Blog o životě ... vzpomínkách ... krásách světa

Velebeno slovem i fotografiemi

" každý den je dar ..."

středa 1. srpna 2018

Půlka prázdnin ...



Probudila jsem se dnes do krásného letního dne, který půlí prázdniny.
 Původně jsem chtěla napsat krásná slova, vzpomínky, vložit fotky na téma "Půlka prázdnin..." 
I na téma původu mého svátku, který připadá na dnešní den.
Pak zazvonil pošťák a přinesl mi další dopis s pruhem.
Asi "dárek" od krále Jelimána...

Já usedla k počítači a sepsala článek. 
Vložila jsem ho na sociální síť facebooku 
a nyní ho vkládám i sem.


Králi Jelimáne, ty, co pocházíš z daleké země. Spíše ne-země. Protože tam, kde vládne zloba, nepochopení, nelidskost a dokonce nepomáhat těm, jež jim je třeba, to není země. To je spálená země, kde se nikomu a ničemu nelíbí. Pořád si myslíš, že když někdo „jen“ brblá, nesouhlasí, píše a nesmeká čepici, kterou nezmačká … dokonce pláče a jiný kleje, že se to tvé moci vůbec nedotýká. PLETEŠ SE!

Čím víc bude takových, co umí říci svůj názor a nesmekne před tebou, tím menší bude tvoje MOC! A tak píši Ti po ránu psaní. Stejně, jako jsi napsal psaní i ty mě. Kde mi odebíráš i podporu mobility, „logicky“ protože jsi mi vzal i průkaz ZTP, pro „ulehčení“ už tak mých náročných dnů…Nezapomněl jsi i na snížení invalidity a když jsem využila právo odvolací, postavil ses k tomu „čelem“, jako král Jelimán.

  Čtu slova LPK, ba co víc, dokonce to nazýváš rozhodnutím. Víš ty králi Jelimáne co znamená rozhodnutí? Původ slova je  ROZHODNÝ. Vím, nebude se ti to líbit, ale ty vůbec nejsi rozhodný. Ty se umíš jen schovávat za slovo legislativa a máš kouzelnou větu pro všechny zoufalé. Větu, že máme nárok se odvolat. Jenže já se odvolávala asi „milionkrát“ a pro má slova není pochopení. Ty víš proč! Protože jsem sepsala petici, bojuji s tvým štítem, kterému si říkáš systém. Všechno v tvé zemi má zvláštní slova a pojmenování. Já ti na to kašlu Jelimáne. Protože v mém slovníku jsou jiná pojmenování a výrazy. Třeba - úplně obyčejné ŠTĚSTÍ, že žiji. Sice s těžkým omezením, které ty vůbec nevidíš a dokonce jsi ho papírově škrtl. Asi ses inspiroval v zemi Lurd. Ale tam králi Jelimáne se zázraky dějí. Ty bereš všem i naději v ně…

 Proto jsem založila tvé další psaní s pruhem do šanonu, který právě nadepisuji svým slovem „VÝSMĚCH“, protože to tak cítím. Jó, ty se mě ptáš, co znamená CÍTÍM? No jo no…. To je, když otevřeš srdce…oči…a podáš ruku…
A pokud ji nepodáš ani ženě, co překonala smrtelnou nemoc, karcinom rekta v II. stádiu nemoci. Ženě, co má vývod bokem s dramatickými dopady na běžný život, pak nezbývá nic jiného než tě upřímně politovat.
Protože ty nejsi ani člověk, ani král, ty jsi úplně obyčejný Jelimán …

Věrka







24 komentářů:

  1. Věruško, napsala jsi tak jak to je.Jak se vzepřeš a chceš spravedlnost a změnu,tak většinou se nic podle těch co rozhodují nezmění a nechtějí změnit.To by bylo pro ně moc práce.Je to nehorázný bordel.Věru, přála bych
    Ti, aby už se to vše ukončilo a konečně jsi měla klid.My jsme už s mužem v důchodu zaplaťbůh a bydlíme v poklidu díky velké zahradě.No já nevím, co k tomu napsat.Mě to rozum nebere, taková bezcitnost.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, děkuji za Tvé řádky. Ani my už nejsme nejmladší. A tím, že mám za sebou co mám, to léta nepřidá spíše naopak. Mě už ani netýrá, že mi vzali výhody, finance. Mě už ani netýrá princip. Mě už prostě král Jelimán přestal týrat. Ale co mi dělá vrásku na čele, že nás, co byli smeteny lacině ze stolu je nekonečná fronta. Asi až dnes, když tu stojím hodně unavená, ale zkušená...hodně vyčerpaná, ale mnohem chytřejší, tuším, co ten rok bojů měl znamenat.
      Přeji krásné léto
      Věrka

