… babiččina půda s vůní sena, starých šatů a bylinek,

to patří do mých pokladů dávných, dětských vzpomínek.

Tu truhličku plnou vzpomínek, inspirací a tvoření právě otvírám,

pro Tebe, ať je Ti zde fajn,

ať krásnou chvíli já Ti dám …

sobota 21. září 2013

...jablíčkový koláč, jako z nebe...

... když se řekne, že je něco jako dech, vybavím si lehoučký moučník. Tak tento je jako dech na druhou, skoro jako dech z nebe. Nepotřebujete ani robot, šlehač. Nepotřebujete ani mléko ani vajíčko. Je to kouzelný koláč, jak říkám, jako z nebe…S jablky, pokud možno kyselejšími je nadpozemsky dobrý… nu , zkuste …
Mám moc ráda jablka a to ve všem. Asi to je dávná tradice z dětství, kdy jsme měli u babičky celý sad jablek. Jablka kožená, tak jim babička říkávala nebo Sparťan nebo letní… Jedli jsme štrúdly na kilometry, žemlovky na tuny a křoupali jsme jablka celoročně... Na podzim jsem pomáhala česat jablka, držela jsem zelený kbelík a máma měla korunu na česání, látkový sáček s železnou korunkou na dřevěné násadě, tím jablka sklízela… a padavčata, jak jim babička říkala, jsme sbírali na hromadu pod stromem a tím krmila králíky. Když zasvítilo slunce v babím létě, stala se z hromady padavčat nebezpečně bzučící kupa plná vos. Jo, jablíčka mám moc ráda… A jak to máte vy?
...jablíčkový koláč, jako z nebe...
...všechny ingredience: prosátá hr.mouka, krubice, cukr, prášek do pečiva, máslo a jablíčka...
... na dno formy nalijete polovinu rozehřátého másla, sypkou směs, jablíčka a postup opakujeme...
... výsledek mile překvapí ...
... nic křehčího a lehčího jsem dlouho nejedla...
... dobrou chuť ...

… a závěrem … motivace na další jablíčkové kuchtění …

další jablíčková mňamka


24 komentářů:

  1. dělám ho často, ale takhle hezky se mi zatím nepovedl..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za komentář a pochvalu. Já mám zkušené, že když peču či vařím, jak se říká horkou jehlou, má to úspěch...Věrka

      Vymazat
  2. Nepoznam... Asi idem do kuchyne, nejake jablka su v chladnicke...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...vážně jen a jen doporučuji... nemá chybu ...Ať se dílo daří...Věrka

      Vymazat
  3. Věrko,
    tak tenhle koláč neznám. Vzhledem k tomu, že manžel přinesl krásná jablka z práce, zkusím. Nemusí být stále štrúdl, že. Zítra máme oslavu, tak jsem napekla Míša řezy, ty prostě naše děti milují. Ani jsem se nemusela ptát, co mám péct. Hezké "jablíčkové" vzpomínání. Prostě jsme tehdy měli jablíčka domácí ze zahrady, bez chemikálií. Když vidím dnes v obchodech jablka pouze z dovozu a cena vyšší než u banánů a pomerančů, je mi tak nějak smutno... Přeji hezký zbytek víkendu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavli, vážně doporučuji...je tak křehoučký, nadýchaný, jen se rozplývá na jazyku...jo, jablka, to je zdroj vitamínů...není potřeba Marťánků :-) Věrka

      Vymazat
  4. Věruško, že mi písneš přesné množství kolik čeho???
    Moc díky, ráda vyzkouším, vypadá božsky:-)
    papa, Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept:
      1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek krupice, 1hrnek cukr krupice (já dávám méně) já používám velký čaják, hrnek. 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Jablek dle chuti, jsou lepší kyselejší, já nastrouhala 4 větší jablíčka a zakapal je citronem. 1 máslo či rostlinný tuk, já jsem zastáncem másla klasického (ve všem). Rozehřeji máslo a polovinu naliji na dno formy. Polovinu sypké směsi na to nasypu a na to nastrouhaná jablíčka. Na to opět sypkou směs, jablíčka a navrch zbytek rozehřátého másla. Peču ve středně vyhřáté troubě (já pekla na 160’C cca 40min.) Ať se dílo daří:-) Věrka

      Vymazat
    2. Věruško, jsi zlatá, moc děkuji:-)
      S máslem jsem na tom stejně jako Ty, buď jen máslo nebo sádlo:-)nějaká Hera u mě nikdy nebydlela:-))))
      Měj se krásně a děkuju, Těším se, vypadá úchvatně.
      papa, M.

