že slimejši si smlsli:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahojky Ajko, vážně doporučuji, je to lahodné a zdravé. Slimáci to je tedy záležitost...tak pokud nejsou na dvorku kachny, funguje pivo :-) Prý stačí udělat jamku, do té nalít do kelímku pivo a je hotovo... :-)

      Vymazat
  2. To vypada dost dobre :) peceny cesnek a cibulka ....uplne se mi sbihaji chute :) Zitra jedu delat velky nakup tak urcite repu do kosiku prihodim! Dik za receptik :)

    OdpovědětVymazat
  3. Věruško, to máte tedy přímo poklad blízko bydliště. To musela být paráda. Tomu říkám čas hojnosti. Nádhera.
    Tak ať dobře zelíčko kvasí.
    papa, zlatíčko♥
    Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Moni, třeba nám osud bude přát a já Tě tam vezmu :-) Je to vážně óder pro duši...mj.vzpomněla jsem si na Tebe a na Tvoji dýňovou farmu. Krásný den...Věrka

      Vymazat
  4. Ta repa v alobalu musela byt opravdu dobra protoze I na fotce vypada moc chutne,urcite vyskousim.Mezi temi starymi vecmi by se urcite nasli poklady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, souhlas...mezi starými věcmi bych nechala majlant. Nekoupila jsem nic, ale na tolik krásné historie s příběhem jsem si sáhla. pan farmář mi přislíbil porcelánový křížek nade dveře...tak zase brzy pojedu pro mrkev :-)))) krásný den...Věrka

      Vymazat
  5. Tedy super receptík. Já dávám řepu snad jenom do boršče. :-) Tohle určitě vyzkouším jen co se dostanu na trh. Vlastní nemám a v marketech se snažím zeleninu nekupovat. A jinak když jsem viděla tu fotečku těch starých pokladů tak srdce poskočilo i mě. Škoda že u nás poblíž není nějaký takový zemědělec. To by se to chodilo nakupovat. Měj se krásně a užijte si neděli. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Leni, i já se vyhýbám dusíkaté zelenině z marketu i když někdy to jinak nejde. Takový trh na dvorku starého stavení, to je vážně pecka. Nechápu, jak jsem to 3roky nemohla tušit...ale jak se říká, co se k člověku má dostat, se dostane...Řepu vyzkoušej, je to vážně bašta...Věrka

      Vymazat
  6. juuu mnaaaaam ta zapekana repa vyzera perfektne....urcite vyskusam...receptik si odkladam, dakujem Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzanko, přeji dobrou chuť a krásnou neděli. Věrka

      Vymazat
  7. Milá Věrko,
    tak přesně takový recept používám na zapečený brambor, jen přidávám ještě opečenou slaninku. Já to jím samotné, zbytek rodinky jako přílohu k masu. Je to starý recept, kdysi jsem si to dala mexické restauraci. Jinak řepu jsem také zavařovala, ale teď ji dostávám hotovou od kamarádky. My máme takovou manufakturu - každá dělá, to co umí a baví ji i pro ostatní. A o Dušičkách jsme dříve místo dýně dlabali řepu, co rostla všude u nás na polích. Bohužel dnes se tu pěstuje jen kukuřice (dobrá alespoň k dekoraci) a řepka. Přeji hezkou neděli a volné pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá moje Pavlínko, naprosto souhlasím,že česká pole se proměnila v komerční zónu žluté olejky ( nafta) a kukuřice (krmná siláž). Třeba len jsem neviděla fůru let. Dokonce mi jeden známý vyprávěl, že naše planeta ze satelitu už nemá ani modrou barvu, ale žlutou :-) Olejka je důvodem i spousty vzniklých alergií atd.atd. No ještě , že máme ty vzpomínky na úrodná pole zeleniny ve vzpomínkách.I Tobě krásný víkend.Věrka

      Vymazat
  8. Juuuuuuu, to vyzerá mňamózne. Ja som cviklu zatiaľ v alobale piekla vždy úplne samotnú. Verím, že uvedené ingrediencie jej dodajú celkom iný rozmer, preto budem musieť vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu a prajem pokojné nedeľné poobedie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...není zač...ať se dílko daří.Krásnou neděličku...Věrka

      Vymazat
  9. Věruško .Moc krásné fotky - jééé a těch hrušek u nás vůbec hrušky nejsou v širém okolí .Taky peču řepu v alobalu a když pak nakrojím sypu křenem ...to je božííííííííííííí chuť , vyzkoušej . Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším, neb řepy jsem si dovezla vážně hafo.Krásnou neděli.Věrka

      Vymazat
  10. Díky za fajn čtení, recept je zajímavý a určitě příležitostně vyzkouším, já už řadu let nemůžu sehnat řepu bílou cukrovou, nikdo v mém okolí ji nepěstuje, moje babička z ní dělala moc dobré řepánky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Soni, mohu poprosit o recept na řepánky? Další motivace se hodí.Krásnou neděličku.Věrka

      Vymazat
  11. Věru, raceptík vypadá zajímavě ... jen moji kluci by s ním měli problém. Takže ho někdy vyzkouším jen tak sama pro sebe.
    A jak jsem viděla tu fotečku krámoví, hnedle jsem věděla, kde jsi nakupovala. My tam jezdíme také pro vánoční stromečky.
    Krásný zbytek neděle ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt ? Tak to je super !!! Že tam seženu i stromečky nevím, vlastně teď už vím...děkuji.Věrka

      Vymazat
  12. Vierka, vyzerá to fantasticky, ale....ja nemám rada nakladanú cviklu(červenú repu). Vadí mi jej vôňa a preto som ju vlastne ani neochutnala, lebo to nedám do úst...Vonia tak aj tá pečená? lebo pečenú zeleninu ja mám veľmi rada...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... tato pečená řepa díky tomu česneku, oleji a octu voní skvěle...alespoň mne a naší rodině ano. Krásnou neděli...Věrka

      Vymazat
  13. Jé Věrko, vidíš, to jsem taky nevěděla, že červené zelí nezkvasí. A pohádku o řepě budou u nás před Vánocema hrát děti v místní sokolovně, je to moc prima. A řepu mám taky vyklizenou, tak že bych ten tvůj receptík zkusila? a pak už můžu zavařovat.
    krásný sváteční den
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, přeji ať se dětem dílko daří. Takové momenty jsou vždy k nezaplacení. Krásný den.Věrka

      Vymazat
  14. Jaj, repa spi ve sklepe. Tak to pro ni hned zitra zajdu a dame bastu :). Diky za tip.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...