      Vymazat
  2. Věruško, tak moc jsem Vám přála, ať už skončí doručování pruhovaných obálek, ale vidím, že zloba, ješitnost, necitelnost a neúcta k lidem na některých "úřadech" bují dále, bohužel... Myslím na Vás a držím Vám palce, ať vše ustojíte i nadále s noblesou Vám vlastní. Opatrujte se. S úctou Renata z Větérky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Renatko, děkuji za Vaše řádky. Určitě to uchopím s noblesou, to už teď vím...Závěrečná kapitola mé nové knihy to odkrývá... Dnes mám víc než samotný král Jelimán. Vím kdo je a co mohu od něho čekat a nečekat. Vím, jakým směrem se vydat a to bez zlomení hole.
      Přeji hezké letní dny. Věrka

      Vymazat
  3. Ach jo, to snad není pravda. Věrko, jste moc statečná, že se pořád bráníte. Musí zvítězit rozum i cit. Přeji krásné dny, jak jen to jde. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jaruško, děkuji moc. Každá negace se nechá otočit a přetvořit v dobro. Zkusím to ...
      Hezké letní dny. Věrka

      Vymazat
  4. Věruško, tak tedy repete :
    https://www.ochrance.cz/
    http://www.mzcr.cz/

    určitě někde musí být spravedlnost, jinak to není možné !!!! Držím pěsti. Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Oli, děkuji. Odeslala jsem Vám email. Na první, Vámi zmiňované instanci jsem již byla. Paní Šabatová byla se mnou součinná. Myslím, že ji zase napíši.Dobrý nápad, děkuji.
      Na druhé adrese mi napíší odkaz na mpsv a tam mě znají jako inventář.
      Za vše moc děkuji. Věrka

      Vymazat
  5. Nezbyva mi napsat nic vic...nez drzte se,jsme s Vami.Hezke dny bez pruhu.JP

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Věrko, jako by se do dlaně snášel nebeský třpyt. A já si pro Tebe přeji, aby Tě stejně, jako obklopuje na fotografii ruku množství kouzelných světýlek, zahalila všeobjímající láska. Alena (modrý kvítek)

    OdpovědětVymazat
  7. Hodně smutné počtení. Vím, snažíte se Věrko věc odlehčit, ale ta skutečnost mezi řádky je neskutečně syrová, nespravedlivá a velmi nedůstojná. Velmi Vás obdivuji, a je zřejmé, že bojujete nejen za sebe, ale i za svojí rodinu, i za ten zástup všech podobně nespravedlivě "zařazených". Dnešní svět je hodně tvrdý, zcela se vytratily ohleduplnost, spravedlnost, empatie... je mi z toho i za Vás moc smutno. Moc Vás zdravím a myslím na Vás.
    Yveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Yvetko, děkuji za milé řádky. Cítím to totožně. Myslím dokonce, že jsem našla i cestu, jak pomoci druhým ... Bude mě to stát ještě hodně sil a úsilí, ale mě to za to stojí. Dostala jsem druhou šanci, je to čas navíc. Nehodlám ho promarnit dopisováním si s Jelimánem. Za to mě vážně nestojí. Svět by měl být o naslouchání a pomoci. A to hodlám udělat.
      Protože si myslím, že jsem ten čas navíc nedostala proto, aby mě král Jelimán zavřel do separé kanceláře, jak mi navrhoval před rokem a půl... To jsou taková moudra, že by jeden nevěřil...Nová kniha Máma- čisté jiskření poodhalí více...
      Za vše moc děkuji. Věrka