      Vymazat
    3. Moni, naprostý souhlas. Náhrážka zůstane vždy jenom náhražkou. Heru jsem zkusila jednou na sušenky a upekla jsem jedno velké kolo od vozu :-( V lednici mám jen máslo. Dokonce jsem kdesi četla článek, proč děti 21.století mají tolik problémy s očima. Nu, nejedí máslo ale margarin. A ten byl vymyšlen, jako náhradní složka pro vojáky za války. Myslím, že cenově nejsou tak propastné rozdíly, jako kdysi. Prostě já jsem jednoznačně pro máslo a to ve všem :-) Možná někdy přijdu s příspěvkem na téma domácí máslo :-))) Věrka

      Vymazat
  5. Milá Věruško, moc děkuji za návštěvu na mém blogu, udělala jsi mi radost.
    Máš tady také spoustu krásné inspirace,plno dobrot... Moc se mi u tebe líbí
    a ráda si tě přidám do oblíbených. Přeji krásný zbytek neděle. Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Anny, moc jsi mne potěšila Tvým komentářem. Prima začátek dne :-) Moc děkuji a budu se těšit zase příště...Věrka

      Vymazat
  6. hmmm urcite vyskusam :) dakujem aj za napisanie presneho mnozstva ingrediencii, pa pekny den prajem, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zuzi, určitě vyzkoušej, mile Tě to překvapí.Krásnou neděli Tobě :-) Věrka

      Vymazat
  7. Vypadá to krásně, recept je pro mě netradiční o to víc mě láká ho vyzkoušet, krásný den přeju V. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, děkuji za zanechání komentáře.Recept jen a jen doporučuji. Podle mne by byl dobrý i s meruňkami. Nebo vším co má kyselejší chuť.Krásnou neděli.Věrka

      Vymazat
  8. Věruško, koláček vypadá nádherně a tvůj recept mě tak nadchl, že ho určitě vyzkouším .... už jen ze zvědavosti ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Markétko, určitě vyzkoušej...je tak dobrý, že během chvíle zbyly jen drobky :-) Krásnou neděli ... Věrka

      Vymazat
  9. Věruško to vypadá tak božsky a voňavě, že se do něj co nejdříve pustím. U nás je to stejně :-) Děti milují jablka, štrůdly a "pacaté" štrůdly- tedy na jablka mezi dvě placky na plech .-) Milujeme mošty, ono dát si v tomhle sychravém období horký mošt s kapičkou rumu, posypat skořicí....hned je teplíčko :-) Měj se moc krásně a dcerky blog, už jsem si uložila :-) papa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, děkuji za zanechání milého komentáře a skvělou inspiraci - MOŠT.Že mě to nenapadlo dřív... Zkusím nějaký domácí... a s tím rumem a skořicí, no to si umím živě představit :-) Moc děkuji za nápad, ji zlatá.Krásný den
      Věrka

      Vymazat
  10. Věru moc děkuji za inspiraci na koláč a taky za uveřejněný recept. Jablíčkový dobroty u nás taky moc jdou, jak píšeš, asi jsou to vzpomínky na dětství. A stejně, jablíčka od babičky byla nejlepší. Krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, děkuji za komentář. Máš nádherné jméno, Majka. Byla to moje velká kamarádka, která byla o 25 let starší než já. Učila mě vařit a péct, byla skvělá.Dnes bydlí na druhé straně republiky a když mi je smutno, volám ji. Majka, pro mne znamená radost, klid, pohoda a porozumění. Tak jako vzpomínky na dětství, na babiččina NEJLEPŠÍ jablíčka :-) Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. Těší mě a vážím si jich. ♥ Věrka