… každé období má své
osobité jídlo. S prvními padajícími sněhovými vločkami peču husu
s domácím zelím, které nakládáme hned po prvním přímrazku. To je prý
nejlepší, aby zelí přešlo prvním mrazíkem a pak hned šup s ním do
štandlíku. V ten čas peču i posvícenské koláče. Teď, když podzim teprve
přichází, je na řadě v naší kuchyni zvěřina. Vymyslela jsem si srnčí
s povidlovou omáčkou a špecle nebo halušky. Je to v podstatě to samé
a hlavně to je nejlevnější příloha ze všech příloh a neskutečně dobrá. Srnčí se dá sehnat ve
speciálkách (zde) a nebo když dáte řeč s myslivcem J Rozhodně to je
delikatesa a mňamka nejvyššího kalibru. Když se řekne zvěřina, vždy si vzpomenu
na můj milovaný film „slavnosti sněženek“. Na šípkové a nebo se zelím… Zkoušela jste už některá z vás šípkovou omáčku ? Jak a jaká byla ? Nebo máte svůj typ na zvěřinové menu ?
...podzimní jídlo... |
... hladká mouka, vajíčko
a trochu vody. Pak jen struhadlo s dírami a je to...
|
... povidlovou dělám
jednoduše: na zpěněné máslo dám povidla (nejlépe domácí) a skořici a citron a je to…
|
... v podstatě to je celé jednoduché, ale těžce dobré… |
... podzimní jídla jsou plná fantazie, tak jako podzimní příroda... |
... září je ze staročeského zářuj tzn. za říje. Se slovem zářit má hodně společného. S tímto jídlem jistě zazáříte ... |
...maso peču na cibuli a jen podlévám ... ...krásný podzim plný fantazie vám všem ... |
mnam, já dostala takový hlad!.-)) vypadá to nádherněěěě!
OdpovědětVymazatpapa ajka
Milá Ajko, děkuji za příjemný komentář. Bašta to byla, bohužel BYLA....Věrka
VymazatJá chci taky husuuuuu:-))))))
OdpovědětVymazatVěru, domluvíme se a nějakou picnem a upečeme :-) Jsi pro? :-))) Věrka
VymazatZrovna v neděli jsme se stavili na obídek v Hájence,která stále ještě existuje a dali si klasiku já se zelím a manžel s šípkovou a byla to mnamka,zdraví Jarka od Poděbrad.....jo a mističku rybku už mám doma,díky....
OdpovědětVymazatJaru to je nádherná zpráva. resp.obě. To, že jsi sehnala rybičku, měla jsem obavy, že je už vyprodaná a také to, že v Hájence vaří klasiku jako z filmu. Až pojedeme z Prahy od Kristýnku, musíme se tam stavit. Vážně jsi mě nalákala. Děkuji. Věrka
VymazatMŇaaaaam. Zítra mám ve školní jídelně halušky bryndzové a už se mi sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatVy si užíváte, Věrko:o)
Mějte se u vás všichni krásně podzimně
papa, Monča
Milá Moni, díky. Ty halušky se dají dělat na 1000000 způsobů a furt budou chutnat skvěle. Mám ráda jednoduchost v pečení i vaření a halušky jsou jedny z nich. Jak jsi prožila oslavu? Písni, budu moc ráda.Věrka
VymazatMilá Věrko,
OdpovědětVymazattak dnešní článeček a téma je mi velice blízké - můj manžel je myslivec. Takže divočák a srnčí je u nás na talíři dost často, dokonce tak, že už jsem toho přejezená. Jmenovaný film jsme viděli snad stokrát a muž se vždy nachechtá, jako by ho viděl poprvé. Jinak tento recept vítám a zkusím. Přeji krásný večer.
Milá Pavli, tak to je pro mne cenná informace. Právě sháníme daňky a to živé...můj chlap vždy přijde s nějakou překvapující informací. Můžeš poradit? Předem moc děkuji.Věrka
VymazatMilá Věrko,
OdpovědětVymazatpřeji hezký den. Na odpověď pro Tvůj dotaz potřebuji ještě nějakou informaci. Pokud
máš zájem můj mail je cernapavla@seznam.cz. Zdravím.
Ahojky, Pavli, už máš odeslaný email. Předem děkuji a přeji krásný podzimní den.Věrka
VymazatTy jo,tak to je paráda.takovíhle pošušňáňíčko :-) taky mám kance v mrazáku.minulý víkend jsem dělala medailonky na houbách. :-) Šárka
OdpovědětVymazatMilá Šárko, děkuji za komentík. Mohu poprosit o recept na houbách? Je to dobrý nápad, teď když rostou čerstvé:-) Děkuji a přeji krásný večer.Věrka
VymazatZvěřinu máme rádi. Dřív jsem ji neznala. K dančímu a muflonímu masu jsme se dostali až se oženil syn. Jeho tchán má oboru.
OdpovědětVymazatRáda dělám http://www.ajina-kucharka.cz/zverina/zverina-danci_pivo.htm
Alenko, děkuji ta typ. Juknu na to. Krásný večer.Věrka
Vymazat