      Vymazat
  8. Nemám slov.Doufala jsem,že ta poslední LPK bude úspěšná! Nechápu,nerozumím tomu!Ale naděje umírá poslední...!!!!
    Přeju Vám hodně sil a optimismu!!!! Zlata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zlatko, tady neví pravá, co dělá levá... Teď se do toho král Jelimán docela zamotal. Neboť verdikt na odvolání LPK zní zamítavě. Navrhuje mi soudní cestu. Další LPK, která byla nasměrována do dalšího města v našem regionu, už třetího, LETOS, mi to dali jen na vědomí, ale ještě si mě nepozvali...jsem v očekávání :-) No a dnešní dopis zněl, že mi poslední žold dávky mobility nepřiznávají, protože nemám kartu ZTP. Ale o tu jsem opětovně zažádala a protože si s tím neví rady, poslali to další LPK, ač to má rozhonout soc. odbor. Který vlastně bez LPK nic nerozhodne...Takže takový slušný Kocourkov a aby to nebylo zamotané málo, tak mým případem byl pověřen samotný ředitel ČSSZ. Ten se ještě nevyjádřil a přitom mi běží lhůta na to, abych podala žalobu soudu...tak asi tak...

      Vymazat
  9. Věrko, opět čtu, že Jelimán se nevzdává.
    Je dobře, že to nevzdáváš, i když tě to stojí spoustu sil a nervů. Nebojuješ jen za sebe, ale za spoustu ostatních, kteří ty síly i víru ve spravedlnost už dávno ztratili nebo to prostě vzdali.
    Už mne napadla i "nehoda", která by se přihodila při další návštěvě, aby si tam užili to, co se přeci může bohužel stát člověku po takové operaci v práci. Já vím, je to nedůstojné...ale proč proboha neberou v potaz všechny okolnosti.
    Copak tam nerozhodují lidé? Přijde mi to, že rozhodují jen paragrafy a směšné zákony.
    Jinak jsem na FB narazila na pěkné video a hned jsem si vzpomněla na Carolinku. Byla tam holčička, která hrála na housle někde před tuším obchoďákem...byla to krása, ale to její nadšení, to byla nádhera
    A ještě...dodatečně všechno nejlepší k svátku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jitko, děkuji za Tvé řádky a za přání. Ono ("nehoda") se to také stalo. Když mám stres, jsem v napětí, stomie ruku v ruce si dělá své... To je to, o čem tu pořád hovořím...Kde je pochopení, empatie? Copak člověk chce toho tolik?
      Jinak Carolinka má domluveno s jedním muzikantem vystoupení venku, na Karlově mostě. Jenže jsem nedávno četla, že by údajně Busking, pouliční hraní, mělo být zakázáno. Pokud by to měla být pravda, budeme tu žít jako v pohádce Pyšná princezna a zpívat si odskočíme do sousední země...
      Přeji hezké léto. Věrka

      Vymazat
  10. Milá Věrko,
    jako bývalá zdravotní sestra jsem dnes a denně přihlížela na vyděšené oči lidí, kteří viděli poprvé své stomie, kteří se učili zacházet se svým novým stavem a když jsem viděla plakat chlapa jako hrom, co si sám se sebou počne, ten den jsem si uvědomila, že skutečně neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.
    Ve zdravotnictví již nepracuji, přesto po zbytek svých dní vím a budu vědět, že ten poslední odstavec tvého povídání a apelu na lidskou společnost, chce mnoho síly, mnoho trpělivosti a pevné vůle se s tím porvat.
    Z blogu Vyzobané kukuřice, Martiny, už ledacos vím, no a to ostatní jsem si přečetla zde. Je zde vždy spousta lásky, naděje a já se sem ráda vracím. Přeji, aby každý jediný člověk, který hodnotí tvou situaci, dává rozhodnutí o tvém osudu, aby se dokázal na malý okamžik empaticky vžít, o jaký kus lepší a kvalitnějšího života, by jsi ty a ostatní, o co by jste měli kvalitnější žití a bytí.
    Držím všechny palce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Utírám slzy dojetí...slzy, skrze které cítím, že Ty víš...slzy pochopení.Ani já nezapomenu nikdy na moment, kdy jsem spatřila svoji stomii. Před zrcadlem se slovy sestry:"tak to jste od teď Vy..." Přijmou to, nebylo jednoduché. Přijala jsem to. S pokorou za cenu života. Jenže po těchto LPK se naskýtá otázka: "Proč člověk tolik maká? Aby byl jeho boj zlehčen, znevážen, zesměšněn? Ano, maká proto , aby žil...Pro sebe, pro děti, muže, rodinu...dokázala bych vyjmenovat spoustu proč. Ale i já kladu otázku:"Proč to posudková lékařka či lékař nechápe?" Už jsem to tu psala víckrát a nechci, aby to vypadalo jako reklama na knihu Máma-čisté jiskření. Ale potřebovala jsem velký prostor, kam bych vše vypsala a sdělila. Myslím, že mých 250 stran nové knihy stejně je málo....proti jednomu dni žité reality. Reality třeba těchto horkých letních dní, kdy pytlík, který se lepí na bříško a pot dělá své, prostě nedrží. Jsou to kalamity, o kterých je zatěžko mluvit a psát, natož je žít. Málo kdo ví, že stomik má nárok pouze na dva pytlíky denně.(1 ks/cca 100,-Kč) Jo, chceš se jít koupat? Potřebuješ další? Zaplať. Máš střevní potíže? Potřebuješ více sáčků? Zaplať. Psala bych toho hodně...ale to Ty jako sestřička víš a rozumíš mi. Moc Ti za to souznění a sdílení ze srdce děkuji. Budu se těšit na Tvoji další návštěvu zde u mě na blogu. Hezké letní dny. Věrka

      Vymazat
  11. Věrko, to není možné. To tam opravdu sedí takoví nelidové a nedají se zlomit. Chápu, že někdy někdo něco nějak nastavil, ale se vším se dá pracovat a tak to zase někdo může snad změnit. Nebo ne? Nechápu, co to tam sedí za lidi.
    Věrko, přeji hodně sil a nevzdávej se. Držím pěsti. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dášo, děkuji za Tvé řádky. Dlouho jsem říkala, že mě to hlava nebere. Zvláště když člověk porovná některá postižení či onemocnění... A zvláště, když porovná kdo nárok "má" a kdo "nemá". Dnes se spíše zarážím nad tím, že člověk, který má tu pravomoc rozhodovat o osudech druhých, je vlastně na stejné úrovni jako soudce. Takový soud bez soudu... A rozhodují lidé, co skládali Hippokrotovu přísahu. Pak se jakýmsi systémem stali úředníky, ale to nepozbylo jejich přísahy. Kde jasně stojí, cituji:
      "Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné."
      Věrka

      Vymazat
  12. ..ten tzv.Jelimán není stomik, není ani ochrnutý, nemá problém sehnat si ke svému zdr.stavu zaměstnání, aby mohl žít..on neřeší obyčejnost bytí po druhé šanci na život..ho v podstatě nezajímá nic..nestojí o podání ruky..
    ..empatie, pochopení jsou cizí slova pro něj..
    Nemá rád, když mu někdo kouká do karet..ochytaných, od rukou špinavých..
    Zde nemůže být řeč o srovnávání, že tam ten s tím postižením nárok má a tam ten nemá..
    Tady jde o individuelní posouzení..objektivní..v závislosti na dobu budoucí..a jak píšeš Věrunko "ve prospěch nemocného"..neuškodit mu..
    Ne ho "odsoudit"rozhodnutími..
    Pěkně se do toho tzv.Jelimán zamotává..
    Ty však již víš kudy jít..ty jsi svou cestu našla..
    Tebe se mu nepodaří srazit na kolena..
    Drž se prosím..
    Já to teď moc zdravotně nedávám...je líp a zas bude dobře..
    ..a přesně o tom to je..dnes je dobře a zítra to tak být nemusí..
    Pa Jana z chaloupky mezi kopci..❤


    OdpovědětVymazat
  13. Janičko milá, děkuji za Tvé řádky plné pravdy. Ano, našla jsem svoji cestu...otázka zní, zda-li jí bude požehnáno. Zda-li mým krokům bude přáno vstoupit na onu cestu. Je to jediná cesta, která dává smysl.Smysl, proč se to celé stalo a děje...Čas ukáže...
    Přeji Ti Jani, aby bylo lépe i u Tebe, Opatruj se. Věrka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova a čas. ♥ Věrka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...